zelf thee maken, kruiden melange
Tekst Richard Schukkink

Zelf (kruiden)thee maken

Zelf thee maken door je eigen melange samen te stellen met jouw favoriete kruiden. Lekker voor jezelf, maar ook heel leuk om cadeau te doen. En het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn!

Zelf thee maken: de basis

We beginnen met het basisaroma. Wil je een kruidige melange, kies dan voor brandnetelblad, frambozenblad of braamblad. Voor een wat zoetere melange kun je rooibos, honeybush of lindebloesem gebruiken. Voor een frisse infusie zijn citroengras, Griekse bergthee of verveine heel geschikt, met alle drie een citrusachtig aroma. Munt geeft op een andere manier frisheid. Je kunt kiezen uit soorten die naar chocolade of drop smaken, maar natuurlijk ook de bekende pepermunt en Nana-munt die je terugvindt in Marokkaanse thee.

Je kan meerdere kruiden combineren, maar begin vooral met één soort om het overzichtelijk te houden.

Zelf aan de slag met thee? De HandyBrew tea maker is een handige theetool voor het eenvoudig zetten van losse thee.
Bestel

Spelen met smaken

Alleen een basisingrediënt kan al lekker zijn, maar je kunt het nog spannender maken door echte smaakmakers toe te voegen. Dat kan van alles zijn. Laat je creativiteit de vrije loop! Voor een bloemige smaak kies je voor kamille, rozenknopjes, lavendel of vlierbloesem. Voor warme herfstsmaken gebruik je bijvoorbeeld steranijs, peperkorrels, kaneel, kruidnagel en gember. Puur zouden ze veel te heftig zijn, maar als onderdeel van een blend zijn ze juist heel lekker! Houd je van zoet, kies dan de rozenbottel, gojibessen en andere vruchten. 

Ben je niet bang voor stoere ingrediënten, dan kun je hopbloemen, komijn of koriander proberen. Ze zijn wat bitter, waardoor ze je drankje meer diepte geven. Frisheid voeg je toe door citroenmelisse, kardemom, de kelk van hibiscus of de schil van een citrusvrucht. Kies vijf tot tien smaakmakers waarvan jij denkt dat ze goed passen in je melange.

zelf thee maken

De finishing touch

Gedroogde kruiden zijn niet zo kleurrijk, en het oog wil ook wat. Fleur je melange op met korenbloemen, goudsbloemen of viooltjes. Smaak geven ze niet, maar ze zien er prachtig uit. 

Zelf thee maken stappenplan

Heb je de keuze gemaakt voor de basis, smaakmakers en schoonheden, dan is het tijd om de combinatie samen te stellen.

  1. Neem voor het basisingrediënt en iedere smaakmaker een theeglas en vul deze met kokend water. 
  2. Vul per kruid een theezakje of thee-ei met 2 gram van het kruid en laat dit 5 min trekken zodat je een infusie hebt van ieder afzonderlijk ingrediënt. Je kunt de bloemen ook proeven, maar omdat ze weinig smaak geven is dit niet noodzakelijk.   
  3. Neem een soeplepel en een leeg glas. We gaan nu blenden door lepels van de getrokken kruidenthee toe te voegen aan het glas. Ik begin altijd met vier lepels van de basis in het glas te scheppen. Vervolgens voeg je een lepel van een of meer van de smaakmakers toe aan je glas. Het is een kwestie van gewoon doen en proeven. Als je de combinatie niet lekker vindt, begin je opnieuw. Het voordeel is dat je de kruiden niet steeds opnieuw hoeft te zetten. Je schept gewoon een andere combinatie in je glas en kunt het resultaat meteen proeven.
  4. Als je een lekkere combinatie hebt gevonden dan kun je de verhouding vertalen naar het aantal delen droge kruiden. Heb je bijvoorbeeld vijf lepels basis en per smaakmaker één lepel? Doe dan bijvoorbeeld 50 gram basis en 10 gram van iedere smaakmaker in een potje of flesje.
  5. De bloemen die je hebt gekozen voeg je als laatste toe. De hoeveelheid hangt af van hoe je de melange er uit wilt laten zien! 

Tips
 Houd je van zoet? Voeg dan blaadjes van de suiker-hortensia stevia toe.
Kweek je eigen kruiden. Door ze bij 60°C  te drogen in de oven kun je er het hele jaar van genieten.
Meng eens kruiden met thee. Vooral oolong en zwarte thee zijn hiervoor geschikt, omdat ze niet zo snel wrang worden als je de melange met heet water lang laat trekken.
Zet een kruideninfusie van je melange wat sterker dan normaal. Laat het afkoelen en zet het in de koelkast. Schenk het uit over ijsblokjes voor een heerlijk zomerdrankje. 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

LAATSTE NIEUWS

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT