Wat is matcha
Tekst: Richard Schukkink, Bron: Ronnefeldt

Wat is matcha en is het gezond?

Waar matcha voorheen vooral te vinden was in gezondheidswinkels, is de groene drank nu steeds beter verkrijgbaar in de horeca en biologische supermarkten. Matcha wordt geroemd om zijn gezondheidsvoordelen, maar wat is het precies? En hoe zorg je er voor dat het lekker smaakt?

Tencha

De basis voor matcha is tencha, een groene thee waarbij de theeplanten ongeveer 21 dagen voor de pluk in de schaduw worden geteeld.. Omdat de plant minder zonlicht krijgt, gaat hij extra hard werken om te overleven. Dit leidt tot de toename van bepaalde voedingstoffen die je onder andere terugvindt in chlorofyl. Deze bladgroenkorrels geven de thee meer zoetheid. De theeplukkers plukken drie blaadjes en een knop. Voor tencha wachten ze wat langer met oogsten dan bij andere groene theesoorten. Zo zijn de blaadjes groter en volwassener, wat de matcha meer karakter geeft.

Na de pluk volgt stomen en drogen. Stomen voorkomt oxidatie van de blaadjes en drogen maakt het scheiden van de bladdelen, bladribben en de steeltjes makkelijker. De bladdelen
geven immers mooie, zoete en umami smaken en complexe aroma’s die doen denken aan zeewier, noten en fruit. De bladribben en steeltjes worden overigens niet weggegooid, maar verkocht onder de naam kukicha, daarom beter bekend onder de bijnaam “takkenthee”.

Matchapoeder

Na het sorteren volgt het malen van de bladdelen. Bij de hoogste kwaliteit bladeren gebeurt dit tussen granieten stenen. Dit resulteert in een zeer fijn poeder en daarmee het zachtste mondgevoel. Om te voorkomen dat de bladdelen tijdens het malen te heet worden, wat tot kwaliteitverlies kan leiden, mogen de stenen niet te snel draaien. Een matcha-molen kan tussen de 25 en 30 gram bladdelen per uur malen.

Deze verfijnde methode wordt gebruikt voor “ceremonial matcha”. Bladdelen van mindere kwaliteit worden met behulp van keramische balletjes in een grote, ronddraaiende trommel tot poeder geslagen. Dit geeft een wat grovere structuur. Deze minder kostbare matcha’s noemt men vaak “matcha for cooking” of “culinary matcha”. Je kunt zelf testen hoe jouw matcha tot poeder gemalen is. Neem wat poeder op je vinger en wrijf het op een vel wit papier. Je voelt en ziet hoe groot de deeltjes zijn.

Bewaren

Hoe verser de thee, hoe beter. Bewaar de thee altijd goed afgesloten in de koelkast. Na het openen van het blikje is het verstandig om de thee niet te lang te bewaren. Binnen een paar weken zie je de felgroene kleur al veranderen in lichtgroen of zelfs geel.

Gezondheidsvoordelen

Naast het hoge chlorofyl-gehalte, heeft matcha zijn gezondheidsvoordelen ook te danken aan zijn bereidingsmethode. Bij het bereiden van matcha, vermeng je het poeder direct met water, in tegenstelling tot andere theeën waarvan je de theebladeren alleen in water laat trekken. Dit maakt matcha een enorm gezonde drank; je krijgt alle voedingsstoffen en antioxidanten binnen. 


Wil je graag zelf aan de slag? Leer in 6 eenvoudige stappen je eigen matcha te maken.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Faemina espresso machine

Faemina espressomachine

Het testpanel over de Faemina: “Voor het eerst kun je ook filterkoffie zetten met een espressomachine.”

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT