koffie-walnoottaart

Walnoottaart met koffie volgens Grieks recept

De Grieks-Britse Georgina Hayden kreeg de mediterrane eetcultuur met de paplepel ingegoten. In haar nieuwe kookboek Grieks! staat onder andere het recept van de Griekse koffie-walnoottaart. Geïnspireerd op de populaire Griekse taart Karydopita, maar met een twist. De traditionele versie is namelijk vrij machtig, maar deze versie, met koffie, is een stuk lichter.

Griekse koffie-walnoottaart recept

Voor 8 tot 12 personen.

Ingrediënten

250 g boter, plus extra om in te vetten / 400 g walnoten / 300 g fijne kristalsuiker / 6 eieren (L)  / 100 g paneermeel / 50 g bloem / 2½ tl bakpoeder / ½ tl baking soda / 2 tl kaneel / 90 ml brandewijn / ½ tl fijn zeezout / 200 ml koffie / 300 ml slagroom / poedersuiker, ter garnering (optioneel)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 190 °C. 
  • Vet twee springvormen van 20 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodems met bakpapier. 
  • Verdeel de walnoten over een bakplaat en rooster ze in 8 tot 10 minuten diep goudbruin. Haal uit de oven, laat afkoelen en hak in een keukenmachine fijn. Meng er de boter en 200 g fijne kristalsuiker op de pulseerstand door, tot het walnoot-botermengsel licht en romig is. Schep in een grote mengkom. Splits de eieren en klop de eidooiers een voor een door het walnoot-botermengsel. Roer paneermeel, bloem, bakpoeder, baking soda en kaneel erdoor. Roer dan de brandewijn erdoor en zet apart.
  • Klop met een mixer de eiwitten met zeezout in een kom tot zachte pieken. Spatel met een grote metalen lepel één lepel opgeklopt eiwit door het walnootmengsel en spatel dan de rest erdoor; probeer de lucht er zo veel mogelijk in te houden. 
  • Verdeel het beslag over de springvormen en bak 30 tot 35 minuten in de oven gaar, tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat 10 minuten in de springvormen afkoelen, keer om op een rooster en laat volledig afkoelen.
  • Doe ondertussen 100 g fijne kristalsuiker met de koffie in een kleine pan en breng aan de kook. Laat 6 tot 8 minuten koken, tot er een heerlijke, dikke siroop ontstaat. 
  • Klop de slagroom in een grote kom lobbig. Snijd de afgekoelde taarten horizontaal doormidden. Leg een plak op een plank of taartbord en bestrijk met een derde van de siroop. Verdeel een derde van de room erover en leg een tweede plak erop. Herhaal met de rest van de siroop, slagroom en plakken. 
  • Serveer zo of bestrooid met poedersuiker en wat kaneel.

Bij een lekker stuk walnoottaart hoort natuurlijk ook een goede espresso. Die zet je zo. Geniet ervan!

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Kan jouw moeder, vrouw of vriendin geen dag zonder koffie? Als koffiefanaat vallen deze Moederdag cadeaus dan zeker in de smaak.

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.