Plantaardige melk in koffie

Welke plantaardige melk in je koffie?

Het schap met plantaardige melk in de supermarkt blijft groeien en er zijn inmiddels talloze alternatieven voor koemelk. Tijd om het aanbod eens onder de loep te nemen. Van haver tot gele erwt: wat voor soorten plantaardige melk zijn er en welke zijn het meest geschikt voor het maken van een lekkere cappuccino, latte of flat white?

Waar tien jaar geleden vooral sojadrink als goed alternatief voor koemelk bekendstond, worden tegenwoordig ook haverdrink, amandeldrink, cashewdrink, kokosdrink en erwtendrink gekozen als plantaardige melk in de koffie. Tijd om de verschillende alternatieven onder de loep te nemen. 

Soja

Deze plantaardige melk op basis van gedroogde sojabonen en water is door de jaren heen flink doorontwikkeld om het beste resultaat in combinatie met koffie te creëren. Dankzij het hoge eiwitgehalte is sojadrink vrij makkelijk om op te schuimen. Pas wel op dat je niet teveel stretched (toelaten van lucht in de melk), want dan wordt de drank al snel te dik met veel bubbels die het maken van latte art bemoeilijken.

Pionier Alpro was in 2011 in Europa één van de eerste met een speciale barista-sojadrank. Niet lang daarna volgde Alpro met de varianten kokos en amandel voor professionals. Voormalig Nederlands baristakampioen en Alpro-brand ambassador Merijn Gijsbers is sinds 2012 betrokken bij de productontwikkeling van speciale barista-edities van Alpro’s dranken: “Koffie heeft een uitgesproken smaak en sommige plantaardige ingrediënten ook. Om een harmonieuze smaak te creëren, heb je in de meeste gevallen een extra zoetje nodig. Bij koemelk en haver zijn deze suikers meestal al van nature aanwezig, maar bij een product als soja kan een toevoeging helpen om het product beter te laten combineren met koffie.”

Haver 

Binnen de categorie van plantaardige dranken, valt vooral een toenemende groei in de verkoop van haverdrink op. Ook in Nederland en België wint haver het meest aan populariteit, al staan soja en amandel nog op plek één en twee. Deze stijging in populariteit is ook te zien aan het aantal merken dat aan de slag ging met de plantaardige dranken. Haverdrink kun je trouwens ook makkelijk zelf maken

Net als soja- is havermelk een makkelijke melk om op te schuimen én leent zich uitstekend voor het maken van latte art. Bij het opschuimen van havermelk gaat er altijd meer lucht in gaat zitten dan je denkt, dat maakt teveel stretchen net als bij sojamelk overbodig. Tip: laat na het opschuimen de melk 30 seconden rusten voordat je begint met walsen en schenken. Dit maakt de havermelk romiger en makkelijker in de omgang bij het schenken van een cappuccino of espresso macchiato met haver.

koffieTcacaokoffietcacao 49 is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige koffie, thee én cacaoscene dichtbij brengt. Bekijk nu onze abonnementsvormen en blijf altijd op de hoogte!

WORD LID

Amandel

Amandel is een populaire plantaardige melk en wordt gemaakt van – hoe kan het ook anders – amandelen en water. Soms wordt hier nog wel zonnebloemolie, vitamines en suiker aan toegevoegd. Een scheutje amandeldrink in de koffie zorgt voor een nootachtige smaak. Om op te schuimen is amandelmelk echter wat minder ideaal omdat het weinig eiwitten bevat. Toch proberen? Schenk de melk na het opschuimen meteen (binnen enkele seconden) in de koffie. Dit voorkomt dat de vetten en eiwitten in de drank zich van de lucht scheiden, waardoor je een romiger en beter resultaat krijgt en wellicht zelfs een mooi hartje in je koffie. 

Erwt

Een van de nieuwste ontwikkelingen in plantaardige drinks is het gebruik van de gele spliterwt en maakt de laatste jaren een flinke opmars. Opererend vanuit Malmö, een stad in het zuiden van Zweden, biedt Sproud sinds 2018 een nieuw alternatief voor zuiveldrank. Rijk aan eiwitten en vezels zijn erwten een prima basis voor een drank met een ronde en neutrale smaak, die perfect blend met de verschillende tonen in koffie. Met als resultaat een romige en goed op te schuimen drank, vergelijkbaar met koemelk. 

Ook Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, kijkt vol interesse naar de opmars en ontwikkeling rondom deze erwtendrink: “Met veel eiwitten en calcium heeft dit ingrediënt best potentie op het gebied van gezonde voeding.”


Sojabonen als een gezondere, duurzamere vervanger van dierlijke producten. De ene zweert erbij, de ander beweert het tegendeel. Hoe zit het met de kap van tropisch regenwoud voor dit gewas? En bevat soja inderdaad gevaarlijke hormonen? koffieTcacao sprak met experts.

LEES VERDER

(Plant)aardige melk voor in de koffie

Waarom is de ene soort plantaardige melk beter op te schuimen dan de ander? En hoe maak je met een plantaardige melk latte art in je cappuccino? Meerdere factoren spelen hierbij een rol. Volgens Alpro-brand ambassador Merijn komt dat vaak neer op zoeken naar het beste basisproduct. “Er zijn bijvoorbeeld meer dan honderd soorten sojabonen. Niet iedere boon heeft dezelfde smaak en samenstelling van eiwitten. Dat is puzzelen. Uiteindelijk gaat het om het samenspel tussen alle ingrediënten.”

Naast smaak gaat het ook om de kwaliteit van het schuim. Merijn: “In principe kun je alle plantaardige melk verhitten, maar het probleem zit ’m vaak in het opschuimen. Bij de niet-baristaversies gaat dat lang niet altijd goed. Sommige dranken schuimen wel op, maar geven droog en stug schuim, omdat de eiwitten van slechte kwaliteit zijn of de verhouding tussen eiwitten en vetten scheef ligt. Probeer dan nog maar een mooi hartje te schenken. Andere dranken gaan schiften in combinatie met de zuurgraad of temperatuur van koffie.” Dus wil je met plantaardige melk het beste schuimresultaat: gebruik dan de barista-varianten van merken als Alpro, Oatly en Sproud.


Een mooie laag fluweelzacht schuim kan een perfect gezette espresso bijna veranderen in een toetje. Lees hier hoe jij perfect opgeschuimde plantaardige melk maakt.

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De oorsprong van koffie ligt in Ethiopië, maar inmiddels wordt koffie wereldwijd verbouwd. Ontdek waar koffie vandaan komt en wat dit betekent voor de smaak.

Met deze non-alcoholische Valentijnscocktail schenk je jouw partner extra veel liefde op deze romantische dag.

De Ceado koffiemolen is geschikt voor zowel espresso- als filtermaling en kan op twee verschillende manieren gebruikt worden: traditioneel maar ook als single dosing. Wij doen de test.