Rauwe cacao
Fotografie en recept door Pure Kakaw

Rauwe cacao: gezond of niet?

Is rauwe cacao gezond? Het Latijnse woord voor cacaoboom, Theobroma cacao, betekent oorspronkelijk ‘voedsel van de goden’. Niet voor niks: cacao bevat een gigantische lijst vitamines, mineralen en antioxidanten met een bewezen positief effect op lichaam en geest. Maar waarom is rauwe cacao dan zo gezond? 4 redenen!

1. Rauwe cacao zorgt voor focus en energie

De botanische naam Theobroma cacao verwijst naar de actieve stof theobromine in rauwe cacao. Theobromine is een alkaloïde van dezelfde familie als cafeïne, maar werkt net wat anders. De stof verhoogt de hartslag, verwijdt de aderen en zorgt daarmee voor een snellere bloedsomloop. Hierdoor worden voedingsstoffen beter opgenomen en verspreid door het lichaam. Dit zorgt voor energie en mentale focus.

Op veel mensen heeft theobromine een prettiger effect dan cafeïne, omdat het een langdurige en rustige energie geeft zonder een dip. Een kop cacao (of wat cacaonibs door je ontbijt!) voor vergaderingen, brainstormsessies en concentratie op werk is helemaal geen slecht idee!

2. Rauwe cacao gezond door runner’s high-effect

De neurotransmitter anandamide, ook wel bekend als bliss molecule komt niet alleen bij hardlopen, maar ook bij het eten of drinken van rauwe cacao vrij. Anandamide verandert de perceptie van pijn en reguleert de stemming. Het blokje om kun je dus ook vervangen met een kop rauwe cacaodrank.

Mediteren met cacao

Dankzij de gezonde vitamines, mineralen en antioxidanten wordt pure cacao steeds vaker ingezet bij meditatie met yoga, muziek en/of dans. Voor de wintereditie koffieTcacao 33 dook redacteur Marlon Velvis in de wereld van cacaomeditatie met een kop pure cacao. Lees het artikel ‘Mediteren met cacao’ in editie 33.

BESTEL DE EDITIE

3. Maakt rauwe cacao gezond en gelukkig?

In cacao zitten monoamine oxidase (MAO)-remmers die de afbraak van het gelukshormoon serotonine tegengaan. De neurotransmitter serotonine speelt een belangrijke rol in het reguleren van emoties en werkt onder andere stress tegen. Cacao bezit bovendien het stofje tryptofaan, dat opnieuw de aanmaak van serotonine en daarnaast ook gelukshormonen dopamine en noradrenaline stimuleert. Het natuurlijke antidepressivum fenylethylamine maakt de gelukzalige werking van rauwe cacao compleet.

4. Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten

Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.

Bereiding van rauwe cacaodrank

Het antwoord op de vraag moge dus duidelijk zijn; is rauwe cacao gezond? Ja! Let echter op: wanneer cacao wordt verwerkt in chocolade verliest het veel van zijn rijke stoffen. Cacao in pure vorm heeft het beste effect. Rauwe cacao kun je bijvoorbeeld bereiden in een cacaodrank.

BENODIGDHEDEN
175 ml water* / 20 gram rauwe cacaopoeder / garde / chilipeper
* Je kunt er ook voor kiezen het water te vervangen door een plantaardige drank.

BEREIDING

  • Verhit het water tot 70ºC.
  • Voeg de rauwe cacao toe. Je kunt er eventueel kruiden als chilipeper of kaneel aan toevoegen zodat de drank minder bitter is.
  • Klop de drank totdat er een schuimlaag ontstaat.

Het geheim van een perfecte bereiding is de cacao tot een schuimige drank te mengen. De Maya’s en de Azteken deden dat vroeger door de drank net zolang van pot naar pot over te gieten tot er een schuimlaag ontstond. Vandaag de dag krijg je met een (elektrische) garde in slechts enkele minuten hetzelfde effect.

Op zoek naar de beste tools om thuis heerlijke chocoladedranken mee te maken? Bekijk ons aanbod in de online shop!

BEKIJK SHOP


Zelf bean-to-bar-chocolade maken met cacao?

Wij vroegen ons af: kun je thuis chocolade maken? En zo ja, wat heb je daar dan precies voor nodig?

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Wat is witte chocolade?

Wat is witte chocolade?

Witte chocolade is geen échte chocolade, beweren puristen. Klopt dat? En hoe verschilt het van andere chocoladesoorten? Wij zochten het uit.

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT