ProBarista G-iota

ProBarista G-iota

Elke editie testen en bespreken docenten, studenten en professionals van de ITC Academy een machine, van koffiemolen tot volautomaat. In koffieTcacao 42 lag de ProBarista G-iota op de testbank.

Formaat: H225 × W130 × D300 mm
Gewicht: 8 kg
Vermogen: 250W
Maalschijven: 64 mm, leverbaar in meerdere materialen
Bonenreservoir: 80 gr
Voor wie: de koffieliefhebber
Prijs: 399 tot 708,95 euro, afhankelijk van de uitvoering
Verkrijgbaar: in negen kleuren

ProBarista G-iota

De ProBarista G-iota is een mooie middelmaat elektrische koffiemolen met een bijzondere eigenschap. Op de doseerkamer zit een blaasbalgje dat koffie uit de maalschijven blaast, waardoor er zo goed als geen koffie in de molen (retentie) achterblijft. Bij het wisselen van koffie of aanpassen van de maalstand hoef je hierdoor geen koffie meer ‘weg te malen’. De G-iota kent meerdere varianten met stalen, titanium of SSP maalschijven.

Voor de test beginnen we met een filterkoffie. De aan-knop zit op een ietwat onhandige plek: net onder het bakje waarin je de gemalen koffie opvangt. Na 3 keer malen heb ik de juiste stand gevonden voor mijn Chemex. De praktische ring bovenop de molen, waarop de maalstand is in te stellen en af te lezen, is optioneel, maar eigenlijk onmisbaar als je de optimale maalgraad exact wilt reproduceren.

Over naar de espresso. Hiervoor draai ik de maalgraad van de molen een stuk fijner. Het afstellen gaat gemakkelijk. De maalstand is traploos, waardoor je juiste maalstand precies kan instellen. Het bakje waar de gemalen koffie in valt, past precies in een filterdrager, maar direct in de filterdrager malen is ook mogelijk.

Er is één nadeel: de koffie wordt statisch waardoor er veel zilvervlies uit de koffie en wat koffiedeeltjes aan de buitenkant van de molen blijven plakken. Dit geeft best wat rommel, maar er is gelukkig een simpele oplossing voor. Spray vooraf een heel klein beetje water op je bonen, dit voorkomt het plakken.

ProBarista G-iota: plussen

Een perfecte single-dose ‘prosumer’ molen. De variant die wij getest hebben, met titaniumschijven, werkt super voor zowel filter als espresso. Doordat er nauwelijks koffie tussen de maalschijven blijft zitten en door de traploze afstelling kun je heel makkelijk variëren tussen verschillende koffies en zetmethoden.

ProBarista G-iota: Minnen

Doordat de koffie statisch wordt, heb je na het malen wel wat schoon te maken.

Conclusie 

Wil je thuis veel experimenteren met verschillende koffies, dan is deze molen ideaal. Zowel voor de fanatieke filterkoffiedrinker als de espressofanaat is deze molen geschikt.


Op zoek naar een handmatige koffiemolen? Je vindt een overzicht van onze koffiemolens in de koffieTcacao webshop

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is