World Tea Expo 2017

World Tea Expo 2017: dé 5 heetste theetrends

Van 13-15 juni kwam de crème de la crème uit de thee-industrie samen op de World Tea Expo. Meer dan 80 internationale sprekers, 200 exposanten en 4000 bezoekers uit 48 landen vlogen naar het snikhete Las Vegas voor deze gerenommeerde jaarlijkse vakbeurs. Stijn van Schoonlandt – regionaal directeur Europa bij de International Tea Masters Association (ITMA) – was erbij en brengt ons de 5 heetste theetrends!

1. Poederthee

Poederthee is gemaakt van zéér fijn gemalen theeblaadjes. Bij poederthee wordt het volledige theeblad gebruikt, waardoor de gezondheidsaspecten geassocieerd met thee volledig tot hun recht komen. De meeste bekende vorm van poederthee is matcha, een theesoort die nog steeds in populariteit toeneemt. Echter dit jaar op de World Tea Expo waren ook diverse andere poedertheesoorten, zoals hojicha, sencha, zwarte thee, te bewonderen.Een uiterst interessante ontdekking was de teaspresso, waarbij de poederthee wordt gezet met een halfautomatische espressomachine. De smaak was echt een voltreffer en een aanrader voor koffiedrinkers die hun dagelijks cafeïne-inname willen reduceren.

2. Paarse thee

Tot op heden erkenden we zes categorieën in thee: witte thee, groene thee, gele thee, zwarte thee, pu-er en oolong. Kenia introduceerde dit jaar een zevende categorie: paarse thee. Dit is een heerlijke zachte theesoort met een milde smaak, die zich goed leent voor bijvoorbeeld ijsthee en blends. Het theeblad heeft een paarse kleur, waardoor de infusie van nature paars/roze-achtig is.

3. Tea Brewers

Een stevige opmars is weggelegd voor tea brewers. Denk aan een Nespresso-type machine waarmee je gemakkelijk één kop specialty tea zet. Het meest opmerkelijke merk was Teforia, die een machine presenteerde waarin zowel capsules als loose leaf tea gebruikt kunnen worden. Een uitgebreide online database helpt je op weg naar een continue juiste infusie. Niet voor niets won Teforia tijdens de World Tea Expo de prijs voor Best Tea Brewing Device.

4. Koken met thee

De boodschap van dit jaar was ook: thee is véél meer dan een warm drankje. Exposanten boden allerlei met thee-snacks aan en ‘koken-met-thee-workshops’ vonden aan de lopende band plaats. Natuurlijk waren daar de bekende matchakookworkshops, maar wat te denken van yoghurtthee, nitrothee, instant-theesoep, kruidenmix gemaakt van thee en nog veel meer. De mogelijkheden zijn echt oneindig en Amerika leads the way als het gaat om deze trend.

5. New World Tea

New world wine – ofwel wijn die komt uit niet traditionele wijnlanden – is een trend waarmee we allen al langer bekend zijn. Maar new world tea? Dat is nieuw. Want waar thee traditioneel in Azië geteeld werd, introduceren nu landen als Ecuador, Colombia, Canada en Hawaiï theeën van uitzonderlijk goede kwaliteit. Ecuador en Colombia produceerden zelfs twee theeën, die op het Global Tea Championship een award in de wacht sleepten.

Stijn van Schoonlandt van (ITMA) en De Koffieliefhebber voorziet in cursussen tot theesommelier in België en Engeland en nam tijdens dit jaar tijdens Global Tea Championship deel aan het Winner’s Tasting Circle event. Belg Stijn van Schoonlandt werd op de World Tea Expo in Las Vegas dit jaar vergezeld diverse theegrootheden, zoals tea taster Kevin Gascoyne van Camellia Sinensis de Britse tea master en auteur Jane Pettigrew en Amerikaanse auteur James Norwood Pratt. Ook zin om te volgende editie bij te wonen, laat je inspireren door deze video:

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.