Afgelopen zaterdag 9 oktober vond het dutch aeropress championship 2021 plaats, gehost door keen coffee in utrecht. In bar bolsjewiek streden 48 deelnemers gewapend met een handmolen, 250 gram el picacho én natuurlijk een aeropress, om de titel dutch aeropress champion 2021.
Met meer dan 200 bezoekers was het Dutch AeroPress Championship 2021 niet alleen een groot succes, maar ook weer het eerste, officiële koffiefeestje sinds de pandemie. Compleet met een dj, photobooth en koffiecocktails. De driekoppige jury bestond uit World AeroPress Champion 2019 Wendelien van Bunnik, freelance barista en Belgian AeroPress Champion 2019 Danny Calders en Trakteren Koffie-eigenaar én fervent DAC-deelnemer Erik Oosterhuis.
En de Dutch AeroPress Champion 2021 is…
Na tien rondes, vier halve finales en een zenuwslopende finaleronde ging Maru Mallee van Rum Baba Coffeeroasters in Amsterdam met de eerste prijs naar huis als Dutch AeroPress Champion 2021. Als trofee ontving hij een gouden AeroPress en bemachtigt daarmee een virtueel plekje op het podium tijdens de World AeroPress Championship 2021. Het zilver ging naar Bart van Lent (Blommers Coffee / Gesha Coffee), het brons naar Mordy Jakob (Black to Black) en de vierde plaats naar Christiaan Lo (Kaafi).
Onlangs werd aangekondigd dat de World Aeropress Championship 2021, die in december van dit jaar plaats zou vinden in Melbourne, helaas moest worden uitgesteld. Daarom wordt WAC 2021 nu gehost op zaterdag 5 maart 2022 in Melbourne, Australië. De AeroPress wereldkampioenschappen zullen er dit jaar nét wat anders uitzien. Alle nationale winnaars, waaronder Maru Mallee (Dutch AeroPress Champion 2021) en Jaideep Sidhu (Belgian AeroPress Champion 2021), zullen namelijk niet in levende lijve aanwezig zijn op het event, maar krijgen een wedstrijdkit toegestuurd waarmee zij thuis kunnen oefenen op hun beste recept. Lokale barista’s in Melbourne zullen dan met die recepten in hun naam meedoen aan de wedstrijd.
Benieuwd naar de winnende recepten?
Koffie: 18g El Pichacho Washed (Intibuca and Montecillos) – 25 kliks op Commandante
Positie: omgekeerd (inverted)
Water: Spa, 150ml brew (95℃), 36ml bypass (kamertemperatuur)
Filter: papieren filter (vooraf nat gemaakt)
Stappen:
- 00:00: Schenk 150 ml 95℃ water op 18g koffie
- 00:30: Roer 20 keer, plaats filter, druk overmatig lucht eruit
- 01:30: flip, spin & tap
- 01:35 – 01:55: Press!
- Vul aan met 36 ml water op kamertemperatuur en proef
Recept Belgian AeroPress Champion 2021
Koffie:18g Finca Aurora Venecia (Nicaragua) – 33-35 kliks op Commandante
Positie: omgekeerd (inverted)
Water: Spa, 115ml brew (79℃), 75ml bypass
Filter: Aesir
Stappen:
- 00:00 – Schenk 115 ml 79℃ water op 18g koffie
- 01:10 – Roer 10 seconden (5 seconden in cirkels en 5 seconden van voor naar achter)
- 01:45 – Flip & Press!
- Vul aan met 75 ml water en laat afkoelen tot optimale smaak
Het Dutch AeroPress Championship 2021 werd mede mogelijk gemaakt door Brita Nederland, Nordic Approach, DutchCoffeePack, Typica, La Marzocco NL, Kinu en Oatly.
Meer koffie, thee en cacao evenementen, rechtstreeks in je inbox?
Schrijf je in voor de maandelijkse KTC-nieuwsbrief en weet als eerste wie er Dutch AeroPress Champion 2022 is!