KTC logo zwart
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Wat is gele thee

Wat is gele thee?

Zwarte, groene en witte thee. Drie theesoorten die iedereen kent. Maar er is nog een kleur die steeds populairder wordt: geel. Ontdek hoe gele thee gemaakt wordt en waar deze exclusieve soort naar smaakt.

Gele thee komt oorspronkelijk uit China en wordt net als andere theesoorten gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Door de verschillende bewerkingsmethoden krijgen de soorten hun eigen kleur. Zo is gele thee licht geoxideerd, terwijl zwarte theeblaadjes langer oxideren. 

Voor zover bekend werd gele thee voor het eerst gedronken tijdens de Tang-dynastie (618-907). Deze soort werd in blokken geperst en in de hoogste kwaliteit aan de keizer geschonken. Omdat het productieproces erg arbeidsintensief bleek ten opzichte van bijvoorbeeld zwarte thee, werd de gele soort steeds minder gemaakt. Gelukkig is de productie nooit helemaal stil komen te liggen en wordt er in een paar Chinese provincies nog steeds gele thee (ofwel huáng chá) geproduceerd. Dit maakt het de meest exclusieve soort uit het ‘kleurenpalet’ aan theeën.

Productieproces

Het verwerken van gele thee gaat op dezelfde manier als bij groene thee. Tot en met het punt van verhitten. Vanaf daar gaan de theesoorten ieder hun eigen weg. 

Stap 1: Zoals bij de meeste theesoorten begint het met het plukken. Voor gele thee worden jonge knoppen gekozen – deze bevatten minder bitterstoffen en zijn perfect voor de zachte smaak waar de thee om bekend staat. Ook worden de ongeopende knoppen geoogst voordat er dauw of regen op komt. 

Stap 2: Nadat de knoppen geplukt zijn, worden ze licht verwelkt onder de zon of binnen onder gecontroleerde omstandigheden. Dit maakt ze flexibel genoeg voor verdere verwerking.

Stap 3: Vervolgens worden de blaadjes gestoomd of licht verhit in een pan. Dit proces stopt het oxidatieproces (wat anders zou leiden tot zwarte thee), waardoor ze hun lichte kleur en delicate smaken behouden.

Stap 4: Een unieke stap die alleen bij het maken van gele thee gebeurt is ‘men huang’, oftewel ‘geel stoven’. De theeblaadjes worden licht en langzaam gestoomd en daarna zo’n vier tot tien uur toegedekt onder een vochtige doek of dik papier. Hierdoor gaan de blaadjes smoren en zo ontstaat de licht gele kleur. 

Stap 5: Tot slot worden de blaadjes gedroogd om verdere oxidatie te stoppen en om ze houdbaar te maken. 

Dit hele proces om de exclusieve thee te maken kan tot wel vijf dagen in beslag nemen. 

koffieTcacao 49 readingBen jij nieuwsgierig naar de wereld achter koffie, thee en chocolade?
Ontvang 4x keer per jaar
koffieTcacao magazine bij jou thuis en wees altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, boeiende interviews, verrassende recepten, interessante achtergrondverhalen, duidelijke how to’s en leuke hotspots.

De smaak 

Waar zwarte thee voor sommigen wat sterk smaakt en groene thee soms ‘grassig’, is de gele thee toegankelijk voor elke fijnproever. Deze soort smaakt zacht en zoet dankzij de bloemige en nootachtige tonen. Naast zijn subtiele smaak biedt deze drank ook tal van gezondheidsvoordelen. Het bevat antioxidanten en kan helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies (want vrijwel geen calorieën), het verbeteren van de spijsvertering en het verlagen van de bloeddruk. En hoewel gele thee minder cafeïne bevat dan zwarte of groene thee, kan het nog steeds een milde energieboost geven zonder de bijwerkingen die sommige mensen ervaren na het drinken van koffie. 

Theetijd! Maar hoe zet je gele thee?

Kies je voor kwalitatieve gele thee, dan krijg je daar meestal een zetadvies bij om de smaken optimaal uit de thee te halen. Maar over het algemeen geldt dat je het water niet moet laten koken; rond de 70°C is genoeg. Laat de theeblaadjes enkele minuten trekken – afhankelijk van de gewenste sterkte.

Meer lezen over thee? Shop het boek Theeroutes – Met thee de wereld rond van Deirdre Deprettere in onze webshop.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Hoe kun je steeds beter je smaakpapillen ontwikkelen en de smaken van koffie en thee herkennen en beschrijven? We geven 10 tips.

Pu'er thee is een karakteristieke theesoort waarbij geldt: hoe ouder de thee, hoe beter de kwaliteit. Ontdek hoe deze post-gefermenteerde thee gemaakt wordt.

In het Theeboek van Veerle Stoffels leer je alles over thee. Van theesoorten tot recepten, zoals het lenterecept aardbeien met matcha latte.