KTC logo zwart
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Verschillende soorten koffiemolens

Koffiemolens: dit zijn de verschillen

Een goede koffiemolen kan een wereld van verschil maken voor de smaak van jouw koffie. Maar welke soorten koffiemolens zijn er, wat zijn de verschillen tussen elektrisch en handmatig en hoe kies je de juiste type maalschijf?

Over het algemeen onderscheiden we twee soorten koffiemolens: elektrisch en handmatig. Daarnaast kom je, wanneer je op zoek bent naar een koffiemolen, al snel tot de ontdekking dat er verschillende soorten maalschijven bestaan. Elke maalschijf heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen die van invloed kunnen zijn op de smaak en de kwaliteit van je koffie. Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij en bespreken waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste koffiemolen. 

Lees in elke editie koffieTcacao magazine alles over koffie, thee en cacao. Duik in handige reviews & tutorials, blijf up-to-date over de nieuwste gear en ontdek hotspots van over de hele wereld.

Word lid

Elektrisch versus handmatig koffiemalen

Het kiezen van de juiste koffiemolen hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en levensstijl. Als je geen enorme hoeveelheden koffie zet en vooral filterkoffie drinkt is een handmatige koffiemolen een goede keuze. De maalgraad pas je makkelijk aan per zetmethode en koffie zoals espresso of filterkoffie of French press. Bovendien zijn handmatige koffiemolens compact, makkelijk mee te nemen op reis en relatief goedkoop. Zo koop je de Hario Skerton Plus al voor €38.

Ben je daarentegen op zoek naar gemak, snelheid en de mogelijkheid om meer bonen in één keer te malen? Dan is een elektrische koffiemolen de beste optie. Elektrische koffiemolens hebben vaak een groter bonenreservoir en een groter bereik van grof tot fijn om de maalgraad aan te passen. Hierbij is het belangrijk om te letten op het bereik van de molen. Er zijn molens die vooral geschikt zijn voor filtermaling en molens die alles kunnen, zelfs tot heel fijne Turkse koffiemaling.

Geen zin om handmatig je koffiebonen te malen? De Baratza Encore BA485 elektrische koffiemolen is een mooi instapmodel.

Bestel

Een ander voordeel van elektrische koffiemolens is dat sommige modellen een timer hebben of zelfs op gewicht malen. De molen geeft zo consistent dezelfde hoeveelheid koffie af. Dit is een hele belangrijke factor als je wilt dat elke espresso hetzelfde smaakt.

Koffiemolens met mesjes

Hoe de bonen precies gemalen worden, hangt af van de maaltechniek. De twee meest voorkomende technieken zijn malen met schijven en malen met messen. Koffiemolens met messen, ook wel slagkoffiemolens genoemd, bevatten een roterende motor met daaraan vast een propellermesje. De rotatie zorgt voor het malen, of beter gezegd het in stukken hakken van de koffiebonen. Bij deze techniek heb je een grote kans op een inconsistente maalgraad, wat resulteert in een ongelijke extractie. Ook kunnen de koffiebonen door verhitting van de mesjes verschroeien. Dit heeft wederom een negatieve invloed op de smaak. 

Koffiemolens met messen zijn doorgaans compacter en goedkoper dan molens met maalschijven, maar voor wie het in een keer goed wil doen, luidt het advies: ga voor een koffiemolen met maalschijven. 

Verschillende soorten maalschijven

Een koffiemolen met maalschijven maalt de bonen tussen twee schijven die op verschillende snelheden draaien. Deze molens zijn over het algemeen duurder dan molens met mesjes, maar bieden ook de nodige voordelen. Ten eerste zorgt het maalproces voor minder wrijving, waardoor de gemalen koffie minder opwarmt en de smaak behouden blijft. Daarnaast is de maling veel consistenter, wat resulteert in een gelijkmatige extractie tijdens het zetten van je koffie.

Het verschil tussen de soorten schijven zit vooral in de vorm en het materiaal. De meest voorkomende materialen zijn metaal en keramiek, waarbij de vorm van de maalschijven zowel plat als conisch kan zijn. Dit zijn de verschillen:

  • Metalen maalschijven: Deze schijven zijn gemaakt van roestvrijstaal. Metalen maalschijven zijn redelijk duurzaam en bieden een consistente maalgraad. Ze zijn geschikt voor verschillende soorten bonen en laten zich makkelijk aanpassen t aan de gewenste maalgraad. Ze zijn goedkoper dan keramische maalschijven, maar kennen daardoor ook een aantal nadelen. Het materiaal is niet volledig slijtvrij en tijdens het maalproces komt er relatief veel warmte vrij.
  • Keramische maalschijven: Voor keramische schijven betaal je vaak wat meer dan voor de metalen variant, maar daar krijg je ook wat voor terug. Keramische schijven zijn vrijwel slijtvast, een stuk duurzamer en er komt minder warmte vrij tijdens het malen. Een goede optie dus als je regelmatig koffiebonen maalt.
  • Platte maalschijven: Zoals de naam al zegt, bestaan platte maalschijven uit twee platte, ronde schijven met gekartelde randen. Platte maalschijven kunnen zeer consistent malen, waardoor de smaakextractie optimaal is. Ook zijn ze gemakkelijk in onderhoud, eenvoudig schoon te maken en kunnen ze een stuk sneller malen dan conische maalschijven, waardoor ze vaak worden gebruikt in commerciële koffiemolens. Het nadeel is dat deze schijven redelijk wat geluid maken en sneller warm worden dan conische maalschijven. Goede koeling is bij deze molens erg belangrijk.
  • Conische (kegelvormige) maalschijven: Conisch betekent dat de maalschijven kegelvormig zijn. Een belangrijk voordeel van kegelvormige maalschijven is dat ze weinig warmte genereren tijdens het malen. In vergelijking met platte maalschijven hoeft de motor van conische schijven minder hard te draaien om hetzelfde resultaat te behalen. Hierdoor komt er minder warmte vrij. Conische maalschijven zijn goedkoper, maar zullen iets minder consistent malen. De schijven moeten immers precies goed in elkaar vallen terwijl bij platte schijven deze afstemming veel eenvoudiger is.

Conclusie

Het malen van je eigen koffiebonen is een goede manier om de smaak van je kopje koffie te verbeteren. De keuze voor een molen hangt met name af van de hoeveelheid koffie die je dagelijks maalt, je budget en de zetmethoden die je gebruikt. Onze voorkeur gaat uit naar keramische maalschijven.


Benieuwd naar de verschillende soorten koffiemolens? Bekijk ons assortiment in de webshop

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Theeboek van Veerle Stoffels leer je alles over thee. Van theesoorten tot recepten, zoals het lenterecept aardbeien met matcha latte. 

Arabica en Robusta zijn ‘s werelds bekendste koffiebonen die sterk van elkaar verschillen in smaak en cafeïnegehalte. Ontdek meer verschillen en de herkomst van deze koffiebonen.

De Benelux heeft er de laatste jaren weer een tal van koffie hotspots bij gekregen. Van Den Haag tot Haarlem en van Amsterdam tot Antwerpen: bij deze nieuwe zaken staat de koffie klaar!