Wisselcolumn Wendelien van Bunnik: door de mand

Wisselcolumn Wendelien van Bunnik: door de mand
13/10/2019 de redactie
In koffie
wendelien van bunnik

KTC MAGAZINE VRAAGT ELK NUMMER EEN PROFESSIONAL UIT DE KOFFIE-, THEE-, OF CACAOBRANCHE OM ZIJN OF HAAR GEDACHTEN MET ONS TE DELEN. IN #KTC32 SCHREEF WENDELIEN VAN BUNNIK-VERVER EEN COLUMN OVER HET IMPOSTER SYNDROME. 

Dutch Barista Champion 2019. Een mondvol en een titel waarvan insiders weten hoe hard je ervoor moet werken. Ik weet hoe hard ik ervoor heb gewerkt, net als de mensen die mij hielpen en zonder wie ik überhaupt de titel niet had kunnen binnenslepen. Bloed, zweet en heel veel tranen zitten er letterlijk in als je aan SCA-kampioenschappen deelneemt. Waarom voelt het dan zo verschrikkelijk ongemakkelijk wanneer iemand mij vraagt hoe het is om baristakampioen te zijn? Als ik mezelf moet voorstellen, of erger nog: als mensen me herkennen (the horror!)? 

Imposter syndrome: een psychologisch gedragspatroon waarbij individuen, veelal perfectionistisch van aard,  twijfelen aan hun eigen prestaties. Het is een geniepig, lispelend stemmetje, een knagend gevoel, dat zegt dat ik elk moment door de mand kan vallen. Dat mensen op een gegeven moment doorkrijgen dat ik eigenlijk geen idee heb wat ik doe. Deze persoonlijkheidstrek herken ik vaak bij vrouwelijke collega’s in de koffiebranche. Beroemdheden als Natalie Portman, Sheryl Sandberg en Jodie Foster schijnen het ook te hebben. 

De hele weg tot en met de World Barista Championships in Boston is het stemmetje bij me geweest en ook nu fluistert het er vrolijk op los. Maar de les die ik heb overgehouden aan de kampioenschappen is dat ik een keuze heb. De keus om de lispel te negeren en hem geen gelijk te geven. De keus om ondanks het stemmetje door te gaan met wat ik het allerliefste doe: mensen leren hoe mooi koffie is. En die keuze heb jij ook. 

Ik val ongetwijfeld ooit wel een keer door de mand, maar dan als een vrouw die niets liever doet dan haar eigen koffiekennis en -ervaring delen. Als iemand die vooral hard haar best doet en daarin (te) enthousiast te werk gaat. Dáár voor je, Lispel. 

Over de auteur

2019 Dutch Barista Champion Wendelien van Bunnik-Verver werkt als barista-trainer bij Single Estate Coffee Roasters.

39 Shares
Share39
Pin