koffieboeren van Koerintji Barokah Bersama Cooperative
ADVERTORIAL

Sucafina helpt koffieboeren in Indonesië aan de avocado

Wereldwijd zoeken koffieboeren naar duurzame oplossingen waarmee ze in een veranderend klimaat koffie kunnen blijven produceren. In Sumatra kregen koffieproducenten gerichte steun om de duurzame praktijken, die ze willen toepassen, te implementeren.

Als groene koffie-importeur steunt Sucafina in Indonesia samen met twee coöperaties in Kerinci, Indonesië koffieboeren rechtstreeks door projecten te financieren via de verkoop van hun koffie. Interessant is dat het partnerschap volledig wordt gedreven door de behoeften van producenten zelf.

Avocado als schaduwboom

Zo benaderden de koffieboeren van Koerintji Barokah Bersama Cooperative in 2021 Rikolto. Deze Belgische non-profit organisatie spant zich in om de toegang tot voedsel van producenten te verbeteren. De KBBC-boeren wilden graag avocadobomen als schaduwgewas planten. Daarnaast zou de verkoop van de avocado’s ook een extra geld- en voedingsbron voor hun gezin zijn. Echter bleek het verkrijgen van betaalbare, hoogwaardige avocadozaailingen lastig. 

koffieboeren van Koerintji Barokah Bersama Cooperative

Samen sterk

Rikolto wendde zich tot Sucafina in Indonesia dat de groene koffie van KBBC inkoopt. Zo ontvingen de koffieboeren van KBBC via Rikolto een avocadozaailing voor elke verkochte zak Sucafina specialty coffee. Het project was zo succesvol dat KBBC in 2022 genoeg avocadozaailingen hadden voor alle leden en klaar was voor een nieuw project.

Koffiepulp als mest

De pijlen werden gericht op compost. De Indonesische koffieboeren willen de komende jaren namelijk de kwaliteit van hun koffiebessen verhogen, maar kunstmest is vaak te duur voor hen om aan te schaffen. Het nieuwe project focust op de bouw van compostfaciliteiten bij de verwerkingsstations van KBBC en een tweede coöperatie, Ribang Gayo Musara Cooperative.

Deze faciliteiten zullen pulp en andere bijproducten van de koffieverwerking omzetten in een voedingsrijke mest, die boeren op hun koffiebomen kunnen toepassen.

Meer lezen over de duurzaamheidsinitiatieven van Sucafina? Bezoek de website.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is