KTC CITYTRIP: MEXICO-STAD
© Ricky Florack

KTC CITYTRIP: MEXICO-STAD

Mexico-stad, ook wel cdmx genoemd, is een indrukwekkende stad met 23 miljoen inwoners. na parijs beschikt deze metropool over de meeste musea. Iedere wijk staat bol van de kunst, architectuur, historie en gastronomie. Reden genoeg om voor #ktc26 de stad te verkennen en drie hotspots uit de ktc citytrip met je te delen. Enjoy!

Café Avellaneda

Mexico-Stad telt zoals verwacht ontelbaar veel koffiebars om te ontdekken, maar als je koffie drinken wilt combineren met cultuur snuiven in de wijk Coyoacán dan ga je naar Casa del Pan of Fonda el Morral, waar je een lekker hapje kunt eten om vervolgens de avond in stijl af te sluiten bij koffiebar Café Avellaneda. Mensen staan en zitten hier, binnen maar ook buiten, gezellig te praten onder het genot van een koffie. Barista Carlos zet voor ons een espresso met de suggestie van de week: 20 gram pluma hidalgo natural van producent Enrique Lopez van finca Chelin uit Oaxaca. Geserveerd in prachtig keramiek drinkt dit mooie shot met tonen van honing, granola en geroosterd brood heel fijn weg. Tref je Carlos, dan weet hij je ook van alles te vertellen over de gezamenlijke ambities van Avellaneda en branderij Café con Jiribilla. “Sommige koffieboeren telen en verwerken al generatie op generatie op dezelfde wijze hun koffies. En hoezeer we tradities ook waarderen, is het om de toekomst te verzekeren belangrijk dat onze koffieboeren blijven innoveren. Zowel Café Avellaneda en branderij Café con Jiribilla proberen ze daarin aan te moedigen.” Als afsluiter bestel je bij Avellaneda een juanito: een espresso- blend van het huis met tonic, dille en tamarinde als opvallende Mexicaanse smaakmaker.

Shaktea

Shaktea in de rustige, chique wijk Condesa behoort tot het handjevol theehuizen in Mexico-Stad dat alles uit de kast trekt om de Mexicaan aan de thee te krijgen. Historisch gezien heerst er geen theecultuur in Mexico. In 2014 opende Fernando Gaitan de deuren van zijn Aziatisch-ogende theezaak om daar verandering in te brengen. Bij Shaktea verwelkomt de geur van wierook de bezoekers. De zaak is verdeeld in twee delen, met voorin de theebar en achterin een sfeervolle lounge om rustig thee te drinken, te mediteren of te werken. De aardige Pauline bereidt een bai mu dan, een witte thee, die ook luistert naar de naam white peony. “We bereiden hier te allen tijde thee op traditionele Chinese wijze voor het oog van de gast. Zo laten we het publiek kennismaken met de Chinese theecultuur.”
Zodra Fernando arriveert, vertelt hij in geuren en kleuren hoe hij in 2009 zijn goede baan bij de overheid opgaf voor een theestudie in Azië. “In Mexico bestond zoiets destijds helemaal niet. Ik heb uiteindelijk in Tibet, India, Japan en Sri Lanka gewoond om me te laten onderwijzen in thee. Daar kwam ik ook in aanraking met yoga, meditatie en het taoïsme, wat me spiritueel gezien veel heeft gebracht.” Inmiddels is Fernando bijna een wandelende thee-encyclopedie en deelt hij zijn kennis sinds 2016 met liefhebbers en professionals aan zijn Académia Mexicana de Té. Daarnaast verzorgt Shaktea teapairings voor restaurants als Banneton van chef-kok Carlos Guillén. Minstens zo indrukwekkend vinden we het dikke pak pu’er uit 1997 dat Fernando tevoorschijn tovert. Het is prachtig om te zien hoe hij deze vintage thee op ceremoniële wijze, bijna meditatief en met volledige aandacht, zet. De smaak is zo karakteristiek. Het meesterschap waarmee de thee is gezet, is te proeven.

 


BESTEL #KTC26 MET HELE CITYTRIP NU: HIER


El Moro

Wie wel een kop choco lust en bekend is met de originele verse Spaanse churros con chocolate, kan in Mexico-Stad een zoet vergelijkend warenonderzoek doen. Daarvoor ga je naar El Moro, de originele churreria van CDMX. De vestiging in Condesa huist in een statig hoekpand, waar frisse witte tegels met blauwe accenten aan de muur direct in het oog springen. Het doet aan als een mix tussen een slager, ijssalon en tapasbar. Knapperige churros, al dan niet met kaneelsuiker, komen hier aan de lopende band de keuken uit. In combinatie met een kop dikke chocolade is dit de droom van iedere zoetekauw. El Moro’s originele eigenaar, de Spanjaard Francisco Iriarte, kwam in de jaren 30 naar Mexico en ontdekte een gat in de markt met zijn Spaanse churros. Het kleine straatkarretje maakte plaats voor vier vestigingen en inmiddels zijn de churros van El Moro een echte Mexico-Stad classic.

 

Cityguide Mexico-Stad

Mexico-Stad is immens groot, levendig, bijzonder en hartverwarmend: er is zoveel smaak, ambitie, trots, traditie en creativiteit te proeven in de producten én in de gesprekken met de ondernemers. Gegarandeerd dat je hier terug wil komen om meer te ontdekken! En als je dat doet, raadpleeg dan zeker deze KTC cityguide voor meer goede koffie, thee- en cacao-adressen:

KOFFIE
Alma Negra Café
Av. Universidad 420-A, Narvarte Poniente
Moderne specialty coffee-bar in het zuiden van de stad met goede online shop met alles voor de echte koffieliefhebber.
almanegracafe.mx
Blend Station
Av. Tamaulipas 60, HipódromoCafé
Blend Station is een relatief nieuwe specialty coffee-bar met een eigen branderij in Condesa. Wie houdt van een breed aanbod kan hier zijn hart ophalen.
blendstation.com.mx
Buna
Orizaba 42, Roma Nte
buna.mx
Café Avellaneda
Higuera 40-A, Del Carmen
facebook.com/Avellanedakf
Café Dosis
Av. Alvaro Obregon 23, local B, Roma Nte
dosiscafe.com
Café el Jarocho
Cuauhtémoc 134, Del Carmen
cafeeljarocho.com.mx
Café Passmar
Calle Adolfo Prieto s/n Local 237, Del Valle
Uitgebreid café, barista-opleidingscentrum en branderij voorzien van een grote Giesen te midden van een lokale markt in volkswijk Del Valle.
cafepassmar.com
Cardinal Casa de Café
Córdoba 132, Roma Nte
casacardinal.mx
Cucurucho
Tonalá 183, Roma Nte
cucuruchocafe.com
Espresso de Media Noche
Fernando Montes de Oca 64, Condesa
Chemex, Kalita of Aeropress, de filterkoffiekeuze is reuze in dit industrieel, doch sfeervol ingerichte café in Condesa.
espressodemedianoche.mx

Gradios Deli-Café
Luis Moya 115, Colonia Centro
gradiosdelicafe.com
Memorias de un Barista
Frontera 83, Roma Nte
memoriasdeunbarista.com
Quentin
Av. Álvaro Obregón 64, Roma Nte.
Hippe espressobar in Roma Norte, die elke dag van 8.00 tot maar liefst 22.00 geopend is en ook maandabonnementen aanbiedt voor de eigen gebrande, kleurrijk verpakte koffie.
quentin.mx
THEE
Shaktea
Culiacan 52, Hipódromo
shaktea.com.mx
Tomás Casa Editora de Té
Av. Tamaulipas 66, Hipódromo
tomas.mx
CHOCOLADE
Casa Bosques
Córdoba 25, Roma Nte.
casabosques.net
El Moro
Av Michoacán 27, Hipódromo
Om El Moro te combineren met een luxe shopping-ervaring ga je naar de vestiging in het Palacio del Hierro in de chique wijk Polanco.
elmoro.mx
Le Caméléon Chocolates
Eje 2A Sur (Manuel Payno) 87, Obrera, Cuauhtémoc
lomejordelchocolate.com
Sucr’elle Chocolateria
Hegel 342, Polanco, Polanco V Secc
Woon óf verblijf je in La Roma, Condesa, Polanco, Lomas of Altavista, dan bezorgt nieuwkomer Sucr’elle Chocolateria haar oogstrelende passievruchttruffels of gekleurde pralinebollen met onder andere koffie erin verwerkt bij je. Mooi cadeau!
sucrellechocolates.com

Tout Chocolat
Avenida Amsterdam 154, Cuauhtémoc, Hipódromo
Condesa is de chocoladehemel van Mexico-Stad en het in een hoekpand gevestigde Tout Chocolat mag zeker niet ontbreken op je lijstje. In tegenstelling tot andere chocoladewinels gebruikt Tout Chocolat naast cacao van eigen bodem ook cacao uit Bolivia, Venezuela en Ecaudor.
facebook.com/ToutChocolatMX
Que Bo
Isabel la Católica 30 local 15-16, Cuauhtémoc, Historisch Centrum
Met meerdere vestigingen is Que Bo, waar chocolatier José Ramón Castillo de scepter zwaait, een begrip in Mexico-Stad. Neem zeker een doosje van Que Bo’s goddelijke creaties, gemaakt met Mexicaanse cacao uit Tabasco en Chiapas, mee naar huis.
quebo.com.mx
ETEN
Banneton Bistro
La Quemada 9, Benito Juárez
Toegankelijke, gezellige bistro met een wekelijks wisselend menu, bereid door toegewijd chef Carlos Guillén.
facebook.com/bannetonmx
Casa del Pan
Av México 25-B, Del Carmen
Gemoedelijke bakkerij en restaurant. Vers, vegan/vegetarisch, lokale producten. Warme en koude gerechten, al dan niet met huisgemaakt brood.
casadelpan.com
Dietrich Roma
Coahuila 65, 06700Roma Nte.
Voor een chique (koffie-)cocktail ga je naar Dietrich Roma, gevestigd in een glansrijk herenhuis uit de vorige eeuw.
dietrich.com.mx
Fonda el Morral
Ignacio Allende 2, Del Carmen
Zowel locals als toeristen eten graag op deze iconische plek. Bestel een echte café de olla, of iets sterkers natuurlijk.
facebook.com/Fonda-El-Morral

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 43 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT