Het portfolio van architect rempt van der donk bestond tot voor kort enkel uit gebouwen. Een jaar geleden voegde de hollander er zijn eerste productontwerp aan toe: een spectaculaire open espressomachine. De nexus one van aremde, ontworpen in rotterdam en geproduceerd in brisbane, gooit hoge ogen in zowel koffie- als designland.
Zonder enig verstand van koffie, maar met een helder idee van hoe een espressomachine eruit zou moeten zien en functioneren, ontwierp architect Rempt van der Donk de espressomachine Nexus One van AREMDE (uit te spreken als ar-em-die). Het showmodel waarmee AREMDE op World of Coffee in Berlijn een prijs ontving voor het beste nieuwe product, is recentelijk verhuisd naar het architectenbureau in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, de standplaats van Rempt. Een jaar na lancering weet de architect er een aardig bakkie uit te krijgen. Onder het genot van een dubbele espresso vertelt hij over het ontwerp dat in het eerste jaar van bestaan naast de Best New Product award ook twee Australische Good Design Awards ontving.
1. Van het ontwerpen van grote gebouwen en bijzondere woonhuizen naar het ontwerpen van een espressomachine. Waar kwam deze sprong vandaan?
“Ik heb het ontwerp gemaakt van het nieuwe hoofdkantoor van Raqtan, het grootste bedrijf voor food equipment in de Golfstaten, in Dammam, Saudi-Arabië. Aan dit project heb ik een goede relatie met directeur Muthanna Adbulaziz Raqtan overgehouden. Raqtan levert veel producten aan koffiezaken en signaleerde daar een probleem met de espressomachine: of hij staat voor je neus waardoor je de persoon achter de machine niet ziet of de barista staat met zijn rug naar de klant. ‘Kun jij daar niet iets op verzinnen’, vroeg Muthanna over de telefoon. De simpliciteit in mijn ontwerpen sprak hem aan. Ik zat in de auto en begon al rijdend na te denken. Terwijl ik achter het stuur in de auto zat, dacht ik: dit is het! Je moet er als het ware als een venster doorheen kunnen kijken. Binnen twee weken lag het ontwerp op tafel.”
2. Zonder enige kennis van koffiezetten?
“Inderdaad, ik had geen bal verstand van koffie. Daarom zijn we met het ontwerp naar een espressomachine-ingenieur gegaan, de Australische Geoff Michelmore. Muthanna liet hem overvliegen naar Saudi-Arabië en legde mijn ontwerp aan hem voor. ‘Als hij het niks vindt, doen we er niks mee’, hadden we van tevoren besloten. Maar Geoff was gelijk enthousiast en samen zijn we het model in elkaar gaan zetten. AREMDE – met de R van Raqtan, de M van Michelmore en de D van Van der Donk – was geboren. Later is Nederlander Walter Amerika als vierde partner aan boord gestapt. Als de man van de marketing.”
3. Wat maakt de Nexus One zo uniek?
“Dit is de eerste open espressomachine. We hebben de techniek – de boilers, voor elke groep één, en de pompen – allemaal onder de counter geplaatst. Zonder de aanwezigheid van een wand creëer je een theater voor de klant waarin de barista al zijn skills kan laten zien. Alex Milosevic van Extraction Artisan Coffee was onze eerste klant in Brisbane. Hij zag zijn zaak volstromen en het contact met de klant veranderen: veel intensiever. Vandaag de dag produceren we ongeveer vijftien machines per maand die overal op de wereld staan. We verkopen momenteel vooral veel machines in Australië, Azië en het Midden-Oosten.”
4. Smaakt dit naar meer?
“We zijn al bezig met een nieuw ontwerp. We hebben de Nexus One gepatenteerd, dus de komende jaren kunnen we naar hartenlust experimenteren met de open espressomachine. Naast een nieuw ontwerp zijn we ook bezig met het ontwikkelen van een eenvoudig en mooi melkdispenser-systeem. Pakken melk staan vaak los op de bar of in de koelkast. Wij willen ze netjes gaan wegwerken. Ik kan er nog niet meer over loslaten, maar het wordt opnieuw baanbrekend.”
5. Wat is nog je grootste ontwerpdroom?
“Ik zou heel graag een museum voor moderne kunst willen ontwerpen. En ik heb wel wat ideeën voor een mooie koffiebar. Geheel in mijn stijl: simpel en zonder moeilijke dingen.” Met een knipoog: “En passend bij de Nexus One natuurlijk.”