TeaRat – Amsterdam

 

Vakmanschap bij de thee? Dat vind je in de Raamsteeg in Amsterdam. Op één hoog bevindt zich het theepottenmuseum TeaRat. Terwijl jij een kopje thee drinkt in een Victoriaans boudoir, geeft gastheer en eigenaar Martin Oudbier in Victoriaanse kledij uitleg over de theepot én de verschillende theeculturen.

Het begon allemaal bij oma, zijn liefde voor de theepot. Daar dronk hij thee uit het prachtigste servies en het voelde alsof hij op bezoek was bij de koningin. Martins fascinatie voor theepotten groeide verder toen hij zich ging verdiepen in hun achtergrond. “Een Duits porseleinen theepot uit 1880 is zeer zeldzaam. Die heeft twee wereldoorlogen overleeft,” zegt Martin. Hij verzamelde er steeds meer en begon een museum om thee en de theepot onder de aandacht te brengen. “Thee en theepotten worden in deze tijd versimpeld. Het maken van thee en theepotten is echt een vak. Daar mag bij stilgestaan worden.”
Om dezelfde reden van vakmanschap is Martin liefhebber van de Victoriaanse tijd. “Alles werd in die tijd met veel aandacht gemaakt. Het werd gemaakt om eeuwen mee te gaan. Iets wat tegenwoordig niet meer denkbaar is.”

Theekamer

Het museum is een sfeerkamer van vroeger: “In de Victoriaanse tijd hadden de rijkere mensen een theekamer. Thee was toen nog erg duur, dat dronk je niet even snel tussendoor. Daar ging je echt voor zitten. In deze theekamer stonden de mooiste theepotten, sierlijkste lampen en elegantste meubels. Dat heb ik nagebootst.”
In het theepottenmuseum kun je ook highteaën. Een high tea is hier een echte belevenis: je zit tussen de meer dan driehonderd theepotten in een oud-Engelse sfeerkamer en gastheer Martin serveert de thee en de lekkernijen. “Voor een high tea geldt: neem de tijd. Ga zitten en geniet!”

 


Thee: Simon Lévelt
Taart/Koek: Traiterie Chef
Entree: Gratis (gasten mogen zelf bepalen wat ze het museum waard vinden). Martin is ook kunstenaar. Zijn schilderijen hangen voornamelijk in het museum en zijn te koop.


 

Theepottenmuseum TeaRat
Raamsteeg 5 | Amsterdam, Nederland
museum-tearat.blogspot.nl

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT