Specialty coffee in Bordeaux

5x specialty coffee Bordeaux

Een klein Parijs dichtbij de Franse westkust, zo laat Bordeaux zich het best omschrijven. Niet in de laatste plaats vanwege de vele Parijzenaars die verhuizen in de hoop op een relaxter leven. In dit hart van de wijnmakerij is een specialty coffee-scene ontstaan met hoge ambities. Bij deze vijf zaken drink je de beste specialty coffee in Bordeaux.

In 2017 was het centraal gelegen knusse Black List de enige koffiezaak en L’Alchimiste dé branderij. Inmiddels telt de stad zo’n vijftien goede koffiezaken en zeker vijf goede roasters, waardoor Bordeaux nu te boek staat als de tweede specialty coffee-hoofdstad van Frankrijk.

Daarbij timmert Vrac als specialty-theelabel aan de weg en is Hasnaã Chocolats het bean-to-bar chocolademerk dat door koffiezaken voor de warme choco wordt gebruikt. Goede koffie gaat hier overal gepaard met sublieme patisserie en verse ontbijt-en lunchgerechten voor een redelijke prijs.

1. Horace Café

In 2014 verkocht Laurent-Pierre Bordenet Bordeauxs allereerste specialty coffeebar Black List aan vrienden om in een mooi hoekpand Horace Café te openen. Waar het bij Black List vooral veel takeaway was, wilde de van origine wijnconniasseur met Horace Café een allround restaurant neerzetten met betaalbare verse seizoensgerechten, huisgemaakt gebak, goede koffie én thee en biodynamische Franse wijnen. Voor die koffie werken ze samen met Oven Heaven – “best in town, erg nerdy” – en de andere bekende naam uit Bordeaux, L’Alchimiste.

Waar de theekaart enorm uitgebreid is, met infusies van La Maison Lilloise Gautama en pure specialty theeën van VRAC, is het wekelijkse menu beknopt met drie voorgerechten, drie lunchgerechten en twee croques. Vertrek ook zeker niet zonder de beroemde worteltaart, waarvan het recept sinds dag één onveranderd is, te proberen.

horace bordeaux

2. Café Piha

Sinds 2017 vind je in het stadshart van Bordeaux Café Piha, de koffiebranderij van Pierre Guérin en zijn partner Carole. Als fervent kitesurfer struinde Pierre in 2008 de kustlijnen van Nieuw-Zeeland af op zoek naar de beste wind. Het strand van Piha stal zijn hart. Ook het enthousiasme van de Kiwi’s voor koffie werkte aanstekelijk: Pierre volgde een baristaopleiding en maakte zich uiteindelijk de kneepjes van het koffiebranden eigen. 

Leuk om hier te proberen is The Coffee Flight: één single origin volgens drie zetmethoden bereid. Een kleine French Press die drinkt als een zoete filterkoffie, een espresso macchiato en een dubbele espresso. De pancakes met seizoensfruit, ahornsiroop en vanillechantilly en de avocado-toast met gepocheerde eieren als ontbijt maken het af.

cafe piha bordeaux

3. SIP coffee bar

Op loopafstand van Horace Café en Hõfu trekt de ontspannen sfeer van SIP Coffee Bar sinds de opening in 2016 studenten, locals, families, toeristen en coffee aficionado’s aan. Verdeeld over twee verdiepingen doet het vintage interieur net zo warm aan als de persoonlijkheid van half-Belgische, half-Franse eigenaar Julie Fauran. Ze begon haar carrière als high-end juwelier, maar besefte na drie jaar dat dit niet haar passie was en verhuisde naar Australië, waar ze Franse gebakjes maakte voor koffiezaken en restaurants. In de ban van specialty coffee ging ze bij terugkomst in Europa bij OR Coffee werken. “Katrien en Tom van Or Coffee zijn mijn absolute rolmodellen”, vertelt Julie. “Van de wijze waarop ze hun koffies sourcen tot hoe ze met hun personeel omgaan. Ook ik wil vooral dat mijn team blij, warm en uitnodigend is.”

Verder kiest SIP zoveel mogelijk duurzame, lokale seizoensproducten en werkt het alleen met branderijen, die direct bij de boer inkopen. Er is één espressomolen gereserveerd voor de La Leona-blend van L’Alchimiste en de andere wordt afwisselend gevuld met een koffie van een gastbrander.

sip coffee bar bordeaux

4. Café Eriu

Voor ontbijt, brunch, lunch en apéro met een Ierse twist moet je zijn bij Café Eriu vlakbij het fijne stadspark ten noorden van het centrum. Vernoemd naar de beschermgodin van Ierland herken je het buurtcafé aan de mintgroene pui, de glimmende groene metrotegels achter de bar en de groene La Marzocco Linea to match. De supervriendelijke eigenaar Grace Lohan – lange blonde bob, heldere blauwe ogen, in de laatste mode gestoken – ontmoette haar Argentijnse partner in Sydney. Toen hij wijn wilde maken in Frankrijk, liet ze de financiële wereld achter zich en volgde een baristacursus in Parijs. 

Voor die koffie werkt Grace, trouw aan haar Ierse roots, alleen met branderijen uit haar geboorteland met 3fe als all-time favoriet. Op de espressomolen zit de Momentum Blend (Honduras, El Salvador, Nicaragua) en filterkoffie-liefhebbers kunnen uit verschillende origines kiezen. 

Café Eriu is een echt buurtcafé met klein maar fijn terras, waar je tijdens de lunch niet standaard een driegangenmenu krijgt, maar verfijnde seizoensgebonden gerechten mét een glas bubbels: Graces partner Alex creëerde een signatuur Crémant de Bordeaux voor het café.

Cafe Eriu bordeaux

5. L’Alchimiste

Arthur Audiburt en Yohan Caunègre behoren tot de pioniers van de specialty coffee-scene van Bordeaux. In 2014 richtten zij L’Alchimiste, de eerste koffiebranderij van de stad op. Yohan werkte meer dan tien jaar als barista in het buitenland en Arthur leerde groene koffie sourcen en branden bij Antoine Nétien in Coutume Café, Parijs. Hij heeft een neus voor uitzonderlijke bonen, zoals de natural gesha van Finca Deborah waarmee Berg Wu in 2016 het World Barista Championship won.

In 2021 verhuisde de branderij naar Darwin, een voormalige militaire kazerne gelegen op de rechteroever van Bordeaux in de wijk Bastide, die is omgetoverd tot een hub voor allerlei kleine start-ups, een biologische markt en een modern restaurant. “Deze ruimte is veel groter dan onze vorige branderij. Binnenin hebben we honderd zitplaatsen en we geven hier ook SCAE-trainingen”, vertelt Yohan vanachter de lange, gestroomlijnde bar, volledig uitgerust met een Modbar, PuqPress en twee Nuova Simonelli molens.

Probeer hier een van de koffies van La Finca Cafetera La Leona uit Colombia, waarmee L’Alchimiste een bijzondere relatie heeft, geregeld op bezoek gaat en vaak de hele lot opkoopt via importeur Belco. 

l'achimiste Bordeaux

*Deze blogpost is gebaseerd op een artikel uit 2021.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is