Specialty coffee in Bordeaux

Specialty coffee in Bordeaux

Een klein Parijs dichtbij de Franse westkust, zo laat Bordeaux zich het best omschrijven. Niet in de laatste plaats vanwege de vele Parijzenaars die verhuizen in de hoop op een relaxter leven. In dit hart van de wijnmakerij is een specialty coffee-scene ontstaan met hoge ambities. Daarom: vijf zaken voor de beste specialty coffee in Bordeaux. 

Tot vijf jaar terug was het centraal gelegen knusse Black List de enige koffiezaak en was L’Alchimiste dé branderij. Inmiddels telt de stad zo’n vijftien goede koffiezaken en zeker vijf goede roasters, waardoor Bordeaux nu te boek staat als de tweede specialty coffee-hoofdstad van Frankrijk.
 
Daarbij timmert Vrac als enige specialty-theelabel aan de weg en is Hasnaã Chocolats het bean-to- bar chocolademerk dat door koffiezaken voor de warme choco wordt gebruikt. Goede koffie gaat hier overal gepaard met sublieme patisserie en verse ontbijt-en lunchgerechten voor een redelijke prijs. Als we Laurent-Pierre Bordenet, pionier en eigenaar van Horace Café, moeten geloven, dan komt er met de aanstaande generatie, die bevangen door het duurzaamheidsvirus bijvoorbeeld hun eigen groenten proberen te verbouwen, nog veel moois bij!
 

koffie in Bordeaux

Specialty coffee in Bordeaux: HORACE CAFÉ

Specialiteit: veggie plat du jour, croque madame, worteltaart en chai latte

In 2014 verkocht Laurent-Pierre Bordenet Bordeaux’ allereerste specialty coffeebar Black List aan vrienden, om in een mooi hoekpand Horace Café te openen. “Bij Black List was het vooral veel takeaway. Met Horace Café wilde ik een allround restaurant neerzetten met betaalbare verse seizoensgerechten, huisgemaakt gebak, goede koffie én thee en biodynamische Franse wijnen”, vertelt de van origine wijnconnaisseur, die inmiddels net zoveel van koffie afweet. Voor die koffie werken ze samen met Oven Heaven – “best in town, erg nerdy” – en de andere bekende naam uit Bordeaux, L’Alchimiste.

Waar de theekaart enorm uitgebreid is, met infusies van La Maison Lilloise Gautama en pure specialty theeën van VRAC, is het wekelijkse menu beknopt met drie voorgerechten, drie lunchgerechten en twee croques. Onze rode-tonijntataki met pompoenpuree, condiment van mango, gember, peterseliekruim, daikon, bieslookolie en kokosschuim is niets minder dan hemels. En voor de citroenmerenguetaart en beroemde worteltaart, waarvan het recept sinds dag één onveranderd is, maken we graag nog ruimte terwijl we Laurent- Pierre naar zijn toekomstplannen vragen. Er verschijnt een twinkeling in zijn ogen: “Ik wil kruiden kweken in de kelder. De ingenieur voor de speciale lichtbalken is al langs geweest.”

40 Rue Poquelin Molière
@horace.cafe
 

CAFÉ PIHA

Specialiteit: coffee flight

Café Piha is een koffiebranderij gerund door Pierre Guérin en zijn partner Carole. Als fervent kitesurfer struinde Pierre in 2008 de kustlijnen van Nieuw- Zeeland af op zoek naar de beste wind. Het strand van Piha stal zijn hart. Ook het enthousiasme van de Kiwi’s voor koffie werkte aanstekelijk: Pierre volgde een baristaopleiding en maakte zich uiteindelijk de kneepjes van het koffiebranden eigen. In 2017 opende Café Piha in het stadshart van Bordeaux haar deuren.

Omdat het coronavirus Pierre tijdens ons bezoek te pakken heeft gekregen, ontvangt hoofdbarista Thomas Labroue ons vanachter de schone tweegroeps La Marzocco Leva. Hij bereidt een gewassen Ethiopië espresso – floraal met een ronde afdronk – een red honey Costa Rica cappuccino met toetsen van amandel en karamel en een coffee flight voor ons. “De coffee flight is één single origin volgens drie zetmethoden bereid: een kleine French press die drinkt als een zoete filterkoffie, een espresso macchiato en een dubbele espresso.” Een leuke ervaring! De pancakes met seizoensfruit, ahornsiroop en vanillechantilly en de avocado-toast met gepocheerde eieren als ontbijt maken het af.

69 Rue des Ayres
@cafepiha_bordeaux


koffie in Bordeaux

Specialty coffee in Bordeaux: CAFÉ ERIU 

Specialiteit: brunch met koffie of bubbels  

Voor ontbijt, brunch, lunch en apéro met een Ierse twist moet je sinds drie jaar bij Café Eriu zijn, vlakbij het fijne stadspark ten noorden van het centrum. Vernoemd naar de beschermgodin van Ierland herken je het buurtcafé aan de mintgroene pui, de glimmende groene metrotegels achter de bar en de groene La Marzocco Linea to match. De supervriendelijke eigenaar Grace Lohan – lange blonde bob, heldere blauwe ogen, in de laatste mode gestoken – ontmoette haar Argentijnse partner in Sydney. Toen hij wijn wilde maken in Frankrijk, liet ze de financiële wereld achter zich en volgde een baristacursus in Parijs. “Ik was altijd al ontzettend geïnteresseerd in terroir van wijn en koffie”, vertelt ze.

