Hoe zet je de perfecte espresso – KTC university

Het Italiaanse Nationale Espresso Instituut is er helder over: ‘Neem 7 gram koffie, pers er met 9 bar druk water doorheen van 88ºC en haal er in 25 seconden 25 milliliter espresso uit. Voilà: de perfecte espresso. In de praktijk blijkt dat er meer wegen naar Rome leiden. Thuisbarista’s Frans Goddijn en Jan van der Weel gingen voor KTC op onderzoek uit.

Hunker je na het lezen van het artikel naar nog meer informatie dan vindt je hier de tabel met alle metingen en bevindingen. Lees, leer en experimenteer!

 

KoffiebarHoeveelheid gemalen koffieGewicht koffieTijd in secondenTDSToninoMondgevoel & SmaakKoffie en branding
La Boutique del Caffè Torrefazione19,1 gram44,3 gram25897 Licht gebrande koffieLage tot medium body. Pittig en uitdagend. Frisse nasmaakRoma blend: 100% arabica
Trakteren20,2 gram33,3 gram299,287 Medium roastDik mondgevoel, mooie zoetheid, complexe balans tussen zoetheid en zurenHouseblend, deze bestaat altijd uit 50% Afrika, 25% Midden-Amerika, 25% Zui-Amerika
Scandinavian Embassy18,5 gram43,5 gram30897 Licht gebrande koffieTyperend voor deze espresso is de bloemigheid en de medium tot lichte body.Coffee Collective Espresso: 60% El Desarollo, Colombia, 40 % Kieni AA, Kenia
Caffènation18,0 gram36,5 gram358,5110 Zeer licht gebrande koffieMooi mondgevoel, gehele smaakpalet wordt geagiteerdMr. LGB Summer 2: ⅓ Costa Rica tarrazu finca zapotal, ⅔ Guatamala huehuetenago, Special reserve lot 2
Bocca18,3 gram39 gram278,391 Medium roastMedium body. Fris met smaken van rood fruit.Bocca: Ethiopië Suko Quoto,,Licht tot medium gebrande koffie

NB: de genoteerde receptuur is een momentopname van de werkwijze op de dag dat wij langskwamen. Bij bonen die verser zijn kan de werkwijze anders zijn en bij bonen uit verschillende landen is er ook een andere aanpak mogelijk.

 

Lees hele artikel over de perfecte espresso in KTC17.
Verkrijgbaar bij tijdschriftspeciaalzaken in NL en BE en bij 75 Albert Heijns.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 44

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT