Huehuetenango
Illustratie: Maren Bruin

Huehuetenango: de erkende koffieregio in Guatemala

Specialty coffee uit Guatemala behoort tot de smaakvolste, meest genuanceerde koffie te wereld. Goed voor 40% van de landbouwexport is het een belangrijk gewas voor de bijna 4 miljoen mensen, die betrokken zijn bij de koffieteelt. Huehuetenango is door zijn koffie met voortreffelijk smaakprofiel een van de best erkende koffieregio’s.

Guatemala: Huehuetenango

Huehuetenango ligt in het noordwesten van Guatemala. Het grenst aan het Mexicaanse Chiapas in het noorden en westen, aan de El Quiché-regio in het oosten en ten zuiden ligt Totonicapán, Quetzaltenango en San Marcos. Waar Antigua van oudsher de gewildste regio van Guatemala is, groeit het steeds populairdere Huehuetenango uit tot de go-to-regio voor Guatemalteekse koffie. Lokale plantages stelen ook bij kwaliteitscompetities de show, zoals bij de Cup of Excellence (COE). Onder andere Finca El Injerto, een van de meest bekroonde plantages in Guatemala, scoort jaar na jaar top.

Landschap

Huehuetenango is een van de drie koffiegebieden in Guatemala zonder vulkanen. Koffie wordt hier meestal verbouwd in de uitlopers van de Sierra de los Cuchumatanes. Zo bevinden plantages zich op hoogtes variërend van 1.500 tot 2.000 meter boven zeeniveau. De hoogteverschillen voorzien in een breed scala aan microklimaten, die een voortreffelijke variëteit aan koffie produceren.

Klimaat

Er valt jaarlijks ongeveer 1.200 tot 1.400 millimeter regen in de regio en de gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 20 en 24 graden Celsius. De droge, hete winden die vanuit de Tehuantepec- vlakte in Mexico komen binnenwaaien, beschermen de regio tegen vorst en maken koffieteelt mogelijk tot 2000 meter boven zeeniveau.

Plantages

Maar liefst 75% van de mensen in Huehuetenango is van inheemse Maya-afkomst. De grootste etnische groep zijn de Mam, wiens geschiedenis in de regio teruggaat tot het jaar 200. Plantages zijn doorgaans klein, gemiddeld ongeveer een halve hectare. Ze zijn gebouwd op kalkstenen bodems en 98% van de koffie in Guatemala wordt in de schaduw van Inga-bomen gekweekt. Veel boeren zijn lid van coöperaties, die aandacht voor kwaliteit en collectieve actie bevorderen. Veel coöperaties ondersteunen vrouwelijke producenten via groepen, die zich richten op kwaliteitsverbetering, empowerment en meer. Vrouwelijke leden zijn in toenemende mate in staat hun koffie te verkopen als ‘door vrouwen geteelde’ koffie, waardoor ze hun product kunnen differentiëren en premiums kunnen behalen.

Oogst

De oogst loopt meestal van januari tot april. In veel andere regio’s verkopen veel kleinschalige producenten hun koffie als kers, maar in Huehuetenango verwerkt de overgrote meerderheid van de producenten de kers liever op hun eigen boerderij. Hun verwerkingsmethoden zijn kleinschalig en ambachtelijk. Koffiebessen worden geselecteerd op kleur om ervoor te zorgen dat alleen rijpe, rode kersen worden verwerkt. De koffiebessen worden meestal ondergedompeld in water om ondergewicht of beschadigde kersen te verwijderen, waarna ze in tanks of emmers fermenteren. Na de fermentatie wordt de koffie gewassen in schoon water. Soms worden de bonen nog gesorteerd op grade om de dichtheid te bepalen. De bonen worden daarna meestal op terrassen te drogen gelegd en vaak gedraaid met harken om een gelijkmatig proces te garanderen. Soms worden de bonen gedroogd in een mechanische droger, vooral als het weer niet meewerkt.

Variëteiten & smaakprofiel

De meest voorkomende soorten in Huehuetenango zijn caturra, catuai en bourbon. Ze worden gewaardeerd om hun intense aciditeit met een volle body en aangename wijntonen.

 

Dit artikel werd geschreven door Sucafina Specialtyeen toonaangevende groenekoffie-importeur met oog voor duurzaamheid. Zij helpen koffiebranderijen bij het vinden van de juiste koffie voor elke kwaliteit en elk budget.

 


koffieTcacao 42

Nog meer kennis van koffie, thee en cacao op doen? In het lentenummer koffieTcacao 42 geven we praktische tips om je koffie lekker (en) vers te houden. Want wist je dat er zoiets is als ‘te vers’? Ook reis je met ons mee naar West-Oeganda, waar Opmeer Reports bean-to-bar chocolademaker Latitude Craft Chocolate bezoekt.

koffieTcacao 42

BESTEL JOUW EDITIE HIER

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 43 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT