Superkop: de nieuwkomer in de wereld van koffie

Superkop: de nieuwkomer in de wereld van koffie

Bonen malen, kokend water toevoegen, hendel overhalen en… genieten maar! Zo simpel is het met de Superkop. Na negen jaar sleutelen aan een handmatige espressomachine, lanceerden Geert Kaal en Sabine Palinckx begin 2022 hun duurzame Superkop uitvinding. 

Toen de zoveelste espressomachine kapot ging, was de maat voor espressoliefhebbers Geert en Sabine vol. Er moest toch iets simpelers te verzinnen zijn voor de halfautomaten met hoge onderhoudskosten? Zoals het een uitvinder slash adviseur in productontwikkeling en een technisch bedrijfskundige betaamt, ga je dan zelf aan de slag. Aan de keukentafel van het getrouwde stel ontstond een ontwerp voor een manuele espressomachine, die een heel leven – nee, generaties lang – mee kan. “Ons uitgangspunt is: je koopt de machine één keer en je gebruikt ’m de rest van je leven.”

Handmatige espressomachine

De Handpresso, die steevast meeging op vakantie, vormde hierbij een inspiratiebron: een eenvoudig apparaatje waar je handmatig een espresso uit pompt. “Maar daarmee moet je wel veertig keer pompen voor één kopje”, voegt Sabine er lachend en met licht rollende ogen aan toe. Het idee van een handbediende en stekkerloze espressomaker was goed, maar het kon makkelijker. Het stel legde zich toe op de vertaling naar een degelijke en duurzame machine voor in de keuken.

Superkop: de nieuwkomer in de wereld van koffie

Spelen met de druk

Dat resulteerde in een espresso-apparaat dat maatwerk biedt. De hendel, een losse cup voor heet water en een filterdrager van klassiek formaat (58mm) vormen de basis voor het handmatig zetten van een espresso. Een eenvoudig systeem, maar dat was het ontwikkelingsproces erachter zeker niet. 

“Het kostte ons negen jaar om de juiste waterdruk voor een goedlopende espresso te realiseren”, legt Sabine uit. Een vertraging werd ingebouwd om middels zes halen met de hendel tot een druk van 9 bar te komen. Eenmaal die mijlpaal behaald, biedt het handmatig druk opbouwen met de Superkop juist een voordeel. “Je hebt zelf de controle. Daarmee kun je spelen om heel gericht een mooie espresso met goede cremalaag te bereiden.”

Superkop, super sterk

Door het verlangen om een machine te maken die niet snel kapot gaat, zijn overbodige onderdelen achterwege gelaten. Bovendien is de espressomaker gemaakt van stevige materialen zoals rvs en aluminium van de hoogste kwaliteit. “We zien de Superkop als een stuk gereedschap. Een ringetje of een veertje kan eventueel in de toekomst nog vervangen worden, maar de standaard onderdelen zoals de hendel mogen niet kapot gaan.”

Niet alleen de machine is ontdaan van overbodige onderdelen; sinds afgelopen juli kun je ook een uitgeklede versie van de filterdrager, een naked portafilter, bestellen. “Zonder de snor (de uitlopers) van de filterdrager loopt de extractie rechtstreeks naar beneden. Dat resulteert niet alleen in een fotogeniek plaatje, maar ook in minder warmteverlies en een nog dikkere crema.” In de pijplijn van de uitvinders zit momenteel ook nog een handmatige bonenmaler, die uiteraard mooi zal matchen met de Superkop. 

Superkop bestel

Prijs: € 799
Verkrijgbaar in zwart, wit en rood 

Bestel

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!