cupp utrecht

Verbeter je thuisbarista skills met de workshops van Cupp

Bij de Utrechtse koffiebar Cupp zijn ze zo gek op specialty coffee dat alleen het serveren hiervan niet genoeg is. Om hun kennis te delen, geeft het team ook workshops. Inmiddels staat de teller op vijf verschillende workshops voor de (beginnende) thuisbarista. Van latte art tot hun nieuwste workshop coffee roasting. We spraken met Peter Braakman om Cupp eens beter te leren kennen.

Wat is het idee achter Cupp?
“Bij Cupp hebben we een passie voor goede koffie waar je echt even voor gaat zitten en die je wilt blijven proeven. Met dit idee openden we in 2019 de eerste vestiging aan de Nobelstraat in Utrecht. Sinds oktober 2022 hebben we een tweede vestiging met trainingsruimtes geopend aan de Kanaalweg. In onze koffiebarren en trainingsruimte nemen we koffieliefhebbers mee in onze wereld van specialty coffee.”

 

 

Hoe ziet die wereld van specialty coffee er bij jullie uit?
“De naam Cupp is afgeleid van cuppen. Dat betekent het proeven van koffie, net zoals bij een wijnproeverij. Je neemt rustig de tijd en zoekt naar alle subtiele smaken. Bij ons drink je geen koffie om snel weg te klokken, maar om rustig te proeven.”

Welke koffie schenken jullie?
“Omdat we de herkomst van onze koffie belangrijk vinden, kiezen we voor single estate koffie van Keen Coffee. Elk seizoen zoeken we samen naar nieuwe koffies om te serveren. De koffie wordt speciaal voor ons gebrand, zodat we een unieke koffie op de kaart hebben. Ook werken we met verschillende Nederlandse en internationale gastbranders. Op deze manier verrassen we onze gasten met nieuwe koffies en ontdekken zij de diversiteit van specialty coffee.”

Waarom is Cupp workshops gaan geven?
“We vinden het heel leuk om onze kennis te delen! Bij Cupp willen we dat iedereen van koffie geniet, bij ons in de bar or thuis. Daarom zijn we begonnen met de barista workshop. Dit bleek zo’n succes dat we ook zijn gestart met de latte art en espresso workshop. Op deze manier helpen we de thuisbarista van A tot Z. Speciaal voor de deelnemers die thuis een Sage-espressomachine hebben, organiseren we de Sage Barista workshop. Hiermee laten we zien hoe zij het beste uit hun koffiemachine halen.”

 

cupp workshops

Wat houdt de barista workshop in?
“Deze workshop is de perfecte introductie tot de wereld van koffie. Aan de hand van ons interactieve bordspel nemen we de theorie door. Hierin komt onder andere de geschiedenis, herkomst, verwerking en het branden van koffie aan bod. Ook proeven we verschillende koffies door middel van cuppen en maken we filterkoffies. Tot slot leren we de deelnemers zien hoe een espressomachine werkt en hoe zij hiermee cappuccino’s kunnen maken.”

Naast workshops voor thuisbarista’s organiseert Cupp ook horecatrainingen voor professionals. Zoals de Incompany training en Cupp Barista horeca training. En zoek je een origineel bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest? Misschien is de Privé koffie workshop een schot in de roos!

Wat houdt jullie nieuwste coffee roasting workshop in?
“Steeds meer consumenten besteden aandacht aan het drinken van goede koffie en willen hier meer over weten. Daarom zijn we samen met roasting trainer Skip Roeland de coffee roasting workshop gestart. Dit is de ideale verdieping voor iedereen die nog meer wil leren over koffiebranden. Tijdens deze workshop brand je jouw eigen koffie met de Aillio Bullet R1!”

Naast workshops organiseert Cupp ook evenementen. Vertel?
“Elk jaar organiseren we in november een Utregse Latte Art Throwdown waar iedereen aan mee kan doen. Dit jaar willen we daar de Cup Tasters competitie aan toevoegen. Hierbij plaatsen we net zoals bij de SCA Cup tasters verschillende cuppingbowls in een triangel. Twee zijn hetzelfde, een is er verschillend.

Het is aan de deelnemers om de afwijkende koffie er tussenuit te vissen. In deze competitie willen we in de eerste ronde met zoveel mogelijk deelnemers tegelijk cuppen, zo ligt de druk om mee te doen een stuk lager. Voorafgaand aan de competitie organiseren we een workshop cuppen!” 

Wil je een workshop volgen bij Cupp? Het hele jaar door worden er workshops gegeven. Kijk hier voor de verschillende workshops en data.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Kan jouw moeder, vrouw of vriendin geen dag zonder koffie? Als koffiefanaat vallen deze Moederdag cadeaus dan zeker in de smaak.

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.