Voor iedereen die dit najaar de warme choco met die romige dot slagroom graag een keer inruilt voor een andere verwarmende drank, is chai het antwoord. Van lattes tot cocktails en desserts, door zijn kruidige karakter is het divers in gebruik. Maar wat is chai en waar komt het vandaan?
“Van drukke straathoeken tot verborgen steegjes, op treinstations of gewoon wandelend tussen de auto’s door, chai wallah’s kom je overal in India tegen”, schreef Deirdre Deprettere in een van haar eerdere columns. De onafhankelijke theeverkopers bereiden al duizenden jaren in grote ketels hun chai, de milk tea waaraan de massa in het land verknocht is.
“De drank wordt traditioneel gemaakt van zwarte thee met grote hoeveelheden melk en suiker. Een populaire variant is de masala chai, ook wel spicy chai genoemd, waaraan verse kruiden als gember, kardemom, zwarte peper en kruidnagel zijn toegevoegd.”
Experimenteer jij graag met nieuwe recepten? In koffieTcacao Magazine lichten we in elke editie nieuwe, verrassende recepten uit van meesterbakkers van over de hele wereld. Je wordt al abonnee vanaf €29,95 per jaar!
Kies abonnement
Wat is chai?
Het woord is afgeleid van het Chinese woord voor thee: cha. Begin twintigste eeuw was het droevig gesteld met de consumptie van zwarte thee in India. Daarop stimuleerde de overheid een campagne van de Indian Tea Association, die grote bedrijven (fabrieken, mijnen en spoorwegen) om theepauzes voor hun werknemers aan te bieden. Zo werd chai wallah een beroep.
In het begin werd de drank geserveerd met kleine toegevoegde hoeveelheden melk en suiker. De Indian Tea Association was dan ook niet per se amused toen de chai wallah’s in een poging zich te onderscheiden van theeverkopers op andere straathoeken kruiden begonnen toe te voegen en de hoeveelheden melk en suiker aanzienlijk verhoogden. Dit drukte natuurlijk de hoeveelheid gebruikte theebladeren per chai, wat minder geld in het laatje van de bond bracht.
Is chai gezond?
Inmiddels is de aromatische drank tot ver buiten de Indiase landsgrenzen niet meer weg te denken. Niet enkel vanwege zijn unieke smaak, ook zou het verschillende gezondheidsvoordelen bieden. De combinatie van kruiden en specerijen kan de spijsvertering helpen, het immuunsysteem versterken en ontstekingen verminderen.
Mits je de sloten suiker achterwege laat natuurlijk, kan het drinken ervan ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de concentratie.
Matcha wordt ook geroemd om zijn gezondheidsvoordelen, maar wat is het precies? Lees verder.
Traditioneel, dirty of iced
Tegenwoordig staat chai standaard op het menu van menig specialty-coffeebar. Je kiest er uit een traditionele Indiase chai latte, die je ‘dirty’ maakt door er een shot espresso aan toe te voegen of ‘iced’ met – je raadt het al – ijsblokjes.
Chai kun je natuurlijk zelf blenden, maar je kunt ook kiezen voor een poeder, concentraat of sticky variant. Zo heeft Nomadschai een ‘chai brew classic masala’-concentraat gemaakt, dat je in de kan aan de melk of plantaardige drank toevoegt alvorens het op te schuimen. Het concentraat doet het ook goed in cocktails en desserts.
Er bestaat ook biologische sticky chai, onder andere van Nomadschai en Manalo, met daarin zwarte thee, gember en kruiden omhuld met agave of honing om de smaken goed te behouden. Handig voor als je thuis op het fornuis wilt bereiden.
Merken als Molina Chai, Chalo, Baru en David Rio produceren chai in poedervorm. Helemaal makkelijk maak je het jezelf met de kant-en-klare verpakkingen van bijvoorbeeld Mamas Chai of Rebel Kitchen Chai.
Recepten
Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Online zijn er talloze recepten met chai te vinden. Dus experimenteer er deze herfst op los. Hieronder vind je alvast drie fijne recepten om je op weg te helpen.
Pompoen chai latte met dulse
De pompoen chai latte is een klassieker. Dit recept met dulse, een milde wiersoort die licht naar hazelnoot en bacon smaakt, is zeker het proberen waard. Het komt uit het nieuwe boek Zeewier & Co van Julie Desnoulez.
Chai espresso martini
Wie houdt er nu niet van een straffe #esma? Zeker wanneer deze de intense smaak van espresso combineert met de kruidige tonen van chai. Probeer deze espresso martini met een verwarmende twist nu uit.
Chai brûléetaartjes
Dat chai zich ook uitstekend leent als ingrediënt voor desserts, bewijst dit recept voor brûléetaartjes uit het kookboek Sweet van Ottolenghi.