Recept: Japanse Castella cake met matcha

Recept: Japanse Castella cake met matcha
17/05/2022 koffieTcacao
In recepten, thee, transfer

MAORI MUROTA, AUTEUR VAN DE SUCCESTITEL RECEPTEN UIT TOKYO, BRENGT MET AUTHENTIEK JAPAN THUIS HONDERD RECEPTEN, TECHNIEKEN EN KOOKTIPS UIT HET VERRE OOSTEN NAAR JOUW KEUKEN. VAN HOE JE ZELF UDONNOEDELS, RAMEN EN GYOZADEEG MAAKT TOT DE BASIS VAN FERMENTEREN. UITERAARD MET EEN GLANSROLLETJE VOOR THEE, ZOALS IN DIT RECEPT VOOR JAPANSE CASTELLA CAKE MET MATCHA. 


Recept Japanse Castella

Voor 6 personen

VOORBEREIDING

40 min / Bereiding: 1 uur / Rusten: 2 dagen

INGREDIËNTEN

2 el grove bruine suiker / 4 eieren / 95 g (blonde) rietsuiker / 2 el honing / 2 el mirin / 110 g witte T65-bloem / 4 el matchapoeder


Authentiek Japan Thuis

BEREIDING

  • Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier en strooi bruine suiker over de bodem.
  • Meng in een grote kom de eieren en de rietsuiker. Zet de kom in een bak met water van 60°C en klop het eimengsel met de handmixer op lage snelheid. Neem de kom uit het water als het eimengsel warm is (40 tot 42°C). Klop het mengsel dan op hoge snelheid wit en stijf tot je zachte pieken kunt trekken, die weer omvallen als linten.
  • Zet een tweede kom in een bak met warm water. Roer daarin de honing en de mirin door elkaar. Doe het honingmengsel bij het eimengsel en klop het er op hoge snelheid 1 minuut door. Zeef de bloem en de matcha erbij en klop ze er in 1 minuut op lage snelheid door.
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Stort het beslag in de bakvorm. Tik tegen de vorm en haal een spatel door het beslag om er eventuele luchtbelletjes uit te halen. Zet de vorm in de oven en bak de cake 15 minuten op 170°C. Verlaag de temperatuur tot 140°C en bak de cake nog 40 tot 45 minuten. Neem de vorm uit de oven en tik er een paar keer mee op je werkvlak zodat de castella niet inzakt.
  • Bedek de cake met plasticfolie en leg er dan een plank of bord op. Haal de cake uit de vorm door hem met bord en al om te keren en wikkel hem meteen in plasticfolie. Laat de cake 1 dag op kamertemperatuur rusten en daarna 1 dag in de koelkast. Zo krijgt de castella zijn vochtige en zachte textuur krijgt.
  • Snijd voor het serveren de castella doormidden en daarna in plakjes van 3 cm.

Benieuwd naar meer? In koffieTcacao #42 vind je vier recepten uit Authentiek Japan Thuis.

 

Meer leuke recepten, bij jou op de deurmat?
Bekijk ons magazine!

38 Shares
Share38
Pin