witte thee
Tekst Richard Schukkink en Deirdre Deprettere

Wat is witte thee?

Witte thee is de minst bewerkte theesoort die er bestaat. Hierdoor lijkt het makkelijk te maken, maar schijn bedriegt. Ontdek hoe deze thee aan zijn delicate smaak komt.

Net als andere vijf theesoorten wordt witte thee gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Door de minimale bewerking heeft deze delicate thee een subtiele smaak met een bloemige zoetheid. 

De meeste witte thee wordt in China geteeld. Traditioneel werd deze alleen gemaakt van de variëteit Da Bai, met grote uitlopers voorzien van fijne witte haartjes. De meningen over de functie van deze haartjes verschillen. Een mogelijkheid is dat de haartjes warme lucht vasthouden, zodat de uitlopers niet bevriezen tijdens koude nachten in de lente.

Het laatste decennium hebben landen als Taiwan, Sri Lanka, Nepal en India zich ook op de theesoort gestort. Daarbij liet Kenia zien dat de Camellia assamica ook hele bijzondere witte thee kan voortbrengen. Enorme uitlopers tot wel twee centimeter lang, bedekt met een prachtig donslaagje, geven bijzondere karamel- en honingaroma’s.

de 6 soorten thee

Wist je dat alle thee van dezelfde theeplant komt? Dit zijn de zes soorten thee die we onderscheiden.   

Naar artikel

Historie

De productie van witte thee dateert uit de Song-dynastie (920-1229) als een drank voor de Chinese elite. Witte thee wordt voor het eerst genoemd in het boek Dà gu n chá lùn dat keizer Huizong in 1107 schreef over zijn favoriete theesoort. In detail beschrijft hij hoe de thee gemaakt moest worden. Er gaan overigens ook verhalen dat er tijdens de Tang-Dynastie (618-907) al witte thee gedronken werd. Niet als losse thee zoals we die nu kennen, maar thee die in blokken geperst was.

Productieproces

De bladeren voor witte thee worden alleen geoogst op zonnige dagen van de first flush, oftewel de vroege lente-oogst. De thee kan gemaakt worden van uitsluitend bladknopjes, zoals de beroemde silver needle, alsook van bladknopjes in combinatie met één of twee opvolgende bladeren, zoals die andere befaamde bai mu dan.

Om te voorkomen dat het blad direct na de pluk oxideert, wordt het uiterst zorgvuldig, veelal met de hand geplukt en zoveel mogelijk blad voor blad in een mand verzameld. Zo ontstaat er geen druk op het blad, waardoor het niet verder beschadigt én dus oxideert.

Hierna breekt de verwelkingsfase aan, waarbij het vochtgehalte in het blad met ongeveer een derde tot de helft wordt gereduceerd. Het verwelken mag niet te snel gaan, anders ontwikkelen smaak en aroma zich niet. Hierna wordt het blad verder gedroogd in de zon, oven of wok.

Omdat het blad bij witte thee niet wordt gekneusd of versneden, is deze theesoort zachter dan andere pure theesoorten.

theeroutesMeer leren over thee? Shop het boek Theeroutes – Met thee de wereld rond van Deirdre Deprettere in onze webshop.

Bestel

 

Beroemde witte theeën

Witte thee heeft een delicate smaak die licht zoet is. Hierdoor zullen beginnende fijnproevers de thee kunnen waarderen, maar is deze subtiel genoeg om zelfs de meest ervaren theekenner tevreden te stellen. 

Er zijn veel verschillende witte theeën op de markt. Een kostbare witte thee is de silver needle (bai hao yin zhen). Gemaakt van enkel de knoppen van de Camellia sinensis plant, wordt de silver needle met zijn zachte, zoete aroma en subtiel bloemige smaak beschouwd als de gouden standaard onder de witte theeën.

Een andere favoriet is de white peony (bai mu dan). Voordeliger dan de silver needle, maar dat doet niets af van de smaak. White peony geniet van sterke bloemige tonen en een vollere body en wordt gemaakt van two-leaves-and-a-bud

Hoe zet je witte thee?

De meeste boeken adviseren dat je witte thee met zacht water van maximaal 70°C moet opschenken en twee tot vijf minuten moet laten trekken. Maar dat is iets te kort door de bocht. Het hangt zeer af van de aroma’s die je graag benadrukt, en het soort thee. 

Ga je voor de aroma’s hooi en honing? Dan kan dit recept (afhankelijk van de theesoort) het juiste zijn. Zoek je aroma’s van bloemen en steenvruchten? Schroef  de temperatuur dan wat op. Aroma’s van karamel? Wees niet bang om kokend water op de blaadjes te gieten.

groene thee
Afbeelding MIST Teas

De gezondheidsvoordelen van witte thee

Er is veel te lezen over de gunstige gezondheidseffecten. Zo zou het veel antioxidanten en weinig cafeïne bevatten. Maar klopt dit? Zoals we gezien hebben, is witte thee de eerste uitloper van de theeplant in het voorjaar. De plant is helemaal klaar voor het nieuwe seizoen en kan niet wachten zijn voedingsstoffen naar de nieuwe blaadjes te sturen. Onder die stofjes bevinden zich polyfenolen, ofwel antioxidanten. Deze zouden vrije radicalen in je lichaam vangen en daarmee kanker kunnen voorkomen. Helaas zijn hier nooit bewijzen voor gevonden. Wel bevat thee vrijwel geen calorieën en dat maakt (witte) thee natuurlijk een  gezonde keuze. 

Tot slot beschermt de plant zich graag tegen allerlei aanvallers door het aanmaken van cafeïne. Het verhaal dat witte thee weinig cafeïne bevat, klopt dus zeker niet altijd. Toch graag minder cafeïne in je kopje? Dat kan: laat de watertemperatuur zakken of spoel de thee eerst een keer voor met heet water voordat je hem gaat zetten.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!