Dag amandelmelk. Dag sojamelk. Dag kokosmelk. Hallo: doperwtenmelk. Wat? Ja, melk gemaakt van doperwten zou gezonder zijn en zo goed als hetzelfde smaken als ‘echte’ melk.
Inmiddels zijn we gewend aan het idee dat melk niet perse van een koe of geit hoeft te komen. Er zijn voldoende alternatieven zoals soyamelk, kokosmelk, rijstemelk, hennepmelk en amandelmelk. Goed nieuws voor mensen met een lactose-intolerantie of degenen die liever geen dierlijke producten consumeren. Maar dat het mogelijk is om melk te produceren van doperwten; dat is nieuw.
“Het smaakt veel meer naar zuivel dan de alternatieven die je nu op de markt tegenkomt”, zegt Adam Lowry, de mederichter van het duurzame zeepmerk Method dat inmiddels $100 miljoen waard is. Met zijn nieuwe geesteskind Ripple Foods hoopt hij nu de wereld te gaan veroveren met melk gemaakt van doperwten. Ja, doperwten.
Groene melk
Smaken naar doperwten doet de melk dan weer niet. De Ripple producten zijn romig, zoet en smaken niet zoals erwten, meldt Co.exist. Het is ook gezonder dan een aantal alternatieven. Waar amandelmelk bijvoorbeeld slechts een gram eiwit bevat, geniet de nieuwe doperwtenmelk net als koemelk van 8 gram eiwit. Maar vergeleken bij koemelk bevat de Ripple melk maar een derde verzadigd vet en 50% meer calcium. De productie van doperwtenmelk is daarbij ook beter voor het milieu dan koe- of sojamelk.
Proeven
Ripple zal op 2 mei voor $4.99 per flesje verkocht worden bij de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods. Wanneer Ripple haar entree in Nederland maakt is nog onbekend, maar zodra het hier in de schappen ligt is het wel de moeite waard om te proberen, toch?