stedentrip Split
Foto: Keri Mol

6x koffie hotspots voor een stedentrip naar Split

Stedentrip naar Split op de planning? Kleine straatjes, kleurrijke gebouwen en een lijst aan goede restaurants waar menig foodie-hart sneller van gaat kloppen: de Kroatische hoofdstad lijkt het allemaal te hebben. Toch loopt deze gastronomische hoofdstad nog wat achter waar het specialty coffee en thee betreft. Maar de ruwe diamanten die we voor koffieTcacao 46 hebben verzameld, delen we natuurlijk graag. Want echt, ze zíjn er wel! 

1. 4 Coffee

Specialiteit: experimentele koffie

4 Coffee opende tien jaar geleden als eerste specialty-koffiezaak van Split onder de bezielende leiding van Marin Rimac haar deuren. Het hippe, volledig uit hout opgetrokken koffiezaakje met slechts twee zitplaatsen is inmiddels een begrip in Split. Drie jaar geleden gingen Marin en werknemer Duje Juric ook voor het eerst koffie branden. Marin schafte een kleine Aillio Bullet brander aan en met de woorden “ga maar leren” liet hij Duje experimenteren. En experimenteren doen ze hier graag. Het is vooralsnog de enige zaak in Split die wat meer aciditeit in de koffie durft te laten proeven, iets waar de Kroaten zelf meestal geen fan van zijn. Uit hun La Marzocco vloeit ’s zomers koffie uit El Salvador en Colombia en ’s winters een pittigere Ethiopische natural. Maar pin ze er niet op vast, want de heren houden van verandering.

Hrvojeva 9 | @4coffeesoulfood

stedentrip Split

2. Tinel Specialty Coffee Shop

Specialiteit: de toegankelijke Braziliaanse Yellow Bourbon espresso

De minimalistische, met liefde gerunde zaak bevindt zich in het oude centrum van Split. Tinel serveert niet alleen een uitgebreid assortiment koffies, maar ook zoetigheden en ontbijt. De bonen worden ingekocht bij Stow Coffee Roasters uit buurland Ljubljana en op de molen vind je altijd een Braziliaanse Yellow Bourbon, een allemansvriend die “iedereen lekker vindt”, aldus barista Matej Serer. Voor hij ons de smakelijke espresso’s overhandigt, heeft Matej nog één bindend advies voor ons: “Eerst vijf keer roeren, dan pas drinken!” Een koffieliefhebber in hart en nieren, zo zien we het graag.

Šubićeva ul. 2A | @tinel.split

TINEL SPECIALTY COFFEE SHOP

3. D16 Coffee

Specialiteit: de signatuur-blend Dominis

Midden in het centrum van Split, op een steenworp afstand van het paleis en gevestigd in een pand dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, bevindt zich de branderij en koffiezaak van D16 Coffee. Hun Braziliaanse en Colombiaanse signatuur-blend Dominis is zeker het proeven waard. Mooi in balans, goed met melk, ook lekker als espresso. Ook maakt D16 Coffee hun eigen blikjes cold brew. De zaak zelf wordt gesierd door quirky illustraties en nodigt niet alleen uit tot koffie, maar ook tot een lekker ontbijt – koffie, croissant en sinaasappelsap voor zo’n zes euro, hun specialiteit – of rustig werken.

Dominisova ul. 16 | @d16coffee

D16 Coffee

4. Meštar o’ Kave

Specialiteit: huisgemaakte ijsthee voor wie zin heeft in iets anders dan koffie

Gelegen naast de muren van het paleis van Diocletianus is het eenvoudige Meštar o’ Kave een geliefde plek voor zowel buurtbewoners als toeristen. Daar streven eigenaren Marko Pogorelic en Jana Saljic ook naar. Bij Meštar o’ Kave tracht het echtpaar traditie met moderne speciality coffee te combineren, zodat zowel de oude als de jongere Kroaten zich er thuis voelen. De koffiezaak wordt gerund vanuit een hole in the wall, pal voor de ingang naar het appartement van de koffieliefhebbers. Er wordt koffie van stadgenoot D16 geschonken en altijd een aantal gastbranders.

Marulićeva 2 | @mestar.okave

Meštar o’ Kave

5. Kava2

Specialiteit: filterkoffie met de Moccamaster

Niet alleen het interieur van Kava2  is spot on, ook het grote, zonovergoten terras naast de deur is geweldig. Met zijn stevige keramieken koppen, zwarte plafond en minimalistische counter is het een hipsterparadijs. Kava2 opende in 2019 haar deuren en wordt gerund door het echtpaar Ivana Čirjak en Marko Marinković. Op de bar treffen we eenLa Marzocco Linea PB, waarop altijd een Braziliaanse topper te vinden is én iets extra fruitigs uit bijvoorbeeld Ethiopië. De Moccamaster voorziet de filterliefhebbers van hun koffiefix en de lekkere trek wordt verholpen met traditionele Kroatische Kroštula koekjes en croissants.

Ul. Ante Starčevića 2/1 | @kava.family

Kava2

6. KaKantun

Specialiteit: de limonades en signatuurcocktails

In een gezellig zijstraatje, omgeven door de karakteristieke zandkleurige gebouwen van het oude centrum, vormt koffie-en cocktailbar KaKantun een charmante pitstop. Achter de toonbank treffen we de goedlachse Antonella Palavra, die naar eigen zeggen “50 procent koffie- en 50 procent gin-fan is” en daarom helemaal bij KaKantun op haar plek is. “Je komt hier voor de koffie en je blijft voor de borrel: dat is het idee achter KaKantun.” En hoewel de single origin koffie uit Brazilië hier inderdaad prima is, zijn het toch echt de limonades en signatuurcocktails die ons doen watertanden. ‘Bee’s Knees’, met honing of ‘Flora Dora’,met roze gin, bijvoorbeeld. Of de tot de verbeelding sprekende mediterraanse gin tonic, gemaakt van Kroatische gin, rozemarijn en jeneverbes.

Ul. Dujma Vušković | @ka_kantun

KaKantun

Fotografie: Keri Mol


Wil jij alles weten op het gebied van koffie, thee en cacao? Volg koffieTcacao op Instagram en Facebook en wees altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, de handigste gadgets en de lekkerste recepten.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Hoe kun je steeds beter je smaakpapillen ontwikkelen en de smaken van koffie en thee herkennen en beschrijven? We geven 10 tips.

Pu'er thee is een karakteristieke theesoort waarbij geldt: hoe ouder de thee, hoe beter de kwaliteit. Ontdek hoe deze post-gefermenteerde thee gemaakt wordt.

In het Theeboek van Veerle Stoffels leer je alles over thee. Van theesoorten tot recepten, zoals het lenterecept aardbeien met matcha latte.