pu-erh thee

Wat is pu’er thee?

Wie een bijzondere thee wil proberen, kiest voor pu’er thee. Samen met gele thee is deze soort één van de meest exclusieve theeën. Lees hoe de post-gefermenteerde thee wordt gemaakt en wat deze theesoort zo speciaal maakt.  

De gemeenschappelijke deler van alle theesoorten is dat ze worden gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Tot zover de overeenkomsten, want na het plukken van de bladeren krijgt elke theesoort zijn eigen productieproces. Pu’er thee komt uit de Chinese provincie Yunnan en wordt al meer dan duizend jaar gemaakt. Deze soort staat bekend om zijn unieke fermentatieproces en vermogen om na verloop van tijd te rijpen en te verouderen.

Hoe wordt pu-erh thee gemaakt?

Allereerst worden de theebladeren geplukt van een theeplant ‘op leeftijd’. Dankzij de grotere en diepere wortels van oudere theeplanten of -bomen halen ze meer mineralen en voedingsstoffen uit de grond, wat de kwaliteit van de thee ten goede komt. Na het plukken worden de theebladeren gestapeld om een tijdje te rusten, zodat er minder vocht in de bladeren achterblijft. Vervolgens is het tijd om de bladeren vertraagd te oxideren. Dat gebeurt door het blad zo’n 30 minuten te verwarmen in een wok (tot wel 130°C). Op deze manier daalt ook het vochtgehalte nog verder. Na het wokken worden de theebladeren buiten te drogen gelegd. Dit productieproces van pu’er thee is tot nu toe hetzelfde als bij groene thee. Maar dan…

Tijd om te fermenteren

Waar de productie van groene thee stopt na het drogen, wordt pu’er thee gefermenteerd. Zo’n fermentatieproces duurt enkele jaren en zorgt ervoor dat micro-organismen ‘aan de slag’ gaan. Gedurende deze tijd ontwikkelt de thee een complex aroma en verfijnen de smaakprofielen. Net als een goede wijn geldt voor deze theesoort: hoe ouder de thee, hoe beter de kwaliteit.

Meer leren over thee? Shop het boek Theeroutes – Met thee de wereld rond van Deirdre Deprettere in onze webshop.

Bestel

In cakes geperst

Een eeuwenoude Chinese traditie is dat deze thee in ‘cakes’ wordt geperst. Dit deden ze vroeger zodat men thee makkelijker per paard kon vervoeren. Er is zelfs een Tea Horse Road in China. Hoewel de paarden tegenwoordig hebben plaatsgemaakt voor vrachtwagens, wordt een groot deel van de thee nog steeds in cakes geperst. Dit heeft namelijk als voordeel dat de rijping sneller gaat. 

Hoe zet je Pu’er thee?

Er zijn verschillende zetmethodes voor pu’er thee. We zetten ze op een rij: 

  • Losse thee in een filterzakje of thee-ei: doe ongeveer 2 gram per 200 ml in een filterzakje of thee-ei en laat rustig trekken in water van zo’n 85°C.
  • Theepot met filter: gebruik voor één liter water op 95°C 10 gram pu’er thee. Laat de thee zo’n 3-4 minuten trekken.
  • Chinese zetwijze: gebruik een traditionele Yixing-theepot van klei. Doe hier 3 gram thee in per 100 ml water van 95°C en laat zo’n 15 seconden trekken. Schenk deze set weg, laat de blaadjes in de theepot en herhaal dit zo’n 5 keer. Deze traditionele zetmethode met een korte trektijd haalt de volledige smaak naar boven.  

Zo smaakt pu’er thee

Het resultaat van zo’n lang en uitgebreid productieproces moet natuurlijk wel positief uitpakken qua smaak. Pu’er thee heeft een aards, houtachtig en moutig smaakprofiel. Men omschrijft het als een diepe en volle smaak met een lichte zoetheid en een aangename bitterheid. Absoluut het proberen waard.

pu'er thee postgefermenteerde thee


Nog meer leren over de wereld van verschillende theesooren? Ontvang 4x keer per jaar koffieTcacao magazine bij jou thuis en wees altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Kan jouw moeder, vrouw of vriendin geen dag zonder koffie? Als koffiefanaat vallen deze Moederdag cadeaus dan zeker in de smaak.

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.