World Chocolate Masters – smaken van morgen leiden naar Futropolis

World Chocolate Masters – smaken van morgen leiden naar Futropolis
25/04/2017 koffieTcacao

De chocolade van morgen, dat is waar het dit jaar om draait bij de World Chocolate Masters. Meer dan ooit gaat de wedstrijd over de nieuwe generatie chefs en hun zoektocht naar smaken van de toekomst.

De World Chocolate Masters is de enige wedstrijd ter wereld waarbij de individuele creativiteit met chocolade van patisserie- en chocolade chefs wordt gemeten. Het is inmiddels al de zevende editie van de populaire wedstrijd en de laatste editie trok ongeveer 1 miljoen fans.
Tussen januari 2017 en januari 2018 vindt in zo’n 20 landen de nationale selectie plaats. Chefs krijgen hier de kans om hun talenten en vaardigheden te tonen aan een wereldwijd publiek, de pers, foodies en bloggers. De winnaars zullen hun land vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in 2018.World Chocolate masters - Chocoladecreaties tijdens lancering Parijs

Thema: Futropolis

De kandidaten werken dit jaar rond het thema ‘Futropolis’, wat is gebaseerd op de zoektocht naar de chocoladesmaken van de toekomst. Tegen 2025 woont de helft van de wereldbevolking in megasteden, met 10 miljoen inwoners of meer. Steden met een groen hart, waar alle kleuren, culturen en bevolkingsgroepen elkaar ontmoeten. Steden waar verschillende disciplines en creatieve talenten elkaar vinden; kunst, design, gastronomie, voedseltelers etc. 
Hoe zullen chefs inspiratie halen uit deze steden? Hoe zullen de steden de smaken van morgen bepalen en hoe zullen ze de volgende generatie patisserie beïnvloeden? Daar gaan we naar op zoek tijdens deze nieuwe editie van de World Chocolate Masters wedstrijd. Meer dan ooit is het een wedstrijd die gericht is op de toekomst van cacao en chocolade.

Nationale voorrondes

De World Chocolate Masters prestaties van voormalige Nederlandse deelnemers leggen de lat hoog voor het Nederlandse patisserie- en chocoladetalent. Ook deelnemer Patrick de Vries gaat dit jaar de uitdaging aan. Eerder won de 23-jarige Patrick al de Dutch Pastry Award en de Gouden Gard. “Ik zie de World Chocolate Masters als een mooie uitdaging om zo mijn grenzen op te zoeken en te verleggen. Ook is het een mooie kans om mijn kennis op hoog niveau te vergroten en om mijn technieken te vernieuwen”.
Tijdens de acht uur durende wedstrijd gaan de deelnemers de strijd met elkaar aan. Onder toeziend oog van een zeskoppige jury bewijzen ze zichzelf door drie chocoladeopdrachten met het Futropolis thema tot in perfectie uit te voeren:

  • Showstuk “de Futropolitan”
  • Patisserie “frisse en verfijnde smaken van Futropolis”
  • Chocoladesnack-to-go

De voorrondes van de World Chocolate Masters vinden in België plaats op 13 juni en in Nederland op 20 juni. Benieuwd naar de finalisten van andere landen? Op de website van de World Chocolate Masters vind je hiervan een overzicht.

world chocolate masters - Cacao Barry dessert - Dimitri Salmon

Young Talent

Om De World Chocolate Masters te promoten onder jong talent wordt er dit jaar voor het eerst in Nederland een unieke Young Talent editie georganiseerd. Deze editie zet haar deuren open naar jong talent en biedt een springplank voor de internationale competitie. Vier ambitieuze, studerende chefs met passie voor chocolade en patisserie gaan de uitdaging aan. Ook zij zullen opdrachten aan de hand van het Futropolis thema moeten voltooien; een gemouleerde bonbon en een patisserie creatie. Gedurende deze dag barst de strijd los om de titel Young Dutch Chocolate Master 2017 en tevens een definitieve plaats in de Nederlandse voorronde van de World Chocolate Masters in 2019. De vier studenten die tegen elkaar zullen strijden om deze titel zijn Bas Klarenbeek, Anne Overmeer, Goos Burbach en Damilyano Eijkemans. De Young Talent editie vindt tegelijk plaats met de World Chocolate Masters voorronde op 20 juni 2017.

De World Chocolate Masters is een initiatief van Cacao Barry, een gourmet chocolademerk van de Barry Callebaut Group.

0 Shares
Share
Pin