koffies met melk

Koffie met melk: alle soorten (plantaardige)melk op een rij

Waar sommigen hun koffie het liefst zwart drinken, kiezen anderen voor koffie met melk. Een scheutje melk om de bitterheid uit de koffie weg te nemen of omdat een cappuccino, latte of cortado nou eenmaal heel lekker is. Maar welke soorten melk (alternatieven) zijn er eigenlijk, en wat doen deze soorten voor de smaak van koffie?

De keuze voor de juiste melk in je koffie kan het verschil maken in smaak en textuur. Maar met een rijk gevuld supermarktschap aan (plantaardige) melk is die keuze misschien niet zo 123 gemaakt.  Natuurlijk, als je lactose-intolerant bent of liever geen zuivel drinkt, valt koffie met koe- of geitenmelk af. Dan nog zijn er een aantal plantaardige alternatieven met ieder hun eigen kwaliteiten.

Koffie met koemelk

“Cappuccino met haver of gewone melk?” ‘Gewone’ melk is voor veel mensen nog steeds koemelk. Maar omdat plantaardige drank steeds gewoner wordt, spreken we liever van koemelk. En kies je voor koffie met koemelk, dan kies je voor koffie met een rijke en volle smaak. Lekker romig ook. Dat komt door het hoge vetgehalte in volle koemelk. Liever iets minder vet? Halfvolle of magere koemelk kan natuurlijk ook, alleen hiermee gaat het opschuimen wat minder goed.

Baristawaardig melkschuim: ja, wanneer je kiest voor volle koemelk. Hierin zitten de meeste vetten en eiwitten die het opschuimen van melk makkelijker maken. Koemelk is dan ook het meest geschikt voor latte art.

melk in koffieWil je thuis baristawaardige cappuccino’s, latte macchiato’s of andere koffies met melk zetten? In het blog Melk opschuimen doe je zo, ontdek je hoe je dat aanpakt. 

LEES VERDER

Koffie met geitenmelk

Wel zuivel, maar minder lactose vanwege een koemelkallergie? Dan is geitenmelk geschikt voor jouw koffie. Dankzij de van nature zoete en licht nootachtige smaak gaat geitenmelk goed samen met koffie. Zeker het proberen waard wanneer je nieuwsgierig bent naar een andere smaak in je koffie. 

Baristawaardig melkschuim: ja, kies ook hier weer voor de volle variant.

Koffie met sojadrink

Sojadrink is de pionier in plantaardige alternatieven voor koffie met melk. Soja is afkomstig van de sojaboon, een peulvrucht, en is rijk aan eiwit en onverzadigd vet. Hoe sojadrink in de koffie smaakt? Nootachtig. De textuur is romig en daarom erg lekker in je koffie. 

Baristawaardig melkschuim: van alle plantaardige dranken kun je soja het beste opschuimen. Dat komt omdat deze variant het hoogste eiwitgehalte en vetpercentage heeft. Laat je latte art skills er dus maar op los.

Veel mensen denken dat soja duurzamer en gezonder is dan dierlijke producten. Klopt dit? Lees hier meer over de 8 feiten en fabels over soja.

Koffie met haverdrink

Haver wint snel aan populariteit als alternatief voor koemelk in koffie. Het heeft een romige textuur en een subtiele zoete smaak die goed samengaat met de bitterheid van koffie. Bovendien is haverdrank verrijkt met vitaminen en mineralen en bevat haver geen cholesterol. 

Baristawaardig melkschuim: ja, mits je kiest voor de baristavarianten van bijvoorbeeld Alpro of Oatly. Dan weet je zeker dat deze de juiste samenstelling bevat voor het perfecte schuim. 

Koffie met amandeldrink

Niet geheel verrassend zorgt amandeldrink voor een nootachtige smaak in je koffie. En in vergelijking met volle koemelk en sojadrink, bevat amandeldrink minder vet. Wie niet zo’n fan is van koffie met romige melk, heeft daarom met amandeldrink de goede smaak te pakken. 

Baristawaardig melkschuim: verwacht met gewone amandeldrink geen stevige melkschuimlaag,  omdat het geen eiwitten bevat (wat zo lekker opschuimt). Je krijgt alleen wat luchtbelletjes wanneer je het gaat opkloppen. Kies daarom voor een barista variant zoals de Barista Amandel van Alpro voor mooi microfoam.

Koffie met kokosdrink

Zin in een zoete koffie met melk? Kokosdrank voegt een zoete, tropische smaak toe en geeft je koffie een romige textuur. Het kan wel een tikkeltje overheersend zijn, dus houd je in als je niet wilt dat de kokossmaak al te sterk naar voren komt.

Baristawaardig melkschuim: net als amandeldrank is gewone kokosdrank niet ideaal om op te schuimen maar met een barista variant gaat dit wel weer erg goed. 

Koffie met erwtendrink 

Erwtendrink wordt gemaakt van gele spliterwten die worden geweekt, gemalen en gezeefd. Het resultaat is een romige drank met een neutrale,  lichtzoete smaak die niet overheerst. Hierdoor behoud je de pure koffiesmaak en geniet je toch van een romige textuur in je koffie. 

Baristawaardig melkschuim: jazeker, in erwtendrink zitten veel eiwitten. Opschuimen maar! 


geef een magazine cadeauSmaakt deze informatie over koffie met melk naar meer? koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat het laatste nieuws uit de koffie-, thee- en cacaowereld dichterbij brengt.

Word lid

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De Ceado koffiemolen is geschikt voor zowel espresso- als filtermaling en kan op twee verschillende manieren gebruikt worden: traditioneel maar ook als single dosing. Wij doen de test.

Hoe je het perfecte latte art hartje maakt? Rob Clarijs legt het stap voor stap uit, dus begin maar vast met opschuimen!

Bean-to-bar chocolade smaakt beter. Letterlijk en figuurlijk. Ontdek in deze drie chocoladewinkels je (nieuwe) favoriete bean-to-bar reep.