Verspillingsvrije Week: 7 tips tegen de verspilling van koffie en thee

Verspillingsvrije Week: 7 tips tegen de verspilling van koffie en thee

Volgende week is het Verspillingsvrije Week. Een goed moment om stil te staan bij hoe we dagelijks met onze voedselresten omgaan. Wist je dat we jaarlijks een kwart van ons eten weggooien en gemiddeld zo’n 30 liter aan koffie en thee (per persoon!) door de gootsteen spoelen? Met deze 7 praktische tips verminder je de verspilling van koffie en thee en geef je jouw restafval een tweede leven.

1. Koop alleen wat je nodig hebt

Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van koffiebonen voordat je ze koopt. Dit staat in de meeste gevallen op de verpakking vermeld. Let er bij koffie op dat net gebrande koffiebonen verrassend genoeg ook té vers kunnen zijn. Koffie heeft na branding ongeveer een week nodig om te ‘ontgassen’. Lees hier wanneer koffiebonen het lekkerst zijn.

Beter nieuws voor de theeliefhebbers! Thee blijft namelijk bovengemiddeld lang houdbaar. Je kunt thee tot wel 12 maanden na aanschaf drinken. Zelfs daarna komt het niet vaak voor dat thee bederft, al zal de smaak naar verloop van tijd wel steeds meer zijn intensiteit verliezen.

2. Bewaar koffie en thee op de juiste manier

Net zoals dat veel andere natuurproduct het geval is, zijn verse koffie en thee het lekkerst omdat ze nog de meeste smaak bevatten. .Om te voorkomen de smaak verloren gaat, bewaar je koffiebonen of gemalen koffie het best  in een luchtdichte verpakking op een donkere, koele plek. Ook thee blijft goed als je afgesloten en op een donkere plek bewaart. Warmte, vochtigheid en licht bevorderen het verouderingsproces en kunnen ongunstige bijsmaken veroorzaken. 

Tip: in deze online bewaarwijzer van het Voedingscentrum vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten, inclusief handige bewaartips.

3. Meten is weten

Bij het zetten van een kop koffie of thee is het handig om te letten op de juiste hoeveelheden. Meet nauwkeurig af hoeveel water je nodig hebt en weeg je koffie en thee met behulp van een weegschaal. Zo voorkom je niet alleen onnodige verspilling, maar zorg je ook dat je koffie (of thee) keer op keer perfect smaakt.

hario v60 weegschaalMet de Hario V60 precisieweegschaal weeg je koffie op 0,1 gram nauwkeurig af. De geïntegreerde timer registreert daarbij nauwkeurig t de doorlooptijd van jouw filterkoffie. 

Shop

4. Houd je koffie en thee warm

De meeste koffie en thee die we weggooien zijn de overgebleven restjes in de kan. Naast het letten op de juiste hoeveelheden, kun je er ook voor kiezen om je drank te bewaren in een thermosbeker of -kan zodat deze langer warm blijft. Sommige koffiemachines en waterkokers hebben een warmhoudfunctie of een warmhoudplaat, die je drank op een constante temperatuur houdt. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld meerdere koppen koffie of thee achter elkaar wilt drinken. 

Drink jij je koffie of thee meestal onderweg? Ontdek welke van deze 10 duurzame to-go koffiebekers het best bij jou past!

5. Gebruik koffie en thee voor een recept

Wanneer je koffie en thee overhoudt, kun je de restjes gebruiken voor een recept. Bewaar je restje espresso bijvoorbeeld voor deze koffiecake met banaan of hergebruik je groene theezakjes voor deze Japanse theecocktail. Experimenteer met smoothies, maak er ijsblokjes van of giet wat overgebleven thee bij je gekookte rijst of groenten als extra smaakmaker.

6. Theezakjes hergebruiken

Gebruikte theezakjes kun je op veel manieren hergebruiken. Zo schijnen ze als wondermiddel tegen wallen te werken, hebben ze een beschermende werking tegen schimmelinfecties bij je planten en houd je (met vooral zwarte thee) muizen op afstand. 

7. Koffiedik hergebruiken

Koffiedik: je tuin is er dol op! Het zit vol voedingsstoffen zoals kalium en magnesium waar vooral planten die graag in een zure grond staan, zoals hortensia’s en rododendrons, goed door gaan groeien. Bovendien houdt koffiedik ongewenste tuingasten zoals slakken, mieren en katten op een afstand.

 

vloeistofverspilling 2022
Voedselverspilling bij consumenten thuis in Nederland in 2022 (bron: Voedingscentrum)

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!