Borgman Borgman | Leiden

Borgman Borgman | Leiden
12/11/2020 de redactie
In gespot, koffie, leiden, NS, thee
  • Borgman Borgman
  • Borgman Borgman
  • Borgman Borgman

Acht jaar geleden vestigde familie Borgman – vader Rien, moeder Yvon en zoon Tom – op de Nieuwe Rijn in hartje centrum Leiden een kleine koffiebranderij. Alleen zoon Tom had ervaring in de horeca, maar met een gezamenlijke koffie-interesse, meeloopdagen bij branderij BOON in Den Haag en verschillende trainingen zijn de ‘Borgmanners’ inmiddels doorgewinterde koffiebranders. De familie is de afgelopen jaren uitgegroeid met vaste medewerkers, die in een minimalistisch Scandinavisch interieur koffie branden en serveren. 

Koffie op één

Bij Borgman staat één ding voorop: iedereen moet kunnen genieten van fantastische koffie. Elke koffie die bij de branderij binnenkomt, moet daarom zo goed mogelijk tot zijn recht komen tijdens de branding. “Om alle smaken optimaal te benutten, maken we voor iedere koffie een ander brandprofiel.” Voor eigen gebruik zijn dat single origins uit bijvoorbeeld Costa Rica, Ethiopië en Myanmar. Voor vijf andere horecazaken in Leiden en particulieren branden ze ook een espresso-huisblend met Brazilië, Costa Rica en Guatemala. De groene koffiebonen kopen ze grotendeels in bij de Amsterdamse importeur The Coffee Quest. “Zij zetten zich in voor een transparante koffieketen en een eerlijke prijs voor de koffieboer”, vertellen Rien en Tom. 

Lokaal

Naast zelfgebrande koffie, kun je bij Borgman Borgman terecht voor een kleine ontbijt- en lunchkaart waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale producten. “Kwaliteit is voor ons het belangrijkste”, benadrukken de mannen. “We proberen zoveel mogelijk lokaal in te kopen. Zo komt het brood van een ‘Leidse’ Franse bakker Mamie Gourmande, het fruit van de markt, vleeswaren van de plaatselijke slagerij Van der Zon en onze bevriende patissier Emma maakt een deel van onze zoetigheden: de meest geweldige worteltaart en een ginger caramel crunch.”

borgman borgman leidenSlimme Clover

Sinds kort staat op de strakke bar het Clover-alles-in-een-betaalsysteem van EMS. De ouderwetse grote kassa werd vervangen door de Clover. Een verademing: “Het scheelt veel ruimte op de bar en bovendien tijd. Clover is een klein compact systeem: het is zowel pinautomaat als kassa. Extra apparatuur is daarmee overbodig.” Ook voor de administratie is Clover de uitkomst voor Borgman. “Zodra je inlogt in het online dashboard zie je in een overzicht alles wat je nodig hebt. We kunnen de voorraad beheren, nieuwe producten toevoegen of veranderen en zelfs de uren van werknemers registreren.”

 

 

 


Espressomachine: La Marzocco Linea
Brander: Giesen W6
Molen: Mazzer Kony Electric
Waterfilter: Claris
Koffie: wisselende single origins uit bijvoorbeeld Costa Rica, Colombia, Brazilië, Myanmar, Ethiopië
Melk: Arla, volle melk
Plantaardige drank: Oatly haverdrank
Thee: Hot Soup 

Dit artikel bevat gesponsorde elementen. 


Borgman Borgman
Nieuwe Rijn 41
Leiden

27 Shares
Share27
Pin