Liberia maakt groeispurt binnen cacaosector

Lange tijd genoot Liberiaanse cacao vanwege de inconsistente kwaliteit internationaal een slechte reputatie en bleef het West-Afrikaanse land achter op buurlanden Ivoorkust en Ghana. Met hulp en coaching vanuit Nederland heeft Liberia in de afgelopen drie jaar stappen gezet om de lokale cacao op de kaart te zetten.

In 2018 reisde een cacao-expert van het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI) af naar Liberia, waar hij een tiental bedrijven bezocht, die zouden kunnen profiteren van coaching en praktische hulp voor het bevorderen van de cacao-export. Als chocoladeconnaisseur en mede-eigenaar van Chocoa, Jack Steijn, deelde hij zijn ervaringen van de reis uitgebreid in koffieTcacao #33. Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en spraken we onlangs met Anne-Marie Roorda, programmamanager bij het CBI, over de successen die Liberia heeft geboekt, de uitdagingen waar het land tegenaan loopt en de toekomst van de Liberiaanse cacao-industrie. 

Cacaoproject Liberia

In 2018 stelde het CBI zichzelf in dit project het ambitieuze doel om zeventien bedrijven in Liberia en Sierra Leone te begeleiden naar onder andere een verbetering van de cacaoteelt en kwaliteit van de cacaoboon, een importeurs-netwerk, hulp met marketing en verpakking en het binnenhalen van financiële steun. Dat dit doel in de huidige tijd en met de lokale uitdagingen in West-Afrika misschien een beetje té ambitieus was, werd vrij snel duidelijk, zegt Anne-Marie. “Het bleek niet effectief om tien bedrijven tegelijk te coachen. Daarom hebben we besloten, in de lijn van de Sustainable Market Transformation strategie, de focus te verleggen naar drie frontrunners, die we eigenlijk klaarstomen als voorbeeld voor andere MKB-cacaobedrijven in Liberia.”De drie bedrijven waar het CBI sinds drie jaar nauw mee samenwerkt zijn Atlantic Cocoa Processing & Exporting Company, Liberation Cocoa en Liberia Cocoa Cooperation

Verwachtingen en tegenslagen 

Voor een land met zeer vruchtbare grond en een optimaal klimaat voor cacaoteelt, bleek het toch moeilijker dan verwacht om de sector te ontwikkelen. Liberia heeft historisch gezien niet veel gedaan om de waarde of het volume van de cacao-export te verbeteren, waardoor cacao altijd een lage commerciële waarde had. Door veel illegale cross border trade komt de traceerbaarheid en betrouwbaarheid van het product in het gevaar. Liberiaanse cacaobonen worden de grens over gesmokkeld en vanuit andere landen verkocht voor de hoogst mogelijke prijs. De cacao is niet meer traceerbaar; niemand weet op welke plantage hij is verbouwd. Dit werkt diefstal in de hand. Bovendien kun je daardoor geen garanties geven over de certificering wat betreft organische landbouw/ eerlijke arbeid. Daarnaast worden er cacao-variëteiten uit Ivoorkust en Ghana geïntroduceerd in Liberia. Dat is in principe legaal, maar heeft nadelige gevolgen omdat deze variëteiten ziektes met zich meebrengen. 

Die illegale handel is ook funest voor Liberiaanse inkomsten, want die zien niks van dat geld terug. De overheid heeft moeite deze export te handhaven. De zwakke institutionele omgeving in Liberia bleek één van de moeilijkste uitdagingen voor het CBI. Politici in het West-Afrikaanse land zijn erg gevoelig voor omkoping doordat de lonen zo laag zijn. Liberia is één van de minst ontwikkelde landen ter wereld en educatie is slecht, al dan niet afwezig. In de reisreportage in KTC #33 vertelt Jack ook al over de problematiek door het gebrek aan een infrastructuur, waardoor de export van cacao onderhevig is aan weersomstandigheden. In het regenseizoen zijn de wegen zo modderig dat het überhaupt niet mogelijk is om te reizen, laat staan cacao te vervoeren. Daarbovenop hielp de pandemie de afgelopen twee jaar niet mee. Hierdoor kon het CBI niet naar Liberia reizen, waardoor al het contact met de bedrijven digitaal moest. In een land als Liberia met slechte internet connecties was dat, zacht gezegd, een uitdaging. 

Successen

Inmiddels komen er langzaamaan belangrijke veranderingen op gang, vertelt Anne-Marie.  “We proberen langzaam maar zeker een track record op te bouwen met de bedrijven die we coachen, zodat geïnteresseerde partijen kunnen zien wat voor prachtige en heerlijke cacao er uit Liberia komt.” Dit begint zijn vruchten af te werpen. Onafhankelijke bean-to-bar-chocolademakers en importeurs weten de drie Liberiaanse front-runners steeds vaker zelf te vinden. Er werden ook National Organization Committees (NOC) opgezet, die nodig zijn om mee te kunnen doen aan Cocoa of Excellence. En net voor Chocoa 2021 lanceerde de Liberia Cocao Cooperation hun eerste chocoladereep en in december van dat jaar behaalde de Atlantic Cacao Processing & Exporting Company hun organic certification.

Cacao Liberia

Toekomst

Het CBI zet zich het komende jaar nog volop in op het intensief begeleiden van de drie frontrunners. Samen met Liberia Cocoa Corporation zijn ze bezig het opzetten van een Quality Lab, waar cacaoproducten kwaliteits-assessments van hun cacao kunnen doen. Op dit moment moeten Liberiaanse cacaoboeren daar namelijk voor naar Ghana. Deze service kan LCC vervolgens ook aanbieden aan andere cacaobedrijven. Aan de hand van deze kwaliteits-assessments kunnen boeren gerichter samples sturen naar importeurs uit Europa. Daarnaast helpt het CBI de overheid om een protocol vastgelegd te krijgen voor de export van organic certified producten. Op dit moment bestaat dat nog niet, waardoor er bij de haven geen duidelijke richtlijnen worden gevolgd en organic cacao vaak niet als organic aankomt bij de plaats van bestemming. Hierdoor verliest de boer al zijn winst. Met protocollen wordt ervoor gezorgd dat de cacao tijdens de export in goede staat blijft en de boer uiteindelijk een hogere prijs krijgt. 


Land van vrije slaven
Liberia werd gesticht door vrijgelaten Amerikaanse slaven, die wilden terugkeren naar hun continent van oorsprong. Het land werd in 1847 de eerste onafhankelijke republiek op het continent, met een op de VS geïnspireerde grondwet. De hoofdstad Monrovia is vernoemd naar de Amerikaanse president Monroe. De oorspronkelijke bewoners van het gebied zaten bepaald niet te wachten op nieuwe buren en verzetten zich stevig. Dat de nieuwelingen zichzelf lange tijd de belangrijke functies toe bedeelden en de oorspronkelijke bewoners als tweederangsburgers behandelden, speelde een rol bij het uitbreken van de burgeroorlogen in de vorige eeuw. Net als de natuurlijke rijkdommen van het land, vooral mineralen en edelstenen, waar andere mogendheden best wel in geïnteresseerd waren.


Handel, geen hulp
Het CBI ondersteunt bedrijven in ontwikkelingslanden wereldwijd bij het exporteren naar de Europese markt. Dit project richt zich op cacaobedrijven en coöperaties in Liberia en Sierra Leone, en wordt uitgevoerd in samenwerking met het International Trade Centre, andere samenwerkingspartners zoals WHH, en een agentschap van de Verenigde Naties en de Wereldhandelsorganisatie. Ook in Centraal-Amerika ondersteunt CBI momenteel de cacaosector. 


Lees hier meer over project Liberia.  

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 43 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT