LOKALE SOJA VOOR ALPRO

LOKALE SOJA VOOR ALPRO
08/10/2018 de redactie
In koffie, product
lokale soja

BRUINACHTIGE PLANTEN MET EEN RAMMELENDE BOON. JE KUNT ZE TEGENWOORDIG ZOMAAR TEGENKOMEN OP HET VELD BIJ DE LOKALE BOER. SINDS EEN AANTAL JAAR VERBOUWEN STEEDS MEER NEDERLANDSE BOEREN DE SOJABOON. MET ALPRO GINGEN WE OP BEZOEK BIJ BOER JAN IN HOOG SOEREN, DIE SINDS 2015 SOJA VOOR HET BEDRIJF IN PLANTAARDIGE PRODUCTEN PRODUCEERT. GEWOON OP EIGEN BODEM.

Waar sojadrank 30 jaar geleden alleen bekend was bij mensen met allergieën of een speciaal dieet, is het nu een populair product bij de steeds meer bewust wordende consument. Alpro is daar blij mee, want dit Belgische bedrijf is al sinds 1980 bezig met het verspreiden van het soja-evangelie. Met succes. Vandaag de dag heeft Alpro een groot assortiment met niet alleen soja-, maar ook amandel-, kokos-, en haverdranken. En dan hebben we het niet eens over variaties op ijs, kwark, of yoghurt. Het motto: drink (en eet) gezond en milieubewust! Soja is daarbij het uitgelezen gewas, omdat het vol met proteïne zit en steeds milieubewuster geteeld kan worden. Je drinkt met soja namelijk een product dat steeds vaker lokaal geproduceerd kan worden.

Lokale soja
Alpro startte in 2015 een project met ongeveer 50 landbouwers in Nederland om soja lokaal te produceren. Twee jaar later resulteerde dat in 350 hectare grond met sojaplanten. Boer Jan wordt met 3.5 hectare als een ‘klein veld’ bestempeld. Om een idee te krijgen van hoe ‘klein’ dat is: 3.5 hectare staat gelijk aan 10.000 kilo droge sojabonen en dat staat weer gelijk aan 100.000 liter sojadrink. Daar kun je toch aardig wat literpakken van maken!

Toch is soja een klein gewas in Nederland. Tot nu toe levert het niet genoeg op voor Alpro om enkel van eigen bodem te gebruiken, maar het merk ziet kansen. Met grote voorbeeld Frankrijk, waar Alpro’s drink al voor 100 procent wordt gemaakt van Franse sojabonen. In Nederland wordt nu 60 procent uit Europa en 40 procent uit Canada gehaald. Soja wordt veel verbouwd in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië, maar hier wil Alpro geen gebruik van maken. De meeste bonen die hiervandaan komen, zijn niet gegarandeerd GMO-vrij (genetisch gemanipuleerde organismen) en gaan vaak als veevoer naar de veeteelt.

Perfect rotatiegewas
Bovendien blijft de meest ideale situatie: zoveel mogelijk lokaal produceren. Dit is voor de Nederlandse boer overigens ook geen slecht idee. Soja maakt de grond waarin hij staat namelijk gezond. Door middel van goede bacteriën die samen met het zaadje van de sojaplant de grond ingaan, maakt de plant veel stikstof aan. Dit is positief voor de soja zelf, maar na het oogsten laat de plant ook nog stikstof achter, als cadeautje voor de grond. Dat is fijn voor het gewas dat na de sojaplant gezaaid gaat worden. Soja is daarom een perfect rotatiegewas naast andere hoofdgewassen.

Van sojaboon naar sojadrink
KTC ging niet alleen het sojaveld in, ook kregen we de Alpro koffiespecials te proeven, gezet door voormalig Nederlands baristakampioen Merijn Gijsbers. We proefden de Alpro ‘For Professionals’ in vier varianten: soja, amandel, kokosnoot en, de nieuwste variant, haver. Al deze dranken zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in koffie en zijn goed opschuimbaar. Nu kun je denken: al die verschillende varianten, is dat niet verwarrend op de werkvloer? Daar hebben ze bij Alpro ook over nagedacht. Speciaal voor de barista heeft elke variant een eigen kleur handvat voor de opschuimkan. Opschuimen maar!

Tekst en fotografie Marlon Velvis

28 Shares
Share28
Pin