Wat betekent single estate koffie, thee of cacao?

Als koffie-, thee- of chocoladeliefhebber wil je vast weten waar je favoriete product vandaan komt. Wanneer je kiest voor single estate koffie, thee of chocolade kun je dit heel nauwkeurig herleiden. Single estate betekent dat het product afkomstig is van één specifieke boerderij, landgoed of plantage.

Verschil single estate koffie, single origin koffie en blends 

Single estate en single origin zeggen beiden iets over de herkomst van het product, bijvoorbeeld koffiebonen. Single origin koffie zegt iets over het land of de regio en bij single estate koffie gaat het nog een stapje verder. Single estate vertelt je specifiek de plantage in zo’n regio en in sommige gevallen zelfs het veld bij die plantage. Een koffieblend is juist weer een mix van koffiebonen uit verschillende landen of regio’s om zo een consistent smaakprofiel te creëren.

Voordelen van single estate koffie, thee of chocolade

De specifieke focus op de afkomst heeft een paar voordelen. Allereerst wordt er bij single estate producten vaak meer aandacht besteed aan de teelt en productiemethoden, wat de kwaliteit ten goede komt. De smaak komt immers onder een soort vergrootglas te liggen. Daarnaast geeft het produceren van single estate producten boeren de kans om eerlijkere prijzen te ontvangen voor bijvoorbeeld hun koffiebonen. Dit omdat ze – zichtbaar – worden gekoppeld aan de producten die zij verbouwen. Het leuke aan single estate producten is dat elke oogst net iets anders kan smaken door bijvoorbeeld weersinvloeden. Zo kan je keer op keer verrast worden door dezelfde producent.

Zorgvuldig productieproces

Single estate koffie, thee of chocolade  heeft vaak een uitgesproken smaak en een uniek karakter. Dit komt met name door het unieke terroir en de zorgvuldige uitvoering van het productieproces. Denk aan het handmatig plukken van rijpe bessen of het oogsten van theebladeren en cacaobonen. Maar ook het verwerkingsproces dat hierna volgt gebeurt bij single estate producten met alle focus op het waarborgen van de unieke smaken van dat gebied.  

koffieTcacao 49 readingAltijd op de hoogte zijn van de nieuwste koffie-, thee-, of chocoladetrends? Ontdek het koffieTcacao magazine! Hét lifestyle magazine dat het laatste nieuws uit de koffie-, thee- en cacaowereld dichterbij brengt.
WORD LID

Hoe herken je single estate producten?

Als je op zoek bent naar single estate koffie, thee of chocolade staat dit vaak op de verpakking vermeld. Producenten zijn hier namelijk met recht trots op. Koop je je producten meestal bij een koffiebrander of theezaak? Vraag dan naar de herkomst van je producten. 

Dan kan het proeven beginnen. Hoe beter je leert proeven, hoe beter je verschillen kan ontdekken. Van grote verschillen tussen werelddelen en landen tot kleinere verschillen tussen regio’s en zelfs estates. Train je smaakpapillen en als je het echt heel leuk vindt kan je zelfs mee doen met de Cup Taster Championship.  


Lees hier alles over single origin chocolade.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De Ceado koffiemolen is geschikt voor zowel espresso- als filtermaling en kan op twee verschillende manieren gebruikt worden: traditioneel maar ook als single dosing. Wij doen de test.

Hoe je het perfecte latte art hartje maakt? Rob Clarijs legt het stap voor stap uit, dus begin maar vast met opschuimen!

Bean-to-bar chocolade smaakt beter. Letterlijk en figuurlijk. Ontdek in deze drie chocoladewinkels je (nieuwe) favoriete bean-to-bar reep.