cookie dough recept ijs

Recept: cookie dough-ijs

Van sorbet-, sherbet- en softijs tot roomijs, gelato en waterijs. In het boek IJs & co komen al deze ijsrecepten aan bod. Het bleek zo’n succes, dat auteur Aniek Keijsers besloot om er een vervolg aan te wijden. In haar nieuwe boek IJs & co 2.0 zijn alle ijsrecepten eenvoudig zelf te maken, of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine. Wat dacht je van dit recept met cookie dough?

Ingrediënten cookie dough met ijs recept

Voor de ijsbasis

300 ml volle melk / 300 ml slagroom / 100 g kristalsuiker / 1 tl vanille-extract / 1⁄4 tl zout / 4 eidooiers / 250 g ijsblokjes

Voor cookie dough

150 g bloem / 100 g gezouten roomboter, op kamertemperatuur / 70 g donkere basterdsuiker / 50 g kristalsuiker / 1 el volle melk / 1 tl vanille-extract / 100 g pure chocolade, grofgehakt

Tip: een keukenthermometer komt goed te pas!

Bereiding

  • Verwarm voor het ijs de melk, slagroom, kristalsuiker, het vanille-extract en zout in een pannetje op middelhoog vuur tot tegen de kook aan.
  • Doe de ijsblokjes in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Giet het warme melkmengsel al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen.
  • Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de custard 80°C is, of dikker wordt. Giet door een zeef in een kom en zet de kom op het ijsbad. Blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.
  • Maak intussen het koekjesdeeg. Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de bloem over een bakplaat bekleed met bakpapier en verwarm de bloem 5 minuten in de oven, zodat alle bacteriën in de bloem gedood worden. Klop de roomboter, basterdsuiker en kristalsuiker tot een luchtig geheel. Voeg de melk en het vanille-extract toe en klop goed door. Voeg hierna de bloem en chocolade toe en meng tot een egaal deeg. Verpak in plasticfolie en leg in de koelkast tot gebruik.
  • Giet de ijsbasis in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Breek het koekjesdeeg in stukjes en voeg toe als het ijs bijna klaar is. Zet 2 tot 3 uur voor het serveren in de vriezer.

KTC50 SPBIs dit cookie dough recept een succes? In koffieTcacao Magazine lichten we in elke editie nieuwe, verrassende recepten uit van meesterbakkers van over de hele wereld. 

Maak kennis!

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is