Shokunin Coffee
Tekst Joey Rietveld | Foto Eva Broekema

Shokunin Coffee: “Wat koffie echt bijzonder maakt, zijn de mensen die het verbouwen”

Tijdens zijn reis naar japan komt jelle van rossum in aanraking met shokunin. Als we het woordenboek erbij pakken, laat shokunin zich vertalen tot ‘ambachsman’. Al is een shokunin niet zomaar een ambachtsman, het is iemand die volledig opgaat in zijn passie. Daar herkent jelle zich wel in. Vanuit zijn passie voor koffie begon hij onder de naam shokunin coffee een serie taste-boxen. inmiddels is die uitgegroeid tot een compleet koffiemerk.

Wat Shokunin Coffee onderscheidt van andere hedendaagse koffiemerken is dat Jelle graag het verhaal achter de koffie wil vertellen. Veelal ligt de focus in de specialty coffee-wereld op smaak, verwerking, variëteit of brandprofiel, maar dat heeft bij Shokunin tweede prioriteit. Wat de koffie echt bijzonder maakt, zijn de mensen die het verbouwen en wat het voor het kan betekenen. Al snel haalt Jelle zijn Ngula koffie aan als voorbeeld, een koffie uit Congo. Het land werkt hard aan het herstellen van de schade na een jarenlange burgeroorlog. “Ik heb voor deze koffie gekozen, omdat ik hiermee kan laten zien dat het verbouwen van koffie de lokale bevolking in Congo echt kan helpen, juist in deze moeilijke tijden”, zegt Jelle.

“Er zijn zoveel verhalen die ik wil vertellen met koffie uit Myanmar, Colombia, Peru en Kameroen”

Zes koffies

De Ngula koffie behoort tot de zes koffies komend uit Colombia, Ethiopië en Congo, die Shokunin momenteel in het assortiment heeft en Jelle inkoopt bij direct trade importeurs die zijn focus op duurzaamheid delen. Maar Jelle benadrukt opnieuw dat het niet om herkomst, maar om het verhaal van de koffie draait. Deze verhalen worden ondersteund door bijzondere en verrassende smaken. Naast lekkere koffies sourcen, gaat het Jelle ook om kennis delen met de koffieboeren. “De wisselwerking die dan ontstaat, is fantastisch. Op de plantages leren ze ervan en wij krijgen op onze beurt betere koffie. Ik ben nu aan het kijken naar projecten in Myanmar, Colombia, Peru en Kameroen. Er zijn zoveel verhalen die ik graag zou willen vertellen met de koffie die daar verbouwd wordt.” De meeste boeren die momenteel betrokken zijn bij Shokunin ontmoet Jelle deze zomer. Uiteindelijk wil hij ze graag allemaal de hand schudden.

 

Proeven

Momenteel wordt Shokunin geschonken bij verschillende specialty coffee-zaken in Rotterdam, Den Haag en zelfs bij een bar in Luxemburg. Door middel van zijn blog en webshop betrekt hij met zijn website ook gepassioneerde consumenten bij zijn merk.

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Kan jouw moeder, vrouw of vriendin geen dag zonder koffie? Als koffiefanaat vallen deze Moederdag cadeaus dan zeker in de smaak.

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.