whisky en chocolade pairing
Tekst Jack Steijn & Fotografie Joris Kingsma & Styling Aukje van Rossum en Keri Mol

Whisky en chocolade: zo match je ze!

Chocolade en whisky, M M M! Chocoladekenner en whiskyliefhebber Jack Steijn wijdt ons in de wondere wereld van whisky-chocoladepairing. Deze hemelse combinaties zijn helemaal winterproof en makkelijk zelf te proberen.

Whisky bevat net als chocolade van nature veel aroma’s. Het smaakpalet van beide is breed, regiospecifiek en wordt deels bepaald door cultuur. Voor een goed whisky- en chocolade­paar zoek je naar contrasterende smaken, of juist naar smaken die in elkaars verlengde liggen. Bij contrast staan de smaken naast elkaar. Als ze in elkaars verlengde liggen, voegen de smaken zich samen. In beide gevallen ontstaat er een nieuwe smaak wanneer je ze samen proeft. Bij een geslaagde pairing versterken de smaken elkaar. In een slechte match vechten de smaken elkaar de mond uit, of overheerst de ene de andere.

Goed proeven van chocolade en whisky doe je zo

  1. Bestudeer de chocolade en de whisky. Let op kleur en geur. Bij chocolade: let ook op structuur door het oppervlak met je vinger te voelen en te luisteren naar de klik als je het stukje breekt. En in het geval van de whisky: hoe rolt de drank? Hangt-ie in het glas? 
  2. Neem eerst een kleine slok whisky.
  3. Laat vervolgens chocolade op of onder de tong smelten.
  4. Neem weer slok whisky… en wacht dan op het effect.

Whiskey of whisky?

Whisky kun je  op twee manieren schrijven: whiskey en whisky, maar dat is geen vrijblijvende keuze. Schrijf je de drank met een e, dan komt-ie uit Ierland of de Verenigde Staten, zonder e uit Schotland of Canada. 

1. Grenada ontmoet de Schotse hooglanden


Grenada Chocolate Company 82%, Trinitario, Grenada  

Grenada is een vulkanisch eiland en produceert met trinitario- en forasterocacao een van de beste cacaosoorten ter wereld. Deze 82% reep van biologisch gecertificeerd en lokaal geprodu­ceerde chocolade smaakt krachtig, bitterzoet en kruidig met tonen van gedroogd fruit, rode bessen en wit fruit.

Zelf bestellen: €5,95 – The Chocolate Shop

Old Pulteney 12 years, 40%, Highlands, Schotland

Deze twaalf jaar oude whisky komt uit de noordelijke Hoog­landen aan de Noordzeekust en heeft een medium tot sterk aroma met een hint van pekel. De whisky is zacht op de tong, heeft sherry in de smaak, is kruidig en bevat tonen van zoete citrus.

Zelf bestellen: €34,99 – Gall & Gall

De match 

Als beide samenkomen, geeft dit een kruidige, stevige smaak. De whisky wordt verzacht door de chocolade. Er komt een nieuwe smaak tot stand waarin pekel en fruit stevig overeind blijven en lang in de mond hangen. 

2. Huwelijk tussen Vietnam en de VS


Tien Giang, Marou, 70%, Trinitario, Vietnam

Oosterse kruidigheid, fruit en honing zijn allemaal terug te vinden in deze 70% reep uit de Mekong-delta in Vietnam. Het is een volle chocolade.

Zelf bestellen: €5,95 – Chocoladeverkopers

Gentleman Jack, 40%, Tennessee, Verenigde Staten

Alleen al vanwege de naam kon deze whiskey niet in de selectie ontbreken. De Gentleman Jack is ook de enige niet-Schotse whiskey in het gezelschap (vandaar ook de e in het woord). Amerikaanse whiskeys worden niet van gerst ge­maakt, zoals de Schotse, maar van rogge of mais. In dit geval hoofdzakelijk van mais. Deze whiskey heeft een mooie, goudgele honingkleur, in de neus zachtheid, zoet fruit en honing, in de smaak banaan, eik (vanille) en kaneel.

Zelf bestellen: €36,49 – Gall & Gall

De match 

De aansluiting zit in de vanille, de zachte kruidigheid en de honing.

3. Weelderige jungle in de klassieke stad


Original Beans, Beni Wild Harvest 66%, Bolivia 

De Beni Wild Harvest is gemaakt van 66% Benario wilde cacao. Die komt uit de Beni-regio, middenin het Boliviaanse Amazonegebied. De chocolade heeft een milde, vriendelijke smaak, die opgebouwd is uit zongedroogde cranberries, tropisch fruit, honing en sinaas­appel. Er zit zelfs een zweem van jasmijnthee in.

Zelf bestellen: €5,95 – The Chocolate Shop

Springbank 10 years, 46%, Campbeltown, Schotland

Campbeltown is één van de klassieke whiskysteden. Met slechts twee whisky’s die zich naar de Schotse stad mogen vernoemen, is van die geschiedenis nog maar weinig over. Heb je wel een Campbeltown te pakken, dan heb je een whisky met een lichte kleur en een brede neus met veel verschillende aroma’s, van citrus (sinaasappel) tot meloen en peer. Je ruikt ook wat turf. En in de smaak proef je rook, vanille, nootmuskaat, kaneel, citrus en zout.

Zelf bestellen: €79,99 – Monk

De match 

Perfecte match, misschien wel de beste in het rijtje. De sinaas­appelsmaak legt de brug tussen beide.

4. Noord en Zuid


Ambolikapiky, Akesson’s 75%, Criollo, Madagaskar 

Op de Ambolikapiky-plantage in de Sambirano-vallei in noordwest-Madagaskar groeien de criollobonen waarvan deze 75% reep wordt gemaakt. De structuur van deze reep is zeer fijn, waardoor de chocolade prettig op de tong ligt. In tegenstelling tot de structuur is de smaak robuust en fruitig, met citrus en rode bessen, en daarnaast kruidig.

Zelf bestellen: €4,95 – Chocoladeverkopers

Highland Park 12 years, 40%, Orkney Islands, Schotland

Met de smaak van bloemen en grassen, honing en citrus is dit een frisse, zeer aromatische whisky. Highland Park komt van de Orkney eilanden, waar Schotlands noordelijkst gelegen distilleerderij ligt. Deze whisky heeft een volle smaak en een lange afdronk, waarin tonen van toast, groene thee, gekonfijte sinaasappel(-schil), peper en hout te herkennen zijn.

Zelf bestellen: €42,99 – Gall & Gall

De match

Robuust, kruidig, citrus. Deze whisky is mannelijk, terig en herinnert aan oude zeilschepen op open zee. De chocolade heeft rood fruit en is ‘chocolaty’; een karakteristieke smaak van choco­lade met veel cacao. De smaken vloeien in elkaar over en versterken elkaar tot een nieuwe smaak. Het fruitige karakter wordt versterkt, maar na verloop van tijd gaan de bitters overheersen.

Fotografie: met dank aan elSauco voor de chocolades, Gall & Gall voor de whisky’s en Franc Nissen voor het bladgroen.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is

Infused coffees, oftewel koffies met een smaakje, duiken de laatste jaren steeds vaker op. Wat is het eigenlijk? Mag het nog wel koffie heten?

Met warmere dagen in aantocht, stijgt ook de vraag naar cold brew koffie. Wij testten de ColdBRU van Marco Beverage Systems voor je uit.