Voor die koffie werkt Grace, trouw aan haar Ierse roots, alleen met branderijen uit haar geboorteland met 3fe als all-time favoriet. Op de espressomolen zit nu de Momentum Blend (Honduras, El Salvador, Nicaragua) en filterkoffieliefebbers kunnen kiezen uit een gewassen Kenia of Nicaragua. Terwijl we op het kleine terras genieten van de weekspecial – zalmfilet op een risotto van selderij met vanille en verse kruiden – valt het op hoeveel gasten een praatje met elkaar én voorbijgangers maken. “Iedereen kent elkaar hier, we shoppen ook allemaal bij dezelfde kledingwinkel”, grapt Grace. Café Eriu is een echt buurtcafé, waar je tijdens de lunch niet standaard een driegangenmenu krijgt, maar verfijnde seizoensgebonden gerechten mét een glas bubbels: Graces partner Alex creëerde een signatuur Crémant de Bordeaux voor Café Eriu.

119 Rue Fondaudège
@cafeeriu


SIP COFFEE BAR

Specialiteit: gezelligheid, vegantaarten, jazzconcerten

Op loopafstand van Horace Café en Hõfu trekt de ontspannen sfeer van SIP Coffee Bar sinds de opening in 2016 studenten, locals, families, toeristen en coffee aficionado’s aan. Verdeeld over twee verdiepingen doet het vintage interieur net zo warm aan als de persoonlijkheid van half-Belgische, half-Franse eigenaar Julie Fauran. Ze begon haar carrière als high-end juwelier, maar besefte na drie jaar dat dit niet haar passie was en verhuisde naar Australië, waar ze Franse gebakjes maakte voor koffiezaken en restaurants. In de ban van specialty coffee ging ze bij terugkomst in Europa bij OR Coffee werken.

“Katrien en Tom van Or Coffee zijn mijn absolute rolmodellen”, vertelt Julie, terwijl wij onze vork zetten in een heerlijke boeuf bourguignon. “Van de wijze waarop ze hun koffies sourcen tot hoe ze met hun personeel omgaan. Ook ik wil vooral dat mijn team blij, warm en uitnodigend is.” Verder kiest SIP zoveel mogelijk duurzame, lokale seizoensproducten en werkt Julie alleen met branderijen, die direct bij de boer inkopen. Op de espressomolen zit de La Leona-blend van L’Alchimiste en de gastbrander van deze week is Placid Roasters uit Lyon met een microlot uit Burundi. In de nabije toekomst, zodra de wegwerkzaamheden voor de deur klaar zijn en corona ons beter gezind is, wil Julie kleine jazzconcerten hosten.

69 bis Rue des Trois-Conlis
@sip_coffeebar


koffie in Bordeaux

L’ACHIMISTE

Specialiteit: eigen gebrande koffie, SCAE academie

Arthur Audiburt en Yohan Caunègre behoren tot de pioniers van de specialty coffee-scene van Bordeaux. In 2014 richtten zij L’Alchimiste, de eerste koffiebranderij van de stad op. Yohan werkte meer dan tien jaar als barista in het buitenland. En Arthur leerde groene koffie sourcen en branden bij Antoine Nétien in Coutume Café, Parijs. Hij heeft een neus voor uitzonderlijke bonen, zoals de natural gesha van Finca Deborah waarmee Berg Wu in 2016 het World Barista Championship won.

In de eerste jaren lag de focus puur op het branden van cleane en gebalanceerde omni-roast koffies, tot zich in 2017 de kans voor een eerste café in het centrum voordeed. Hier drinken we uit de bijzondere kopjes – geen handvat, maar met een verfijnd deukje voor de duim om het kopje vast te houden – van lokale keramist Florilège de lekkerste cappuccino van deze citytrip, een fruitige natural Colombia.

Één jaar geleden verhuisde de branderij naar Darwin, een voormalige militaire kazerne gelegen op de rechteroever van Bordeaux in de wijk Bastide, die is omgetoverd tot een hub voor allerlei kleine start-ups, een biologische markt en een modern restaurant. “Deze ruimte is veel groter dan onze vorige branderij. Binnenin hebben we honderd zitplaatsen en we geven hier ook SCAE-trainingen”, vertelt Yohan vanachter de lange, gestroomlijnde bar, volledig uitgerust met een Modbar, PuqPress en twee Nuova Simonelli molens. Hij bereidt voor ons een cortado van een gewassen koffie van La Finca Cafetera La Leona uit Colombia.
 
“We hebben een bijzondere relatie met deze producent, gaan geregeld op bezoek en kopen meestal de hele lot op via onze importeur Belco.” Met toetsen van vijgen en biscuit is het een heel toegankelijke koffie. Yohan: “We proberen zo neutraal mogelijk te branden, zodat het werk van de boer optimaal tot zijn recht komt.” Als we Yohan bij het afscheid vragen of we nog iets vergeten te vragen zijn, antwoordt hij ondeugend: “We houden hier van natuurwijnen.”

Branderij & café | DARWIN – 87 Quai des Queyries
Cafe | 12 Rue de la Vieille Tour
alchimiste-cafes.com


HOTELTIP!
Moeilijk om een leuk betaalbaar boetiekhotel in Bordeaux te vinden is het niet. Fans van Mama Shelter kunnen hun hart ophalen met vestiging in Bordeaux: een uniek ontworpen hotel met een geweldig dakterras in het historische Gas Tower-gebouw: het eerste experiment van de stad met modernisme.
19 Rue Poquelin Molière
mamashelter.com

 

 

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwe hotspots? Neem een abonnement op koffieTcacao en krijg 4x per jaar ons magazine thuis gestuurd. 

SLUIT JE ABONNEMENT HIER AF

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

LAATSTE NIEUWS

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT