Fairtrade week hoofdbeeld
Advertorial

Wat is nou eigenlijk het Fairtrade keurmerk?

Van 28 oktober tot en met 5 november is het Fairtrade Week. Een mooie gelegenheid om wat meer te vertellen over het Fairtrade Keurmerk. Want soms is het moeilijk de verschillende keurmerken uit elkaar te houden.

Fairtrade zet zich in om de leef- en werkomstandigheden van miljoenen boeren en werknemers op plantages wereldwijd te verbeteren. Een eerlijke prijs is daarbij superbelangrijk! Fairtrade zorgt er daarom voor dat ze meer geld krijgen voor hun harde werk en tegelijkertijd rekening houden met het milieu. 

Fairtrade keurmerk: Samenwerken en premies

Hiervoor werkt Fairtrade samen met boeren die verenigd zijn in coöperaties, om ervoor te zorgen dat ze sterker staan dan alleen. Daarnaast ondersteunen lokale Fairtrade teams boeren en werknemers op talloze onderwerpen zoals management, duurzaamheid en veilige arbeidsomstandigheden. Ook rolt Fairtrade allerlei impactprogramma’s uit op het gebied van klimaatverandering, gendergelijkheid, jongeren en kinderarbeid. 

Het Fairtrade keurmerk is het enige keurmerk dat werkt met een minimumprijs. Deze prijs dient als vangnet als de marktprijs laag is. Zo zijn de boeren altijd zeker van een stabiel inkomen, waardoor ze in staat zijn om hun leefomstandigheden te verbeteren. Daarbovenop ontvangen boeren en werknemers een vaste niet-onderhandelbare premie die ze naar eigen inzicht besteden, zoals aan productieverbetering, medische zorg of onderwijs. Fairtrade’s strenge standaarden worden onafhankelijk gecontroleerd. 

Fairtrade keurmerk: de relatie tussen een eerlijke prijs en het klimaat 

Extreme armoede is de hoofdoorzaak voor grote problemen zoals kinderarbeid, uitbuiting en ontbossing. Een goed product verdient een eerlijke prijs, maar kleinschalige boeren en werknemers op plantages krijgen slecht betaald voor het werk dat zij doen. Als ze niet genoeg geld krijgen voor hun product, wordt het moeilijk om tijdens het maken van deze producten rekening te houden met de natuur. 

Met een eerlijke prijs hebben boeren genoeg inkomen om eten en kleding te kopen, hun kinderen naar school te sturen en te zorgen voor een dak boven hun hoofd. Maar bovendien kunnen ze investeren in duurzame landbouwmethoden waardoor ze geen schadelijke bestrijdingsmiddelen meer hoeven te gebruiken en aandacht kunnen besteden aan het behoud van bossen. Dus als boeren een eerlijke prijs krijgen, kunnen zij de aarde gezond helpen houden en er bovendien voor zorgen dat zij ook in de toekomst nog kunnen produceren.

Fairtrade week - doe mee

Doe mee aan de Fairtrade Week!

Het is weer Fairtrade Week. Van 28 oktober t/m 5 november vraagt Fairtrade Nederland aandacht voor de boeren en werknemers die ons voedsel verbouwen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Supermarkten en merken promoten die week hun Fairtrade producten en vrijwilligers organiseren allerlei activiteiten om te laten zien hoe belangrijk eerlijke handel is.

Door te kiezen voor Fairtrade producten ontvangen boeren betere prijzen. Zo kunnen ze ons, nu en in de toekomst, van duurzame producten blijven voorzien. Met het kopen van producten met het Fairtrade keurmerk kan je dus een verschil maken. Deze herken je aan het groen-blauwe Fairtrade label, te vinden op meer dan 12.000 producten zoals koffie, thee, chocolade, bananen en katoen. 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van 17 t/m 20 november vindt het World Latte Art Championship 2023 plaats in Taipei. Kaspar Tammjärv vertegenwoordigt Nederland op het wereldpodium.

De adventskalender met chocolade van Carambole and Friends is het perfecte geschenk voor chocoladeliefhebbers.

Wil jij chocolade proeven als een echte kenner? Deze 7 stappen helpen je op weg .