Sucafina koffiebomen
Advertorial

Rwandese koffieboer gesteund met de snoei van koffiebomen

Veel koffieboeren in Rwanda willen de opbrengst van hun koffieproductie verhogen, maar hun oude koffiebomen staan deze groei in de weg. Dit ondervonden ook koffieboeren Uzziel Mushatsi en Christine Mukeshimana. Om hun opbrengsten te verhogen misten zij de middelen en financiering. Dit is hoe Rwacof (Sucafina’s zusterbedrijf in Rwanda) en de London School of Economics hen hierbij hielpen. 

Momenteel zijn de opbrengsten per boom in Rwanda vrij laag in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde. Lage opbrengsten worden voornamelijk veroorzaakt door de leeftijd van de bomen, waarbij de gemiddelde koffieboom in Rwanda 20 jaar oud is. Hoewel snoeien de productie kan verhogen, vormt de kostprijs van arbeid en het inkomensverlies een obstakel voor Rwandese koffieboeren. “Snoeien is geen nieuw concept, maar het is nog niet wijdverspreid toegepast omdat het arbeidsintensief is. Voor de kleine boerderijen betekent dit dat de boeren een groot deel van hun inkomen gedurende drie jaar verliezen terwijl de boom weer groeit”, legt Maryann Wanja uit, R&D-medewerker en landbouwwetenschapper bij Rwacof.

Snoeisteun

In samenwerking met de London School of Economics (LSE) en Rwacof kunnen boeren zoals Uzziel en Christine financiering krijgen om arbeiders te betalen die hun bomen snoeien en om het inkomensverlies tijdens vruchtdragende periodes op te vangen. Bij de totstandkoming van dit project, vonden de LSE en Rwacof het belangrijk dat de boeren die aan het project deelnemen, zelf invloed hadden op invulling ervan. Daarom kwam er een focusgroep waarin de Rwandese boeren konden bepalen wat er nodig was om hun bomen succesvol te snoeien. Arcade Nkundineza, projectmanager Onderzoek bij LSE, legt uit dat de input van de boeren ertoe heeft geleid dat Rwacof financiering biedt voor arbeid bij het snoeien. 

koffiebomen snoeien

Groeien door te snoeien

Voor koffieboer Christine Mukeshimana zullen de voordelen zich uiten in een grotere productie,  zodra de gesnoeide bomen over ongeveer drie jaar weer vruchten gaan dragen. “Ik heb 332 koffiebomen gerevitaliseerd,” zegt Christine. “Onze koffiebomen waren zo oud dat ze geen goede productie meer gaven. Wanneer we weer gaan oogsten, zal onze koffieproductie aanzienlijk toenemen.” Volgens Tom Swinkels, hoofd strategische projecten bij Rwacof, kunnen boeren die hun bomen snoeien een potentiële inkomensstijging verwachten van 200% tegen het vierde jaar na het snoeien.

Rond de 118 duizend bomen gesnoeid

Koffiebranders die Rwandese koffie kopen, kunnen ook bijdragen aan het succes van dit programma. Een aanzienlijk deel van het geld dat aan boeren wordt betaald voor arbeid en kosten wordt geleverd door het Sucafina’s Farmgate Initiative-programma. Farmgate Initiative biedt branders de mogelijkheid om rechtstreeks te investeren in de voor hen belangrijke toeleveringsketens. De verkoop van geselecteerde Rwandese koffies draagt bij aan dit snoeiproject. Sinds 2023 heeft Farmgate Initiative meer dan 35 duizend euro bijgedragen aan dit project. Tussen juli en augustus 2023 hebben meer dan duizend boeren – waarvan 38% vrouwen – zich aangemeld om meer dan 190 duizend koffiebomen te revitaliseren via het programma. De laatste stand van snoeizaken? Per december 2023 zijn ongeveer 118 duizend bomen met succes gesnoeid.

Rwacof en LSE hopen dat ze in de komende jaren met nog meer boeren kunnen samenwerken om de verjonging van koffiebomen in Rwanda mogelijk te maken.


Meer lezen over de duurzaamheidsinitiatieven van Sucafina? Bezoek de website.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is