Zelf matcha maken

Zelf matcha maken in 6 stappen

Matcha is een gemalen groene thee uit Japan en kent vele gezondheidsvoordelen. Tegenwoordig kun je deze groene drank bij vrijwel iedere specialty coffeebar bestellen. Dat is niet voor niets: het bevat tien keer meer antioxidanten dan een glas sinaasappelsap. Leer aan de hand van deze 6 stappen hoe je zelf matcha kunt maken!

Wat is matcha?

Matcha is Japanse groene thee die op traditionele wijze tot poeder wordt gemalen. Met de chasen, het Japanse woord voor klopper of kwast, klop je bubbels in de thee waardoor een schuimlaag ontstaat. In Japan is het ritueel verheven tot een ware kunstvorm. 

Tijdens het bereidingsproces is het volgens de Japanners erg belangrijk dat je zo recht mogelijk zit zodat de klopper niet schuin afslijt en volgens Japanse traditie breng je de chasen terug naar de maker wanneer deze versleten is. De oude chasen wordt dan geofferd. De chasen wordt op traditionele Japanse wijze uit één stuk bamboe gesneden.

Matcha onderscheid je in twee mogelijke bereidingen: urucha, de dunne variant, en koicha, de dikke variant. Om de drank mooi en schuimig te maken heb je een rond schaaltje en een chasen nodig. Traditioneel wordt de thee met kokend water gezet, maar experimenteer vooral met een lagere watertemperatuur als je de smaak te heftig vindt.

Hoe zet je matcha thee?

Benodigdheden

 • Matchapoeder (ongezoet)
 • Een ronde schaal of kom
 • Chasen 
 • Bamboelepel
 • Zeef

Bereiding

 • Kook het water.
 • Verwarm de kom met het gekookte water. Gooi hem daarna weer leeg en dep hem droog.
 • Laat het water afkoelen tot ongeveer 90℃ door de pot/ waterkoker te openen en 10 minuten te wachten.
 • Zeef 2 gram matcha fijn boven een kom. Hierdoor voorkom je dat er klontjes ontstaan.
 • Giet circa 60ml water (op 80℃) op.
 • Klop de thee met een klopper in de vorm van een ‘W’ tot schuim. Dat duurt circa 30 seconden. 

Voor een dikke matcha volg je bovenstaande stappen, maar gebruik je 4 gram thee en voeg je 3 ml water toe. Klop dit voorzichtig op tot een dikke crème.

Matchapoeder kopen in Nederland:
Hug The Tea: De eerste Matcha-bar van Nederland, gevestigd in Den Haag. Hug The Tea is ook verkrijgbaar bij de biolgische supermarkten Ekoplaza en Marqt.
Holland & Barret: o.a. het merk Teatox, Mattison en Biotona
Simon Levelt

Tastea
Matcha Oishii
Matchawinkel.nl 


Ben je nieuwsgierig geworden naar anderen theeën? In haar boek Theeroutes neemt Deirdre Deprettere je mee naar de mooiste theeregio’s ter wereld. Wanneer je het boek bestelt in onze webshop ontvang je er gratis twee schenkverpakkingen van de wereldberoemde Chinese oolong tie guan yin bij.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.

Met de workshops van Cupp til je jouw (thuis)barista skills naar een hoger niveau. We gingen met de Utrechtse koffiebar in gesprek over hun workshops.

De WDT-tool wordt gebruikt om de gemalen koffie door te roeren, waardoor de koffie beter verdeeld is in de filterdrager.