Packiro
Tekst: Felix Bischopink, CEO van Packiro

Zo combineert Packiro bescherming en duurzaamheid in koffieverpakkingen

Koffie is een van de meest gevoelige voedingsmiddelen om te verpakken. Dit komt doordat de aroma’s niet verloren mogen gaan. Gebeurt dit wel, dan proef je dat meteen. Packiro heeft daarom innovatieve en duurzamere koffieverpakkingen ontwikkeld die de beste bescherming bieden voor jouw kwalitatieve koffiebonen. Felix Bischopink, CEO van Packiro, deelt zijn visie.

Wanneer is een verpakking duurzamer?

Volgens de Verenigde Naties wordt er jaarlijks ongeveer 430 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan het grootste deel wordt gebruikt voor verpakkingen. Daarom is het hoog tijd om ons te focussen op meer duurzame verpakkingsoplossingen. Maar wat wordt er beschouwd als duurzame verpakking? Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan een milieuvriendelijke impact:

  • De gebruikte materialen zijn volledig recyclebaar of afkomstig uit duurzame bronnen (bijvoorbeeld papier uit duurzaam beheerde bossen).
  • De supply chain voor de productie van de verpakkingen bespaart middelen en vermindert de uitstoot.
  • De verpakking kan hergebruikt worden.

Toch is het niet zomaar mogelijk om elke oude plastic verpakking om te zetten in een nieuwe. Dit is met name lastig bij voedselverpakkingen, waaronder koffieverpakkingen. We moeten namelijk voorkomen dat gevaarlijke chemicaliën uit gerecyclede materialen in onze koffie terechtkomen. Maar zelfs als het gerecyclede materiaal wordt gebruikt voor producten die anders zijn dan het oorspronkelijke product, is dit op dit moment toch een aanzienlijk milieuvriendelijkere oplossing dan verbranding of productie van nieuwe materialen.

Duurzame koffieverpakkingen: een lastige kwestie

Gebrande koffie moet beschermd worden tegen zuurstof, warmte, licht en vochtigheid. Alleen met de juiste verpakking kan dit worden gegarandeerd en weet je zeker dat er geen kostbare smaken en aroma’s verloren gaan. Voor koffie is een van de beste verpakkingskeuzes nog steeds met materialen van plastic, omdat dit het hoogste niveau van bescherming garandeert. Dat maakt het niet zo makkelijk om duurzaamheid en bescherming in een koffieverpakking te combineren.

100% recyclebaar mono-plastic

Bij Packiro kiezen we voor het verpakkingsmateriaal “Metallised Martha”. Gemaakt van mono-plastic, 100% recyclebaar met metallische effecten om te bedrukken. Bovendien is het materiaal gecertificeerd door het gerenommeerde “Made for Recycling” zegel van de Duitse milieudienstverlener Interseroh+ om Martha’s zorg voor het milieu te bewijzen.

Koffiezakken

Qua verpakkingsvorm adviseren we ‘flat bottom pouches’ omdat ze de meeste flexibiliteit bieden op het gebied van omvang, opslag en gewicht. Deze zakken kunnen we voorzien van een hersluitbare ziplock en een aromaventiel. Dit is een krachtige functie voor vers gebrande koffie dat CO² laat ontsnappen, terwijl het voorkomt dat zuurstof de verpakking binnendringt.

Duurzaamheid en bescherming gecombineerd

De meest duurzame manier om koffie te distribueren is verpakkingsvrij. Helaas is dit bij gevoelige voedingsmiddelen zoals koffie niet mogelijk omdat alleen luchtdichte verpakkingen de koffie beschermen tegen zuurstof, warmte, licht en vocht. Wel blijft de verpakkingsindustrie, waaronder Packiro, kijken naar duurzamere initiatieven dan de huidige oplossing. Zoals:

  • recyclebare papieren verpakking met hoge barrièrebescherming;
  • bio-based plastic (plantaardig en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen) met hoge barrièrebescherming;
  • verpakkingen van gerecycled plastic gemaakt van recyclaat dat veilig is voor koffie en andere voedingsmiddelen.

Op dit moment verbiedt de wet het hergebruik van gerecyclede plastic verpakkingen voor voedingsmiddelen, maar ik vermoed dat dit zal veranderen. Op de lange termijn zou een herbruikbare plastic zak de meest duurzame optie zijn, omdat deze meerdere keren kan worden hergebruikt en tegelijkertijd de hoogst mogelijke barrièrebescherming biedt voor koffie en andere voedingsmiddelen. 

Kijk voor meer verpakkingsoplossingen en duurzamere innovaties op Packiro


Benieuwd hoe je koffiebonen na het openen het beste bewaart? Lees het in dit artikel.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Kan jouw moeder, vrouw of vriendin geen dag zonder koffie? Als koffiefanaat vallen deze Moederdag cadeaus dan zeker in de smaak.

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.