Scuderia La Marzocco
ADVERTORIAL

Interview: Henk Langkemper en Michel Elverding over Scuderia La Marzocco

Na maanden lockdown vonden henk langkemper van esw en michel elverding van alleborgh het tijd voor een beetje reuring. met fietsevenementen, bedachten de nederlandse importeurs van la marzocco. De twee kochten een oud italiaans busje, tuigden een spiksplinternieuwe website op en enthousiasmeerden hun partners om de la marzocco linea mini in de schijnwerpers te zetten. De hele zomer verenigt scuderia la marzocco, wat zich laat vertalen naar ‘renstal van la marzocco’, koffie en fietsen!

Hoe kwamen jullie op het idee van Scuderia La Marzocco?
Michel: “Ik ben enorm fan van fietsen. Al twintig jaar zit ik elke zondag in het zadel. Vorig jaar op The Amsterdam Coffee Festival wilden we de Linea Mini espressomachine voor thuisgebruik promoten, waardoor we flink hadden ingekocht. Toen het evenement door corona één dag van tevoren werd afgelast, zaten we ineens met een grote voorraad Linea Mini’s. Hoewel die in de maand mei – toen iedereen zijn vakantiegeld kreeg – allemaal alweer de deur uit waren, was dat voor ons wel het startschot voor het optuigen van een mooi project.” 
Henk: “Zelf vond ik ook mijn oude liefde voor fietsen opnieuw uit tijdens de eerste lockdown. Onderweg op mijn nieuwe Italiaanse racefiets brainstormde ik over een manier om onze producten aan de man te brengen. En je raadt het al, de combinatie van fietsen en koffie was snel geboren! Door fietsevenementen te organiseren, willen we laten zien hoe tof de Linea Mini is en onze partners de kans geven om de machines te verkopen.” 

Hoe werkt het precies?
Henk: “Dealers, koffiebedrijven en branderijen krijgen elk een weekend op de eventkalender, waarbij ze zelf een fietsroute mogen uitstippelen en klanten kunnen uitnodigen. Wij hebben een oud Italiaans koffiebusje op de kop getikt, die met een Linea Mini meerijdt voor een pitstop tijdens de fietstocht. Via onze social media-kanalen zijn de tochten te volgen en op de spiksplinternieuwe website vind je een overzicht van de evenementen, die heel de zomer plaatsvinden.”
Michel: “Onze partners kunnen zelf beslissen wat de aard van de fietstocht is. De mannen van Keen Coffee gingen met hun gravelfietsen op pad. Single Estate Coffee Roasters organiseert op 24 juli een racefietstocht door de duinen vanaf de koffiezaak in Den Haag. Uiteraard is bij elke fietstocht wel de bus met verse espresso aanwezig.” 

Waarom is fietsen en wielrennen zo’n goede match?
Henk: “Historisch gezien is er een duidelijke relatie tussen de twee. In de jaren 50 toen de eerste espressomachines in Italië werden geproduceerd, moesten die gepromoot worden. Nu is het bijna niet te geloven, maar in het begin geloofden de Italianen niet zo in de espresso crema. Fabrikanten als Faema hebben toen met busjes door het hele land konden getourd met de nieuwe espressomachines. Ze deden ook fietsevenementen aan, waar wielrenners konden ‘bijtanken’ met een espresso. Tegenwoordig bestaan er Red Bull en sportdrankjes, toen was er koffie. Of dat ook de basis is geweest van de combinatie in Nederland durf ik niet te claimen. Het is misschien ook een lifestyle-ding.” 

Jullie borduren met de bus eigenlijk voort op de traditie van oude Italiaanse espressofabrikanten. Waar hebben jullie de oude Fiat 900e op de kop getikt?
Michel: “In Brussel, bij een verzamelaar van oldtimers. Het is een oud Italiaans koffiebusje uit 1982 met de originele logo’s er nog op. De wielen en spatborden waren helemaal verrot, maar we waren op slag verliefd. We hebben ’m in zijn volle glorie laten restaureren. Ongeveer honderd arbeidsuren later was hij opnieuw ingericht, inclusief de rode Linea Mini achterin. De bus is een grote hit op de weg. Iedereen steekt een duimpje omhoog.”

Vind je het leuk om deze zomer mee te fietsen met Scuderia La Marzocco? Bekijk het schema hier

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Theeboek van Veerle Stoffels leer je alles over thee. Van theesoorten tot recepten, zoals het lenterecept aardbeien met matcha latte. 

Arabica en Robusta zijn ‘s werelds bekendste koffiebonen die sterk van elkaar verschillen in smaak en cafeïnegehalte. Ontdek meer verschillen en de herkomst van deze koffiebonen.

De Benelux heeft er de laatste jaren weer een tal van koffie hotspots bij gekregen. Van Den Haag tot Haarlem en van Amsterdam tot Antwerpen: bij deze nieuwe zaken staat de koffie klaar!