Cuppen
Tekst: Richard Schukkink Illustratie: Ana Jarén

Zo leer je koffie proeven

‘Wilde perzik, onrijpe nectarine en een vleugje acaciahoning.’ Er zijn mensen die met uiterste precisie moeiteloos de smaken van een koffie kunnen omschrijven, terwijl jij alleen maar ‘koffie’ proeft. Toch kan iedereen steengoede smaakpapillen met bijbehorend vocabulaire ontwikkelen. Hieronder vind je 10 praktische tips om beter koffie te leren proeven.

1.  Zuur, bitter, zout, zoet en umami

We kunnen als mens 5 smaken onderscheiden: zuur, bitter, zout, zoet en umami. Als iemand zegt: “Ik proef aardbei” is dat dus niet helemaal correct, want je proeft het zoetzure van de aardbei. De rest doet je neus, die duizenden aroma’s kan onderscheiden. In de SCA Sensory Foundation Course raden ze aan de volgende oplossingen uit te proberen om jezelf te trainen in het herkennen ervan:

Zoet: 24 g sucrose per liter water
Zuur: 1,2 g citroenzuur per liter water
Zout: 4 g NaCl (zout) per liter water
Bitter: 0,54 g cafeïne per liter water
Umami: 2 g monosodium glutamaat per liter water

2. Drink verschillende origines, variëteiten en brandingen

Drink om te leren proeven veel koffie en drink vooral diverse soorten. Probeer verschillende origines (landen van oorsprong), verschillende variëteiten en verschillende brandingen. Dit helpt je uiteindelijk smaakprofielen beter onderscheiden. Zo proeft koffie Arabica koffie uit Ethiopië heel anders dan Robusta koffie uit Indonesië.

3. Cup in drievoud

Koffiebranderijen organiseren regelmatig cuppingsessies. Woon ze bij, want koffie in drievoud proeven is een uitstekende manier om de smaakpapillen te trainen. Het werkt als volgt: twee bekers worden gevuld met identieke koffie, de derde wijkt af en moet je eruit vissen. Hoe meer gelijkenis, hoe moeilijker het wordt. Cup je thuis, dan kun je spelen met verschillende variëteiten, verwerkingsmethoden, brandingen en zelfs monsters van verschillende lots op dezelfde plantage.

4. Proef blind

Door je ogen te sluiten, ben je 100% aangewezen op reuk- en smaakzintuigen. Hierdoor leer je om je beter op je neus en tong te concentreren.

5. Probeer nieuwe fruit- en groentesoorten

Om een goede cupper te worden, is het belangrijk dat je bekend raakt met een scala aan smaken. Fruittonen komen het meest voor in koffie. Ga eens naar de exotische supermarkt en koop een keer fruit dat je nog nooit eerder hebt geproefd, zoals een cactusvijg, boeddha’s hand of mangosteen. En proef en ruik heel bewust aan alles wat je eet of drinkt. Hierdoor herken je verschillende aroma’s steeds makkelijker en sla je ze op.

6. Let op je voeding

Gewenning aan uitvergrote smaken – zoals smaakversterkers in voeding, maar ook roken – maken het lastig om de subtiele aroma’s in natuurlijke producten als koffie te proeven. Wil je echt goed leren proeven, let dan goed op wat je eet en drinkt en stop met roken.

koffie leren proeven7. Gebruik een smaakwiel

Soms herken je de smaak of geur, maar kun je niet op het juiste verwoording komen. In zo’n geval kan een flavour wheel helpen. Smaakwielen werken als volgt: je begint bij de binnenste ring: de basistonen. Dit zijn meestal de duidelijk herkenbare aroma’s zoals bloemen, fruit en kruiden. Heb je die onder de knie, dan schuif je een ring naar buiten. Bij fruit krijg je dan bijvoorbeeld bessen, gedroogde vruchten en citrus. Wanneer je hierin een keuze gemaakt hebt, ga je weer een ring naar buiten. Er zijn verschillende aromawielen voor koffie die je kunt gebruiken.

Een andere tool voor koffieprofessionals is The Aroma Kit Coffee Flavour Map T100. Die bevat aroma’s die honderd algemene koffiesmaken vertegenwoordigen, ongelooflijk handig voor mensen die hun smaak willen ontwikkelen. Sterker nog, er is zelfs een World Aromaster Championship waarin koffieprofessionals wedijveren om de verschillende geuren zo nauwkeurig mogelijk te benoemen. De kit ontwikkelt niet alleen je vermogen om verschillende smaken te onderscheiden, maar het helpt ook met het kalibreren van je zintuigen.

8. Associeer

Waar ben je als je iets ruikt? Locatie kan helpen, vooral om geuren te duiden in woorden. Het kan zijn dat je bij de geur van dennennaalden niet aan een bos denkt, maar aan het toilet!

9. Cup 2 uur na óf voor een maaltijd

Wist je dat je op verschillende momenten van de dag hetzelfde aroma anders ervaart? Als je trek hebt, ruik en proef je veel beter dan wanneer je net gegeten hebt. Niet gek, want vroeger hadden we onze neus hard nodig als we op zoek moesten naar voedsel. Zoals bij veel zoogdieren was onze neus daarbij van groot belang. Het meest neutraal ruik je twee uur na een maaltijd en twee uur voor de volgende.

10. Volg een opleiding om te leren proeven

Een goede docent kan je enorm helpen bij het trainen van je neus en tong. Hij of zij kan je wijzen op de aanwezige aroma’s, waardoor het voor jou een stuk makkelijker wordt om ze te herkennen. Daarnaast heb je ook veel aan het sparren met mede-cursisten. Koffietrainingen liggen voor de hand, maar ook het volgen van een wijnopleiding kan buitengewoon zinnig zijn om te leren proeven.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.