Dutch coffee

Wat is Dutch Coffee?

In de VOC-tijd ontwikkelden Nederlanders de dutch coffee maker en introduceerden deze in Azië. IJswater druppelt met een instelbaar tempo over gemalen koffie. Het water houdt de gemalen koffie koud waardoor de vluchtige aroma’s uit de koffie niet vervliegen en de vetzuren niet oplossen. Ook oxideert de koffie nauwelijks waardoor de koffie veel minder zuur en bitter is. Net als cold brew is dutch coffee langer houdbaar.

De kenners

Jits Krol van Batavia Dutch Coffee leerde de methode kennen in Korea. Met Robert Nijhof werkte hij later in India. Daar ontstond het idee om de Dutch Coffee daadwerkelijk Dutch te maken. “Door onze zetopstelling kunnen we sinds oktober onze productie opschalen en consistenter koffie zetten”, vertelt Robert.

“Bij koffie die warm wordt gezet ver- vliegen veel aroma’s. Onze voorkeur gaat uit naar de Cold Drip methode, omdat het water hierbij druppel voor druppel door de gemalen koffie loopt. Hierdoor kan elke druppel weer smaak meenemen. Het water van een cold brew verzadigt zich op een gegeven moment en neemt dan geen smaak meer op. De methode die wij gebruiken heeft veel complexere smaken.”
Jits: “We gebruiken alleen single origin koffies. Wat ons betreft is dit dé methode als je de unieke eigenschappen van koffie uit een bepaalde regio optimaal wilt proe- ven. Onze Limu van Moyee is herkenbaar, hij lijkt het meest op ‘gewone koffie’. De Santuario en de Yirgacheffe van Bocca zijn complexer. Het herkomstgebied is zo bepa- lend. Dutch coffee staat internationaal dan ook bekend als de wijn onder de koffie.”

Dutch Coffee on the rocks

Robert: “Het lekkerst vinden wij hem on the rocks. 80 milliliter in een mooi whisky-glas en twee ijsblokjes erbij. Dan krijg je een pure beleving. Ondanks onze grote liefde voor pure, koude koffie zijn we ook aan het spelen met koffievariaties. Door de rijke smaken van Dutch coffee zijn er bij- voorbeeld fantastische cocktails mee te maken!”

Waar te proberen?

In Nederland en België zijn er al wat zaken die een Dutch coffeemaker hebben staan. Op de website van Batavia Coffee kun je de maker en de koffie, gebotteld in 350 milliliter wijnflesjes, bestellen. Jits: “Dutch coffee is een mooie toevoeging voor de horecawereld en wordt erg goed ontvangen. Op een kerstmarkt verkochten we in de kou al honderden flessen koude koffie… Dat is toch een goed teken!”

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.