Melkopschuimer test
Tekst Marlon Velvis | Illustratie Eileen Boeijkens | Testpanel Rob Clarijs, Marc Kluijver en Marlon Velvis | Met dank aan bol.com 

Wat is de beste melkopschuimer?

Niet alleen in koffiezaken, maar ook thuis worden er veel cappuccino’s en lattes gedronken. Vandaar dat steeds meer huishoudens een melkopschuimer op het aanrecht hebben staan. Welke opschuimer verdient een plek in jouw keuken? koffieTcacao zocht het uit in deze melkopschuimer test.

Door de groeiende populariteit van cappuccino, latte macchiato en café latte gaan steeds meer mensen thuis aan de slag met melk, gardes, opkloppers en elektrische opschuimers. Hoe je de meest baristawaardige melkkoffie zet, zochten we uit met barista, brander en winnaar van Coffee Masters Londen 2019 Rob Clarijs.

Op zoek naar microfoam

Maar wat is eigenlijk ‘perfect’ melkschuim? “Goed melkschuim heeft een hele fijne textuur, het zogeheten microfoam“, legt Rob uit. “Dat zijn hele kleine belletjes in de melk, die je met het blote oog niet kunt zien. Microfoam creëert een mooie glanslaag, mengt goed met de koffie en is daardoor perfect om mooie figuren mee te schenken. Als er te veel lucht in de melk wordt geblazen, of als de melk te heet wordt, is het melkschuim lobbig en dik.”

De beste manier om microfoam te krijgen, is met stoom. Barista’s vertrouwen hiervoor vaak op een espressomachine met stoompijp. Wij zijn benieuwd of je thuis met een elektrische melkopschuimer een vergelijkbaar resultaat kunt krijgen.

barista melk

Op zoek naar een compacte, budgetvriendelijke espressomachine voor thuis mét stoompijpje? koffieTcacao testte het kleinste model in de stal van espressomachinefabrikant Sage Appliances: The Bambino. 
Lees verder

De melkopschuimertest

In de test nemen we de opschuimers van Philips, Jura, Inventum, Bialetti, Nespresso, illy, Hema, WMF en Bodum onder de loep. We houden bij elke melkopschuimer de aangeraden maximale inhoud voor melk aan. Bij elke machine testen we de tijd van opschuimen, de textuur, temperatuur en de smaak van het opgeschuimde melk en de mogelijkheid om er figuren mee te schenken. Bovendien kijken we of de machine makkelijk schoon te maken is. We becijferen deze indicatoren op een schaal van 1 tot 5. Sommige indicatoren lichten we toe.

Textuur en latte art

In de test hebben we de textuur en de mogelijkheid om figuren te schenken apart becijferd, maar deze twee factoren hangen natuurlijk nauw met elkaar samen. Om goed figuren te schenken, is de textuur van de melk cruciaal. Een goede textuur van melkschuim bestaat uit microfoam.

Slecht melkschuim is lobbig en bevat vaak een dikke ‘klont’ melk. De melkopschuimers die een 1 scoren leveren dus een hele dikke, lobbige melk met grote bellen, terwijl de opschuimers becijferd met een 5 juist mooi glanzend microfoam opleveren. De mogelijkheid om figuren te schenken, wordt niet alleen bepaald door de textuur van het schuim, maar ook door de aan- of afwezigheid van een tuit.

De melkopschuimers die alle vijf de punten binnenhalen, hebben zo’n tuit (en goed melkschuim); degene die een 4 scoren, hebben meestal wel schuim waarmee je een figuur kunt schenken, maar alleen als je de melk eerst overschenkt in een melkkannetje.

Smaak en temperatuur 

De beste melkschuim is neutraal van smaak. Dit heeft veel te maken met de temperatuur van de melk. Wanneer melk te heet wordt, karamelliseert de melksuiker en ontstaat er een weeïge smaak. Denk daarbij aan het glas hete melk dat je vroeger misschien dronk voor het slapengaan.

Volgens Rob ligt de beste temperatuur voor melkschuim op 65°C. “De temperatuur moet in ieder geval niet boven de 70°C komen, dan wordt de melk te heet en de smaak slecht.” De melkopschuimers die op ‘smaak’ een 2 of 3 scoren zijn naar onze mening te weeïg, een 4 betekent een vrij neutrale smaak maar nog steeds met een vleugje weeheid en een 5 betekent dat de smaak neutraal en goed is.

Resultaten

Een aantal zaken valt op bij de elektrische melkopschuimers. Alle machines produceren na het opschuimen een verdikking in de melk die je er eerst uit moet walsen. “De textuur van de melk is heel anders dan als je melk met stoom opschuimt. Het schuim lijkt meer te drijven op de melk, in plaats van dat het één geheel wordt. Ook bij het latte-art schenken merk je dat. De figuren zakken heel snel in. Behalve bij Bodum, daarbij blij de melk goed liggen”, aldus Rob. Het is dus belangrijk om na het gebruik van de melkopschuimer de melk goed te walsen: de melk voorzichtig rondjes laten draaien, zodat de verdikking eruit raakt. Bij een aantal melkopschuimers blij dan mooi schuim achter, waar je soms zelfs figuren mee kunt schenken.

Opvallend is dat haver en soja over het algemeen mooier schuim opleveren in vergelijking met melk. Vooral de sojamelk komt er goed uit, met vaak een mooie textuur en een goede neutrale smaak. Bij haver is de textuur vaak goed, maar ruiken en proeven we te veel umami of nog specifieker een champignon-smaak. Hierbij valt het op dat de opschuimers die met inductie werken (Jura, WMF en illy) het beste resultaat leveren. Het lijkt dus alsof inductie de warmte beter verdeelt, waardoor de smaak neutraler blij . Dit zien we echter weer niet terug in de cijfers bij gewone melk. Wil je een plantaardige variant gebruiken in je melkkoffie? Dan is bij de meeste melkopschuimers sojamelk de veiligste keus.

De beste melkopschuimers

beste melkopschuimer test

De verliezers

Onderaan de streep eindigen de melkopschuimers van Bialetti en Hema. De opschuimer van Hema creëert een bijna milkshake-achtige melk die veel te dik is. Het schuim zakt heel snel in. Toch is de smaak van de melk opvallend neutraal. Daardoor scoort deze beter dan de Bialetti, die onderaan eindigt. Bij deze opschuimer bevat de melk een dikke ‘bal’ schuim en bij het schoonmaken blij er een melkaanslag plakken. Waarschijnlijk is de melk dus te snel verhit. Dat deze twee melkopschuimers allebei onderaan eindigen, is niet geheel verrassend, want ze hebben een gelijksoortig interieur en voetstuk.


De beste melkopschuimer test werd in 2020 volledig onafhankelijk uitgevoerd. Door affiliate links in de tekst kan koffieTcacao wel eventuele commissies ontvangen. 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is

Infused coffees, oftewel koffies met een smaakje, duiken de laatste jaren steeds vaker op. Wat is het eigenlijk? Mag het nog wel koffie heten?

Met warmere dagen in aantocht, stijgt ook de vraag naar cold brew koffie. Wij testten de ColdBRU van Marco Beverage Systems voor je uit.