Waar komt koffie vandaan

Waar komt koffie vandaan?

Waar koffie oorspronkelijk vandaan komt is een verhaal dat zo’n 1200 jaar geleden teruggaat in de tijd en zich afspeelt in de regio Kaffa van het oude Ethiopië. Volgens de legende ontdekte geitenhoeder Kaldi per toeval de effecten van koffie toen zijn geiten energieker oogden nadat ze hadden gegeten van een rode bessenstruik. Inderdaad, de Coffea Arabica.

Tegenwoordig genieten niet alleen geiten van de energierijke drank en worden er dagelijks miljoenen koppen koffie gedronken. En hoewel men Ethiopië nog steeds ziet als een koffiemekka verbouwen zo’n 70 andere landen ook koffie.  

De koffiebelt

Een bakkie van Nederlandse bodem zul je niet zo snel drinken. Koffieplanten groeien het best in een (sub)tropisch klimaat én op hoogtes tussen de 600 en 1800 meter boven zeeniveau. Deze plekken bevinden zich vooral tussen de keerkringen rond de evenaar, ook wel de koffiebelt genoemd. Arabica en Robusta zijn de twee bekendste soorten die de koffiebelt groeien. Het verschil zit ’m in de smaak. Zo is de arabicakoffieboon milder en zacht van smaak terwijl robusta sterker en wat aardser smaakt. Ook bevat de robustakoffieboon meer cafeïne dan arabica. Maar de ene arabica-boon is de andere niet, zo smaakt arabicakoffie uit Brazilië anders dan uit Ethiopië. Dit heeft te maken met het verschil in hoogtes, het klimaat en de bodem van de koffieregio’s.  

Van boon tot kop, het proces in een notendop

  1. Het begint met de koffieboon, die wordt geoogst uit de koffieplant. 
  2. Nadat ze zijn geoogst, worden de bonen veelal gewassen en gedroogd om het buitenste laagje te verwijderen.
  3. De bonen worden gebrand waarbij de aroma’s vrijkomen. Iedere boon vraagt om een eigen brandprofiel wat uiteindelijk bepaalt hoe de koffie zal smaken. 
  4. Tijd om de bonen te malen met een koffiemolen. Grof of fijn; afhankelijk van de zetmethode.
  5. Zetten maar! Wordt het een espresso of een filterkoffie?

Koffiekenmerken per regio

Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn de ‘grote spelers’ wat koffieproductie betreft. De meeste koffie komt uit Brazilië, gevolgd door Vietnam op nummer twee en Colombia op drie. Brazilië is veruit de grootste producent van koffie, met een rijke geschiedenis in de koffieteelt. Het land produceert voornamelijk arabicakoffie, die veel wordt gebruikt als basis voor melanges. De milde smaak en lage zuurgraad maken het een ideale keuze om te mengen met andere origines. Colombia staat bekend om meer verfijnde arabicakoffie met verschillende smaaknuances. 

Ethiopië, Kenia en Rwanda zijn de belangrijkste Afrikaanse landen waar koffie wordt verbouwd. Hier komen populaire variëteiten (subsoorten van de arabica- of robustaboon) vandaan, zoals sidamo en yirgacheffe. Koffie uit Afrika smaakt meestal fruitig met toetsen van citrus.  Door naar Azië, waar de koffie voornamelijk uit Vietnam en Indonesië komt. Deze landen behoren tot de grootste producenten van robustakoffie. Fan van kruidige smaken? Kies voor koffie uit India. Omdat er op de koffieplantages vaak ook andere gewassen groeien, zoals peper, kardemom of vanille. 


Precies weten waar je koffie vandaan komt? Kies dan voor single estate koffie.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!